پیکر میلاد زهرهوند، معترض بازداشت شده در جریان خیزش انقلابی که روز پنجشنبه در زندان ملایر اعدام شد، شنبه چهارم آذر در آرامستانی در اطراف همدان به خاک سپرده شد. روحالله زهرهوند، پدر میلاد، پس از مراسم بازداشت و به زندان منتقل شد. از دلیل بازداشت او اطلاع دقیقی در دست نیست.
در ادامه واکنشها به اعدام میلاد زهرهوند، سازمان عفو بینالملل او را هشتمین مورد اعدام در ارتباط با خیزش انقلابی خواند. این سازمان در بیانیهای اعلام کرد از گزارشهای مربوط به اعدام زهرهوند در زندان همدان شوکه شده است.
این سازمان حقوق بشری در بیانیه خود تاکید کرد جامعه جهانی باید از مقامهای جمهوری اسلامی بخواهد تا اعدامها را فورا و به طور رسمی تعلیق کنند.
به گفته عفو بینالملل، مقامهای جمهوری اسلامی بهطور سیستماتیک از اعدامهای خودسرانه به عنوان ابزار سرکوب استفاده میکنند.
وزارت امور خارجه آلمان نیز این اعدام را محکوم کرد و گفت: «تظاهرات علیه بیعدالتی یک حق اساسی است و جرم نیست.»
علاوه بر این، کفیل سیاسی زهرهوند که نماینده پارلمان آلمان است بر دادخواهی برای این معترض تاکید کرد.
روبین کورته، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی میلاد زهرهوند که دوم آذر در ملایر اعدام شد، در نامهای به سفیر جمهوری اسلامی گفت که از نقض آشکار و نفرتانگیز حقوق بشر در ایران بهتزده است و تاکید کرد در این مورد سکوت نخواهد کرد.
کفیل سیاسی میلاد زهرهوند گفت بر اساس اطلاعاتی که به دست آورده، اعدام این معترض بدون تشریفات قانونی بوده و جسد او به خانوادهاش تحویل داده نشده است.
او تاکید کرد خانواده زهرهوند باید بتوانند مراسم تدفین برگزار کرده و سوگواری کنند.
این نماینده پارلمان آلمان با تاکید بر دادخواهی برای میلاد زهرهوند گفت: «برای پدر جوانی که فرزند زندانی خود را ندیده، دیگر دیر شده است اما من همچنان خواهان توقف شکنجه، آزار و قتل همه افراد بیگناهی هستم که در ایران احکام ناعادلانه اعدام علیه آنها صادر شده است.»
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران در همین زمینه تاکید کرد واکنش جامعه جهانی هزینه اعدامها را برای جمهوی اسلامی بالا میبرد.
او هشدار داد: «اگر اعدام میلاد زهرهوند با واکنش شدید مردم و جامعه جهانی همراه نشود، معترضان بیشتری در خطر اعدام قرار خواهند گرفت.»
مدیر سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به اینکه اعدام ميلاد زهرهوند بدون دادرسی عادلانه صورت گرفت، گفت: «سکوت نسبی جامعه جهانی در مورد موج کم سابقه اعدامها طی ماههای گذشته، جمهوری اسلامی را بر آن داشت که اعدام معترضان را از سر گیرد.»
او افزود: «ما شدیدا نگران جان دیگر معترضانی هستیم که محکوم به اعدام یا در خطر صدور حکم اعداماند. عدم واکنش مناسب به اعدام میلاد میتواند توسط حکومت چراغ سبزی برای اعدامهای بیشتر تلقی شود.»
گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی روز پنجشنبه در واکنش به اعدام میلاد زهرهوند در پیامی ویدیویی خطاب به علی خامنهای گفت: «گفته بودی از پنج صبح کارم را شروع میکنم. راست میگویی. زمانی که اذان میگویند یا جوانانمان را اعدام میکنی، یا آنها را زیر شکنجه میکشی.»
طبق گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، میلاد زهرهوند روز پنجشنبه دوم آذر به شکلی مخفیانه در زندان ملایر اعدام شده است.
زهرهوند در ارتباط با مرگ علی نظری، مامور اطلاعات سپاه در جریان خیزش انقلابی به اعدام محکوم شده بود.
حسن خانجانی، دادستان مرکز همدان روز ۲۲ آبان از تایید حکم اعدام میلاد زهرهوند در دیوان عالی کشور خبر داده و گفته بود این حکم برای اجرا به دادگستری کل استان همدان ارسال میشود.
میلاد زهرهوند، شهروند ۲۰ ساله اهل ملایر، روز چهار آبان ۱۴۰۱ در جریان خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی بازداشت شد.
خبرگزاری تسنیم آبان سال گذشته از کشته شدن علی نظری در جریان «تعقیب و گریز معترضان» خبر داد و این روایت از سوی سپاه انصارالحسین استان همدان تکرار شد.
با وجود این، تاکنون هیچ ویدیویی از سوی نهادهای حکومتی منتشر نشده که نحوه کشته شدن این عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نشان دهد و تناقضهای زیادی در این پرونده وجود دارد.
اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهد میلاد زهرهوند در تمام دوره بازداشت خود از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق ابتدایی یک متهم محروم بوده و خانوادهاش به شدت از سوی سازمان اطلاعات سپاه تحت فشار قرار داشتند تا درباره او اطلاعرسانی نکنند.
جمهوری اسلامی پیش از این و از زمان آغاز خیزش سراسری دستکم هفت معترض از جمله محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمد حسینی، محمدمهدی کرمی، مجید کاظمی، سعید یعقوبی و صالح میرهاشمی را اعدام کرده بود.
با احتساب اعدام میلاد زهرهوند، شمار معترضان اعدام شده در ارتباط با خیزش انقلابی ۱۴۰۱ به هشت تن رسید.