نوبل شیمی برای پژوهش درباره «نقطه‌های کوانتومی» به ۳ دانشمند در آمریکا رسید

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۷/۱۲

دو دانشمند آمریکایی و یک دانشمند روس به دلیل تحقیقات پیشگامانه در حوزه «نقطه‌های کوانتومی» به طور مشترک برنده جایزه نوبل شیمی سال ۲۰۲۳ شدند.

بنا بر اعلام رسمی آکادمی سلطنتی علوم سوئد در روز چهارشنبه ۱۲ مهر، جایزه نوبل شیمی امسال به مونگی باوندی و لوییز بروس از آمریکا و الکسی اکیموف از روسیه تعلق گرفت.

به گفته این آکادمی، کشف بنیادین این دانشمندان در حوزه نانوتکنولوژی تحولی عظیم در صنایع مختلف، از لوازم الکترونیکی مصرفی گرفته تا مراقبت‌های پزشکی به وجود آورده است.

نقطه‌های کوانتومی ذرات بسیار ریز نانو هستند که در تولید محصولاتی مانند تلویزیون و لامپ‌های ال‌ای‌دی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این ذرات همچنین می‌توانند به پزشکان در برداشتن بافت تومورها کمک کنند.

باوندی در موسسه فن‌آوری ماساچوست، بروس در دانشگاه کلمبیای آمریکا و اکیموف در شرکت فن‌آوری نانوکریستالز نیویورک مشغول به کار هستند.

اسامی این سه نفر اما صبح امروز و پیش از اعلام رسمی، از سوی تلویزیون سوئد افشا شد. گفته می‌شود ایمیل اسامی برندگان اشتباها از سوی کمیته شیمی نوبل برای این رسانه ارسال شده است.

روز سه‌شنبه ۱۱ مهر هم جایزه نوبل فیزیک به سه دانشمند به نام‌های پیر آگوستینی، فرنس کراوس و آن لوییلیه برای «روش‌های تجربی که پالس‌های اتوثانیه‌ای نور را برای مطالعه دینامیک الکترون در ماده تولید می‌کنند» تعلق گرفت.

روز دوشنبه ۱۰ مهر نیز دو محقق مجارستانی و آمریکایی به نام‌های کاتالین کاریکو و درو وایسمن به دلیل تحقیقات موثر در زمینه توسعه واکسن‌های ام‌ار‌ان‌ای (mRNA) برنده جایزه نوبل در بخش فیزیولوژی یا پزشکی شدند.

برندگان جوایز ادبیات و صلح نوبل به ترتیب در روزهای پنج‌شنبه و جمعه هفته جاری (۱۳ و ۱۴ مهر) اعلام خواهند شد.

روز هشتم مهر، موسسه تحقیقات صلح اسلو فهرست خود را از افرادی که برای دریافت جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ میلادی نامزد شده‌اند اعلام کرد. در این فهرست نام نرگس محمدی، زندانی سیاسی و فعال حقوق بشر از ایران و محبوبه سراج، کنشگر افغانستانی به چشم می‌خورد.

بنیاد نوبل پیش از این اعلام کرده بود بر خلاف سال گذشته قصد دارد از ایران، روسیه و بلاروس برای شرکت در مراسم سالانه اهدای جوایز نوبل دعوت به عمل آورد اما روز ۱۱ شهریور و در پی اعتراض چهره‌های سیاسی و فعالان مدنی، این تصمیم را لغو کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

برنامه با کامبیز حسینی
خبرها
افتتاح مرکز موسیقی گرامیان - عمرانی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها