پروژه حذف ژنرال ۸ستاره؛ حسن‌یزدانی، علیرضادبیر، مهسا امینی و البته مقدار زیادی کدورت شخصی!

پنجشنبه ۱۴۰۱/۱۲/۲۵

۱۰روز پس از اقدام فدراسیون کشتی برای حذف حسن یزدانی از جمع برترین‌های کشتی سال۱۴۰۱، هنوز ابهامات زیادی درباره آینده یزدانی و باوجود مدیریت ادامه‌دار علیرضا دبیر بر فدراسیون کشتی وجوددارد؛ دبیر، کشتی‌گیران رااز اظهارنظر سیاسی منع کرده و البته روابط شخصی‌اش با یزدانی هم شکرآب است.

حذف حسن یزدانی از برترین‌های کشتی سال ۱۴۰۱ آنقدر غیرمنتظره بود که حتی خبرگزاری‌ امنیتی فارس، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم به آن واکنش نشان داد: «یزدانی در شرایطی در این فهرست قرار ندارد که در مسابقات جهانی بلگراد به مدال نقره دست یافت و با شکستن رکورد جهان پهلوان تختی پرافتخارترین کشتی گیر ایران از حیث تعداد مدال لقب گرفت.»

خبرگزاری ایرنا، وابسته به دولت هم نوشت که دلیل حذف یزدانی برخی معیارهایی بوده که فدراسیون گذاشته از جمله کسب مدال طلا: «اما مولفه کسب مدال طلا نمی‌تواند دلیل قطعی حذف نام یزدانی باشد زیرا در لیست منتشره از سوی فدراسیون نام امین میرزازاده دیده می‌شود که در مسابقات کشتی فرنگی بلگراد به مدال نقره جهانی رسید.»

و البته حسن یزدانی در تورنمنت رنکینگ زاگرب هم مقتدرانه قهرمان شده بود. همچنین یزدانی با تیم بانک شهر قهرمای لیگ برتر کشتی آزاد شد.

اما کدگشایی‌ها از اقدام فدراسیون کشتی برای حذف یزدانی،‌ به مسابقات بلگراد بر می‌گردد. پازلی که در اظهارات اخیر علیرضا دبیر درباره منع کشتی‌گیران از اظهارنظر سیاسی و حتی مدیریتی، اثر پررنگی دارد.

حسن یزدانی در مسابقات بلگراد درحالی که آماده شکست دادن دوباره دیوید تیلور آمریکایی بود، باخت. پدر حسن یزدانی در بازگشت تیم ملی کشتی به ایران، در فرودگاه تهران عامل شکست پسرش را توصیه‌های دبیر دانست: «چرا آقای دبیر نیم ساعت قبل از فینال به پسرم گفت با مربی ۱۱۰ کیلویی تمرین کند تا ضربان قلبش به ۲۵۰ برسد؟ می‌گوید کشتی فقط زیر کتف نیست؛ حسن زیر می‌گیرد، سروته یکی می‌کند، همه جای تشک، کشتی می‌گیرد.»

و البته دبیر هم این اظهارات را بی پاسخ نگذاشت، هرچند آنقدر خفیف پاسخ داد که به روحیه تهاجمی او کمتر نزدیک بود: «حرفی که از دهان خارج می‌شود باید آن دنیا بابتش پاسخگو باشیم. نقدهای پدر حسن یزدانی را باید از خود حسن بپرسید. من همیشه طوری رفتار می‌کنم که خدا از من راضی باشد، در این صورت مردم نیز از عملکرد من احساس رضایت خواهند کرد.»

اما دبیر چندماه بعد پاسخ عملی به پدر و پسر یزدانی داد؛ حسن یزدانی به بهانه پیشگیری از خستگی، به مسابقات جهانی آمریکا اعزام نشد و چند هفته بعد هم در جمع برترین‌های کشتی ایران قرار نگرفت.

