طرح پلیس امنیت سوئد در سخت‌ کردن تصدی سمت‌های حساس برای اتباع دوتابعیتی و فرزندان مهاجران

جمعه ۱۴۰۱/۱۲/۰۵

پس از محکومیت دو برادر ایرانی‌الاصل در سوئد به اتهام جاسوسی برای روسیه، پلیس امنیت این کشور طرحی را برای تشدید فیلترهای نظارتی در مشاغل حساس برای افراد دوتابعیتی یا فرزندان مهاجران طراحی کرده است که حدود ۱۰۰ هزار ایرانی مقیم سوئد را نیز در بر می‌گیرد.

پلیس امنیت سوئد (سِپو) طرحی را ارائه کرده که در صورت تایید، در برخی مشاغل حساس کنترل‌ها و فیلترهای بررسی امنیتی تشدید می‌شود.

داشتن تابعیت مضاعف و روابط خانوادگی در کشورهای مشخص، یکی از معیارهای قرار گرفتن در این لیست بررسی است.

به باور پلیس امنیت سوئد، دولت‌های اقتدارگرا می‌توانند از طریق فشار بر خانواده افرادی که خواهان اشتغال در پست‌های حساس هستند، آن‌ها را به جاسوسی وادار کنند.

پلیس امنیت سوئد می‌گوید بسیاری از کارفرمایان در این کشور توجه ویژه‌‌ای به این موارد ندارند و به همین دلیل این طرح ارائه شده است.

این طرح انتقاداتی را به دنبال داشته و اردلان شکرآبی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد نیز به آن اعتراض کرده است.

او گفته که این طرح می‌تواند ۱۰۰ هزار ایرانی و فرزندان آنان را تحت تاثیر قرار دهد.

منتقدان می‌گویند با این طرح، افرادی که دارای روابط خانوادگی در کشور تهدیدکننده امنیت سوئد هستند، نمی‌‌توانند در مشاغل حساس مشغول به کار شوند.

پیمان و پیام کیا، دو برادر سوئدی ایرانی‌تبار که آبان سال گذشته با اتهام جاسوسی برای روسیه و سرویس اطلاعات نظامی آن بازداشت شده بودند، با حکم دادگاه استکهلم به حبس طولانی‌مدت محکوم شدند.

پیمان به حبس ابد معادل ۲۰ تا ۲۵ سال زندان و پیام به ۹ سال و ۱۰ ماه زندان محکوم شد.

دادستان‌های سوئد این دو برادر را به ارائه اطلاعات محرمانه به سرویس اطلاعات نظامی روسیه در ۱۰ سال گذشته متهم کردند.

این دو برادر در ایران متولد شدند اما از کودکی در سوئد بوده و متهم‌اند که از ماه مارس سال ۲۰۱۱ تا زمان دستگیریشان در سال گذشته میلادی، برای روسیه جاسوسی می‌کرده‌اند.

پیمان کیا سابقه کار در ارتش سوئد و همچنین پلیس امنیت این کشور را دارد و پیام، برادر او نیز مدتی برای سازمان امنیت سوئد کار ‌کرده است.

در سال‌های اخیر و به خصوص پس از حمله روسیه به اوکراین و درخواست سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو، تنش بین این دو کشور و روسیه افزایش یافته است.

روابط ایران و سوئد در سال‌های اخیر به دلیل زندانی بودن احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی-سوئدی در تهران به اتهام جاسوسی و صدور حکم اعدام برای او پرتنش شد.

یکی دیگر از عوامل تنش‌زا در رابطه دو کشور، برگزاری دادگاه حمید نوری، معاون دادیار سابق زندان گوهردشت در سوئد به اتهام مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی در ایران در سال ۶۷ و صدور حکم حبس ابد برای اوست.

پیش از این گمانه‌زنی‌هایی درباره تلاش جمهوری اسلامی برای مبادله حمید نوری با احمدرضا جلالی، یا استفان کوین گیلبرت و سیمون کاسپر براون، دو شهروند سوئدی که در ایران به اتهام قاچاق مواد مخدر زندانی هستند، مطرح شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دادگاه مردمی راسل
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها