رسیدن تلفات زلزله ترکیه و سوریه به ۵۰ هزار تن؛ زلزله تاجیکستان و ترس بیدار شدن اژدهای خفته

پنجشنبه ۱۴۰۱/۱۲/۰۴

۱۸ روز پس از زلزله ترکیه و سوریه که بیش از ۵۰ هزار کشته بر جای گذاشت، زمین‌لرزه‌ای به بزرگای ۷/۳ در منطقه رخ داد و تاجیکستان را لرزاند. این زلزله با این که تاکنون خسارات جانی به دنبال نداشته اما نگرانی‌هایی را درباره بیدار شدن «اژدهای خفته» در کوه بدخشان ایجاد کرده است.

روز پنج‌شنبه چهارم اسفند، هشت زلزله تاجیکستان را لرزاند که بزرگ‌ترین آن‌ها ۷/۳ و در ۴۰۰ کیلومتری شهر دوشنبه، پایتخت این کشور بود.

با توجه به این که عمده مناطقی با جمعیت کم یا خالی از سکنه در معرض این زمین‌لرزه قرار گرفته‌اند، خسارات جانی و حتی آمار گسترده‌ای از تخریب خانه‌ها در تاجیکستان گزارش نشده است.

نگرانی ناظران اما از شکسته شدن سد دریاچه سریز در دامنه کوه بدخشان است که مردم محلی و حتی کارشناسان، از آن با عنوان «اژدهای خفته آسیای میانه» یاد می‌کنند.

دریاچه سریز سال ۱۹۱۱ در اثر زمین‌لرزه‌ای مخرب به بزرگی هفت به وجود آمد که نتیجه‌اش مدفون شدن سه روستا زیر خاک و آب بود.

کارشناسان می‌گویند در صورت شکسته شدن سد روی این دریاچه بر اثر تحولاتی چون زمین‌لرزه، بخش بزرگی از قلمرو تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، افغانستان و ترکمنستان زیر آب رفته و جمعیتی حدود پنج تا شش میلیون نفر قربانی خواهند شد.

با وجود نگرانی‌های عمومی از ایجاد رخنه در سد دریاچه سریز پس از زمین‌لرزه اخیر تاجیکستان اما مقامات این کشور می‌گویند «اژدهای خفته آسیای میانه» قرار نیست با این رخداد بیدار شود.

آمارهایی از زلزله سوریه و ترکیه

اما بر اساس آخرین آمارها، ۴۳ هزار و ۵۰۰ نفر در ترکیه و شش هزار و ۷۵۰ نفر در سوریه جان خود را به دنبال زمین‌لرزه اخیر از دست داده و ۱۲۵ هزار نفر هم مجروح شده‌اند.

به گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه، حال صدها سوری مجروح بسیار وخیم است.

در روزهای گذشته همچنین خبرهایی درباره «ورود غیر‌قانونی پناهجویان سوری به ترکیه» پس از زلزله منتشر شد که دولت رجب طیب اردوغان این موضوع را تکذیب کرد.

بر اساس گفته‌های مقامات دولت ترکیه، بیش از ۲۰ هزار شهروند سوری مقیم ترکیه به دلیل از دست دادن خانه و بستگانشان در حال بازگشت به سرزمین خود هستند.

در داخل خاک ترکیه تاکنون بیش از هشت هزار و ۵۵۰ پس لرزه در ۱۸ روز گذشته ثبت شده است.

به طور میانگین، هر سه دقیقه یک پس‌لرزه در این مناطق رخ می‌دهد و بیشترشان آن‌قدر بزرگ هستند که شهروندان به خوبی آن را احساس می‌کنند.

دولت ترکیه هشدار داده است در روزهای آینده احتمال وقوع پس‌لرزه‌های دیگری وجود دارد و از شهروندان خواسته تا از ساختمان‌های آسیب‌دیده دوری کنند.

بر اساس گزارش‌ها همچنین خطرات دیگری چون ریزش سنگ و فروریختن باقی‌مانده برخی ساختمان‌ها در مناطق زلزله‌زده، شهروندان آسیب‌دیده را تهدید می‌کند.

از سوی دیگر بر اساس اطلاعات جدیدی که مقامات ترکیه اعلام کرده‌اند، علاوه بر ۱۱ استانی که کانون‌های اصلی در زلزله بودند، دست‌کم سه استان دیگر هم خسارت دیده‌اند.

به گفته مقام‌های دولتی، حدود ۲۶ هزار ساختمان در ساعات ابتدایی پس از زلزله در ترکیه تخریب شد اما کم‌تر از هزار بنای مخروبه، تازه‌ساز بوده و قرار است جایگزین آن‌ها به زودی احداث شود.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه وعده داده است از هفته آینده ساخت ۲۰۰ هزار خانه در مناطق مسکونی زلزله‌زده آغاز شود.

وزیران کابینه او هم به زلزله‌زدگانی که خانه‌های خود را از دست دادند وعده داده‌اند که شش ماهه یا حداکثر یک ساله، خانه‌های جدیدی در اختیارشان قرار دهند.

به گفته آن‌ها، شهرک‌های جدید در فاصله ۵۰۰ متری از گسل‌های زلزله ساخته می‌شوند.

فخرالدین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه، درباره احتمال بروز خطراتی چون بیماری‌های واگیردار و وبا، گفت این مناطق از نظر شیوع بیماری‌های عفونی تحت کنترل بوده و کیفیت آبشان به‌طور منظم آنالیز می‌شود.

به گفته او، به منظور حفظ بهداشت محیط، جمع‌آوری زباله، پاک‌سازی آوارها از لاشه حیوانات و دفن، به صورت دقیق انجام می‌شود.

بر اساس آمار وزارت بهداشت ۴۴۸ نفر از کارکنان کادر درمان ترکیه نیز هنگام امدادرسانی در این زلزله جان خود را از دست دادند.

روز ۱۷ بهمن زمین‌لرزه‌هایی با بزرگی ۷/۷ و ۷/۶ ترکیه و سوریه را لرزاند که با توجه به میزان تلفات و خسارات وارده، از آن به عنوان فاجعه قرن یاد می‌شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
اقتصاد و بازار
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها