وزیران خارجه آمریکا، عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی، اردن و مصر در نشستی در امان، پایتخت اردن، درباره جنگ اسرائیل و حماس گفتوگو کردند. با وجود تاکید کشورهای عربی بر لزوم توقف درگیریها، وزیر خارجه آمریکا گفت آتشبس به حماس فرصت میدهد خود را سازماندهی کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز شنبه ۱۳ آبان در یک نشست خبری در پایتخت اردن، در کنار همتایان اردنی و مصری خود اعلام کرد آتشبس در حمله نظامی اسرائیل به غزه، به گروه شبه نظامی فلسطینی حماس اجازه میدهد تا دوباره خود را سازماندهی کند و حملاتی مشابه حمله هفتم اکتبر انجام دهد.
وزیران خارجه اردن و مصر در این نشست خبری، در اقدامی کم سابقه با ابراز مخالفت علنی خود با اظهارات بلینکن، بر ضرورت توقف درگیریها تاکید کرده و خاطرنشان کردند «دفاع اسرائیل از خود» نمیتواند کشته شدن هزاران غیرنظامی را توجیه کند.
وزیران خارجه اردن و مصر همچنین از اظهارنظر درباره چگونگی اداره غزه در صورت از بین رفتن حماس، خودداری کردند و گفتند اکنون تمرکز ضروری باید بر توقف درگیریها باشد.
این دومین سفر بلینکن به خاورمیانه، از زمان آغاز جنگ حماس و اسرائیل است که از ۱۵ مهر تا کنون به کشته شدن بیش از ۹ هزار و ۲۵۰ فلسطینی در غزه و بیش از هزار ۴۰۰ در اسرائیل منجر شده است. حماس همچنین بیش از ۲۴۰ نفر را گروگان گرفته است.
بلینکن پیش از این نشست خبری، با وزیران خارجه عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی، مصر، اردن و نمایندگان فلسطینی در امان دیدار کرد.
ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، گفت در این دیدار بر موضع کشورهای عربی برای آتشبس فوری، ارسال کمکهای انساندوستانه و رسیدن به راههای پایان درگیریها تاکید شده است.
او با هشدار درباره اینکه درگیریهای فزاینده، امنیت منطقه را تهدید میکند، تاکید کرد اولویت این است که این جنگ باید متوقف شود.
الصفدی گفت: اصلا چطور ممکن است که توجهها به آینده غزه مشغول شود، در حالی که نمیدانیم از غزه چه باقی خواهد ماند.
سامح شکری، وزیر خارجه مصر، گفت: «جامعه بینالمللی همیشه موظف است به دنبال توقف خصومتها باشد، نه اینکه مروج ادامه خشونتها شود.»
نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان، نیز در دیدار با بلینکن بر ضرورت آتشبس در غزه تاکید کرد و خواستار توقف «تهاجم اسرائیل» در جنوب لبنان شد.
همزمان با اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مخالفت با آتشبس، ارتش آمریکا از ورود دومین ناو هواپیمابر و ناوگروه خود به خاورمیانه از زمان آغاز درگیریها خبر داد.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، شنبه ۱۳ آبان اعلام کرد ناوهواپیمابر دوایت آیزنهاور به همراه یک ناوگروه، از جمله دو ناوشکن موشکانداز و یک ناو موشکانداز، وارد خاورمیانه شده است.
وزیر خارجه آمریکا روز جمعه ۱۲ آبان نیز در سفر به اسرائیل با نخستوزیر این کشور دیدار کرده بود. نتانیاهو در این دیدار گفت اگر گروگانها آزاد نشوند، با وقفه کوتاه درگیریها مخالف است.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت دیدار جدید بلینکن با کابینه جنگ اسرائیل درباره توقف انساندوستانه درگیریها یادآور نشست ماه گذشته او با این کابینه برای امکان ارسال کمکهای انسان دوستانه به غزه بود.
این مقام وزارت خارجه آمریکا گفت در نشست ماه گذشته نیز اسرائیل در ابتدا با ارسال کمکهای انساندوستانه به غزه مخالفت کرد، اما اکنون بیش از ۱۰۰ کامیون کمک در روز وارد غزه میشود.
مقامهای آمریکایی میگویند برای تامین نیازهای غزه به روزانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ کامیون کمک انساندوستانه نیاز است.