از سوی دیگر، حسن یزدانی پس از شکست از تیلور درحالی که به هرحال نقره مسابقات جهانی را کسب کرده بود، با چهره‌ای به شدت مغموم روی سکو رفت و ساعتی بعد در استوری اینستاگرامش نوشت: کام‌مان از اتفاقات اخیر تلخ است و میلی به نوشتن نیست، این چند خط را فقط برای خانواده محترم امینی که در داغ فرزند نشسته‌اند و مردم عزیزم می نویسم. درگذشت مهسا (ژینا) امینی را به خانواده محترم ایشان و تمام مردم ایران تسلیت می‌گویم.»

رفتار و حرف‌های علیرضا دبیر نشان می‌دهد این واکنش برای او گران تمام شده است. دبیر که در بلگراد چهره غمگین یزدانی را طبیعی دانسته بود: «خب باید غمگین باشد، خوشحالی ندارد» و البته این رفتار را بی ارتباط با قتل حکومتی حسن یزدانی دانسته بود، چند روز پیش به صراحت کشتی‌گیران را از اظهارنظر سیاسی منع کرد: «کشتی گیر نباید درباره مسائل سیاسی یا مدیریتی اظهار نظر کند، چون تمرکز خود را از دست می‌دهد و نمی‌تواند با همه توان برای کسب موفقیت تلاش کند. شما وظیفه‌ای به جز تمرین و کشتی گرفتن ندارید.»

در ماه‌های گذشته انتقادات زیادی به کشتی‌گیران ملی‌پوش درباره بی‌تفاوتی به خیزش انقلابی مردم ایران وارد بود. اکنون به نظر می‌رسد تهدیدهای صریح دبیر، در خفا کشتی‌گیران را سرکوب کرده است و اگر کشتی‌گیر مثل علیرضا نجاتی در سمت مردم ایستاد، حذف شد. دبیر در هفته‌هایی که خیزش انقلابی مردم ایران در اوج بود، علیرضا نجاتی را که از معدود ملی‌پوشان کشتی فرنگی و آزاد ایران بود که درحمایت از معترضان، واکنش‌هایی نشان داد،‌ از تیم ملی کشتی فرنگی ایران حذف کرد.

محمد طلایی، سرمربی سابق تیم ملی کشتی درباره تصمیم دبیر برای بی‌تفاوتی کشتی‌گیران در برابر موضوعات اجتماعی و سیاسی به روزنامه هم‌میهن گفته است: «شخص علیرضا دبیر حتی در زمان ریاست فدراسیون کشتی، هم اظهارنظر سیاسی کرده است. در روزهایی که او کشتی‌گیر بود و قصد داشت در رشته خاصی در دانشگاه تحصیل کند درخواست دیدار با رئیس‌جمهور را کرد. چطور آن زمان چنین مسائلی ممنوع نبود؟ او بعدها به شورای شهر رفت و نشان داد که تفکرات سیاسی دارد.»

او گفته است: «کشتی‌گیر در جامعه زندگی می‌کند و حق دارد نظر بدهد. کشتی‌گیر، پیش از آنکه یک ورزشکار حرفه‌ای باشد، یک انسان و شهروند جامعه محسوب می‌شود. اگر مشکلی به لحاظ معیشتی یا اقتصادی وجود دارد و ورزشکار احساس می‌کند که می‌تواند صدای مردم باشد، باید اظهارنظر کند و از تریبونی که به واسطه شهرتش به دست آمده، اتفاقا می‌تواند به‌خوبی بهره ببرد تا مسئولین نقدها را بشنوند.»

به گفته طلایی این رفتار با یزدانی، او را از المپیک دور می کند: «امیدوارم که حسن یزدانی در مسیر درستی قرار بگیرد. او برای سومین مدال المپیک مبارزه می‌کند و هدفش هم همین مسئله است اما برخی تمایل ندارند این اتفاق رخ دهد. عقیده من این است که حسن یزدانی حتی می‌تواند چهار مدال المپیک را به ارمغان بیاورد اگر برخی حسادت‌ها و سنگ‌اندازی‌ها اجازه بدهد. متاسفانه گاهی می‌بینیم کسی که در حال پیشرفت است، به جای کمک کردن، سنگ‌اندازی می‌کنند تا او به زمین بخورد».

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها