ادامه تنش بین باکو و ایروان؛ جمهوری آذربایجان بازگشایی کریدور لاچین را تکذیب کرد

یکشنبه ۱۴۰۲/۰۶/۱۹

حکمت حاجی‌اف، مشاور رییس‌جمهوری آذربایجان، توافق با ارمنستان برای بازگشایی کریدور لاچین را تکذیب و اعلام کرد که عبور یک محموله روسی از این مسیر براساس یک معاهده جداگانه انجام شده است.

او اعلام کرد که یک محموله خوراکی روسیه توسط صلیب سرخ این از مسیر آغدام- آسکران به سمت خانکندی حرکت کرده و این موضوع ارتباطی با معاهده بازگشایی آغدم-خانکندی و مسیر لاچین-خانکندی ندارد.

بر اساس گزارش‌ها، در عین حال عبور این محموله از این منطقه در سه دهه اخیر و پس از جنگ‌های آذربایجان و ارمنستان کم‌سابقه بوده است.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز شنبه ۱۸ شهریور در تماس تلفنی با جیحون بایراموف، وزیر خارجه آذربایجان، خواستار بازگشایی دالان لاچین شده بود.

او گفته بود: «جاده‌های دیگر نیز مانند آغدام می‌تواند به عنوان بخشی از راهکار حل‌وفصل این مساله و نه به عنوان جایگزینی برای آن، بازگشایی شود.»

جمهوری آذربایجان در جنگ سه سال پیش، بخش‌های بزرگی از قره‌باغ را تحت کنترل خودر درآورد و در ۹ ماهه گذشته نیز محدودیت‌هایی در دسترسی ارمنستان از طریق کریدور لاچین ایجاد کرده است.

دولت جمهوری آذربایجان بارها اعلام کرده که عبور و مرور هرگونه وسیله نقلیه از طریق گذرگاه لاچین به عنوان بخشی از خاک این کشور تنها با هماهنگی و تحت کنترل یگان‌های امنیت مرزی آذربایجان ممکن خواهد بود.

در مقابل ایروان جمهوری آذربایجان را متهم به ممانعت از دسترسی به منطقه قره‌باغ، با مسدود کردن کریدور لاچین کرده است.

قره‌باغ بر اساس قوانین بین‌المللی بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته می‌شود، اما اکثریت جمعیت خانکندی در این منطقه را ۱۲۰ هزار ارمنی تشکیل می‌دهند. این منطقه در جنگ اوایل دهه ۱۹۹۰ بین دو کشور از کنترل جمهوری آذربایجان خارج شد.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان سه سال پیش و پس از حدود سه دهه، بار دیگر با یکدیگر درگیر شدند و پس از چندین هفته، آتش‌بسی تحت حمایت مسکو امضا شد.

ارمنستان متعهد شد که در ازای باز شدن کریدور لاچین برای رفت‌وآمد ساکنان ارمنی خانکندی، کریدور زنگزور را برای تزانزیت کالا از جمهوری آذربایجان به نخجوان باز کند.

با این حال تنش‌ها بین دو کشور همچنان ادامه دارد. نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، در روزهای گذشته در تماس با مقامات فرانسه و آلمان و ایران بر لزوم انجام مذاکرات «فوری» با الهام علی‌اف، پیش از تشدید خشونت در قره‌باغ کوهستانی و در امتداد مرزهای ارمنستان و آذربایجان تاکید کرده بود.

همچنین وزارت دفاع ارمنستان روز چهارشنبه ۱۵ شهریور خبر داده بود که دوشنبه هفته آینده رزمایش مشترک این کشور و ارمنستان به مدت ۹ روز برگزار خواهد شد.

محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر ابراهیم رئیسی، خبر داد که او در تماس تلفنی با نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرد که «غیر از فرمت ۳+۳، همکاری با هر بیگانه، اجرای رزمایش با آنها و سفرهای مشکوک فقط اوضاع را پیچیده می‌کند.»

روسیه نیز به برگزاری این مانور اعتراض کرده است.


خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تاریخ شفاهی - فصل چهارم
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها