کره شمالی اعلام کرد توافق پنج ساله با کره جنوبی را که برای کاهش تنشهای نظامی میان دو کشور به امضا رسیده بود، به حالت تعلیق در میآورد. این اقدام واکنشی است به تعلیق جزیی همین توافق از سوی سئول پس از پرتاب ماهواره جاسوسی پیونگ یانگ.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی، وزارت دفاع کره شمالی اعلام کرد: «اقدامات نظامی اتخاذ شده برای جلوگیری از تنش و درگیری نظامی در زمین، دریا و هوا را لغو و نیروهای مسلح قدرتمند و تجهیزات نظامی پیشرفته را در مناطق مرزی مستقر خواهیم کرد.»
به گفته همین منبع، این وزارتخانه اعلام کرد: «دیگر به توافقنامه امضا شده با کره شمالی در روز ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۸ پایبند نخواهیم بود.»
هدف این توافق کاهش تنش در امتداد مرز بین دو کره، به ویژه با ایجاد «مناطق حائل» دریایی بود.
کره جنوبی روز چهارشنبه اول آذر اعلام کرد پرتاب ماهواره جاسوسی کره شمالی نقض قطعنامههای سازمان ملل است و بخشی از توافقنامه نظامی با پیونگ یانگ را در واکنش به این پرتاب تعلیق میکند.
سخنگوی دولت کره جنوبی به خبرگزاری فرانسه گفت سئول نتوانسته به طور مستقیم پیونگ یانگ را از تعلیق این توافق مطلع کند زیرا «خطوط ارتباطی با کره شمالی قطع شده است».
پرتاب این ماهواره کره شمالی از سوی ایالات متحده، ژاپن و سازمان ملل نیز محکوم شد.
این پرتاب در حالی انجام شد که ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در ماه سپتامبر و پس از دیدار با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، پیشنهاد کرد کشورش میتواند به پیونگ یانگ در ساخت ماهواره کمک کند.
سئول و واشینگتن بعدا اعلام کردند پیونگ یانگ در حال حمل سلاح به روسیه است و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هشدار داد روابط نظامی بین کره شمالی و روسیه «به طور فزایندهای متعدد و خطرناک» است.
کارشناسان میگویند پرتاب ماهواره جاسوسی تواناییهای جمعآوری اطلاعات کره شمالی را بهویژه بر فراز کره جنوبی افزایش میدهد و در صورت بروز درگیری نظامی، دادههای مهمی را ارائه میکند.
کره جنوبی نیز قصد دارد اولین ماهواره جاسوسی خود را از طریق شرکت اسپیسایکس در ماه نوامبر به فضا پرتاب کند.