بیانیه‌های انتقادی علیه جمهوری اسلامی در نشست شورای حکام؛ اسلامی: قطعنامه صادر نمی‌شود

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۶/۲۲

هم‌زمان با صدور بیانیه‌های مختلف علیه اقدامات جمهوری اسلامی در قالب برنامه هسته‌ای این کشور در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، رییس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد در نشست این شورا قطعنامه‌ای در این باره صادر نخواهد شد.

محمد اسلامی گفت که روند فعلی نشست شورای حکام نشان نمی‌دهد فضا به سمت صدور قطعنامه علیه ایران برود.

او تاکید کرد موارد اختلافی با آژانس درباره وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی از چهار سایت به دو سایت کاهش پیدا کرده و درباره این دو سایت نیز «روشنگری‌های لازم» انجام و «مدارک زیادی» به آژانس ارائه شده است.

این اظهارات اسلامی در حالی است که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز دوشنبه ۲۰ شهریور در حاشیه اولین روز نشست شورای حکام آژانس که تا جمعه ۲۴ شهریور ادامه دارد، گفت هیچ پیشرفتی در اجرای توافق اسفند ماه سال گذشته با ایران حاصل نشده است.

او با انتقاد از اجرا نشدن این توافق، از جزییات توافق تهران و واشینگتن و کاهش غنی‌سازی در ایران نیز ابراز بی‌اطلاعی کرد.

به گفته اسلامی در بخش برجام «طبیعی است که به دلیل اینکه آن‌ها به تعهدات خود عمل نکردند، ما هم بازگشت از تعهدات داریم».

از سوی دیگر اما گروسی اعلام کرده است ایران باید توضیحات فنی معتبری برای وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در سایت‌های ورامین و تورقوز‌آباد ارائه کند.

با این حال خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت: «بر اساس شنیده‌ها، مقام‌های ایران به آژانس اعلام کرده‌اند برای ارائه دسترسی‌ به دو مکان در تورقوزآباد و ورامین آماده‌اند به این شرط که آژانس تضمین کند به سوالاتش درباره دو مکان خاتمه می‌دهد.»

در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیانیه‌های مختلفی درباره برنامه اتمی ایران صادر شده اما هنوز قطعنامه‌ای صادر نشده است.

اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای ضمن اشاره به گزارش اخیر دبیرکل آژانس درباره برنامه اتمی جمهوری اسلامی و با ابراز نگرانی از آن اعلام کرد: «به عنوان یک اولویت امنیتی کلیدی، به سرمایه‌گذاری دیپلماتیک و سیاسی برای تضمین عدم دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای ادامه خواهیم داد.»

بیانیه اتحادیه اروپا اضافه کرد که اقدامات جمهوری اسلامی هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد و خطرات بسیار مهمی در ارتباط با اشاعه سلاح‌های اتمی دارد.

آلمان، بریتانیا و فرانسه، سه کشور درگیر در برجام نیز اعلام کردند ایران همچنان به «توسعه برنامه هسته‌ای خود تا سطح هشداردهنده‌ای که به وضوح فراتر از توجیه قابل قبول غیرنظامی است ادامه داده و هیچ اراده‌ای برای اجرای تعهد خود به شفافیت بر اساس بیانیه مشترک توافق شده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مارس گذشته نشان نداده است».

در همین حال نمایندگی آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به گزارش اخیر مدیرکل آژانس درباره برنامه اتمی ایران و کاهش تولید اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد، طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «بار دیگر از ایران می‌خواهیم که تمام این تولیدات را متوقف کند.»

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کاهش سرعت غنی‌سازی ۶۰ درصدی ایران را تایید می‌کند.

آمارهای جدید هم نشان می‌دهند سرعت انباشت اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران کاهش یافته است.

گروسی پیشتر در بازگشت از سفر به تهران در ماه مارس، از وعده جمهوری اسلامی برای راه‌اندازی مجدد دوربین‌های نظارتی خبر داده بود.

این دوربین‌ها تابستان سال گذشته و در پی وخامت روابط تهران با قدرت‌های غربی از کار افتادند.

اختلافات در این زمینه، مدت‌هاست روابط جمهوری اسلامی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را پر‌تنش کرده است.

جمهوری اسلامی تاکنون فعالیت‌های خود را «صلح آمیز» خوانده و هر نوع اقدامی را در راستای ساخت تسلیحات هسته‌ای رد کرده است.

در نشست فصلی شورای حکام علاوه بر مسایل ایران، موضوعات دیگری مانند وضعیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا پس از جنگ اوکراین مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ۱۱ تا ۱۵ سپتامبر (۲۰ تا ۲۴ شهریور) در مقر این آژانس در وین اتریش برگزار می‌شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها