روسیه با افزایش میزان سرکوب دیجیتال، از مسدودسازی دسترسی به ۱۶۷ ارائهدهنده خدمات ویپیان در این کشور خبر داد.
سرگی خوتورتسف، رییس سازمان فیلترینگ روسیه که به اختصار «روسکماندزور» نامیده میشود ضمن اعلام این خبر گفت دسترسی کاربران روسی به ۲۰۰ مجموعه بینالمللی خدماتدهنده ایمیل نیز مسدود شده است.
روسیه مسدودسازیها را به دلیل عدم پیروی این مجموعهها از قوانین داخلی این کشور اعلام کرده است.
گزارشهای منتشر شده نشان میدهند این کشور همچنین نسبت به گذشته محدودیتهای بیشتری را برای دسترسی به پروتکلهای مختلف ویپیان اعمال کرده است.
روسکماندزور که بر اساس تعاریف دولتی سازمانی با هدف شناسایی تهدیدات علیه «ثبات، امنیت و یکپارچگی» این کشور معرفی میشود، مسوول اصلی اجرای این محدودیتهاست.
این سازمان همچنین وظیفه توسعه «اینترنت مستقل» در این کشور را بر عهده دارد؛ طرحی شبیه به شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت ملی در جمهوری اسلامی.
روسیه اواخر ماه مارس گذشته به دنبال محدودیت طولانیمدت در دسترسی به ابزارهای دور زدن فیلترینگ، ویدیوهای تبلیغاتی متعددی را در مذمت استفاده از ویپیانها منتشر کرد.
در این ویدیوها ادعا شده بود به کارگیری ویپیان بسیار ناایمنتر از عدم استفادهاش است.
در یکی از این ویدیوها ادعا میشد استفاده از ویپیان ممکن است خیانت شما به همسرانتان را افشا کند.
تابستان گذشته ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، قانونی را امضا کرد که برخی پلتفرمهای اینترنتی از جمله شبکههای اجتماعی را ملزم میکند کاربران خود را بهطور کامل احراز هویت کنند.
این قانون در برخی موارد پلتفرمهای آنلاین را ملزم به دریافت اطلاعات پاسپورت کاربران خود کرده است.
از طرفی بر اساس این قانون، توصیه به استفاده از ویپیان یا ابزارهای مشابه برای دسترسی به سایتهای اینترنتی ممنوعه از جمله رسانههای اجتماعی «افراطی» غربی مانند فیسبوک و اینستاگرام جرم تلقی میشود.
روسیه از سال ۲۰۱۹ به دنبال اجرای طرحی است که انتقال ترافیک کاربران روس به خارج از کشور را به حداقل برساند و همزمان، نظارت بر ترافیک داخلی را افزایش دهد.
اجرای گام به گام این طرح به معنی محدودیتهای بیشماری است که کاربران این کشور را به مرور از دسترسی به شبکه اینترنت محروم میکند.
برخی منابع خبری از مسدودسازی کامل دسترسی به پروتکلهای محبوب ویپیان مانند «اوپن ویپیان» و «وایرگارد» توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت در روسیه خبر میدهند.
این تشدید دسترسیها از ماه گذشته افزایش پیدا کرده است.
اسناد داخلی منتشر شده از سوی دولت روسیه نشان میدهند این کشور برای توسعه سیستم فیلترینگ خود در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۳ میلیون دلار هزینه کرده است.
بودجه اختصاص یافته فیلترینگ برای بازه سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ نیز حدود ۲۴۷ میلیون دلار گزارش شده است.
این اسناد فاش شده همچنین به معرفی شرکتهای دخیل در این مسدودسازیها پرداخته است.