نسخه‌های غیر‌رسمی تلگرام، گوشی‌های اندرویدی ده‌ها هزار کاربر را آلوده کردند

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۲۱

بر اساس گزارش شرکت امنیت سایبری «کسپرسکی» (Kaspersky)، نسخه‌های غیر‌رسمی پیام‌رسان تلگرام برای سیستم‌ عامل اندروید، بیش از ۶۰ هزار دستگاه تلفن همراه کاربران را به بدافزار آلوده کرده‌اند. این نسخه‌ها در فروشگاه «گوگل‌پلی» عرضه می‌شوند.

این بدافزارها قادرند اطلاعاتی مانند پیام‌های تلگرام، فهرست مخاطبان و سایر داده‌ها را به سرقت ببرند.

بر اساس گزارش کسپرسکی، این نسخه‌های جعلی تلگرام برای کاربران چینی‌زبان و اقلیت قومی اویغور ساخته شده‌اند که نشان‌دهنده ارتباط احتمالی آن‌ها با سیستم نظارت و سرکوب حکومتی حزب حاکم چین است.

برنامه‌های یاد شده برای مدت‌ها بدون هیچ اخطاری در دسترس کاربران گوشی‌های اندروید قرار داشتند اما شرکت گوگل، بدافزارهای اشاره شده را پس از انتشار گزارش کسپرسکی از فروشگاه رسمی خود حذف کرد.

برخی کارشناسان باور دارند گوگل برای تایید اپلیکیشن‌های اندرویدی در فروشگاه خود، ساز و کار امنیتی کافی در اختیار ندارد و همین مساله موجب سوءاستفاده گروه‌های مختلف شده است.

خرداد سال گذشته شرکت امنیت سایبری «دکتر وب» (Dr. Web) در گزارشی از کشف ۱۰۱ اپلیکیشن و بازی اندرویدی مختلف در فروشگاه گوگل‌پلی خبر داد که به سرقت اطلاعات کاربران می‌پرداختند.

این برنامه‌ها در مجموع بیش از ۴۲۰ میلیون بار نصب شده بودند.

جمهوری اسلامی نیز برای سال‌ها بر توسعه نسخه‌های حکومتی از تلگرام با هدف جاسوسی از کاربران تمرکز داشت.

در گذشته برنامه‌هایی مانند «تلگرام طلایی»، «هاتگرام» و «طلاگرام» از جمله پوسته‌های غیر رسمی تلگرام به حساب می‌آمدند که به گفته برخی مسوولان، با هدف نظارت بر شهروندان ایران طراحی شده بودند.

سال ۹۷ ابوالفضل حسن‌بیگی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی به نقل از وزیر اطلاعات وقت، پیام‌رسان تلگرام طلایی را با جمهوری اسلامی مرتبط دانسته بود.

چندی بعد نصرالله پژمان‌فر، یک نماینده دیگر مجلس نیز به «پوششی» بودن این پوسته از سوی دو وزارت‌خانه اطلاعات و ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات برای «مراقبت از کاربران» خبر داده بود.

این پوسته‌ها در آن دوره با وجود مسدود بودن دسترسی به نسخه رسمی تلگرام، بدون فیلتر فعالیت می‌کردند و حدود ۵۰ میلیون کاربر داشتند.

برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد جمهوری اسلامی برای راه‌اندازی پوسته‌های غیر رسمی تلگرام در دهه ۹۰ بیش از ۴۰۰ میلیون تومان هزینه کرده است.

گوگل در نهایت با جاسوس‌افزار تشخیص دادن دو اپلیکیشن تلگرام طلایی و هاتگرام از سوی «سپر امنیتی» خود، جلوی حضور رسمی این برنامه‌ها را در فروشگاه اندروید گرفت.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها