جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، خروج این کشور را از توافق با چین در طرح تجاری بلندپروازانه پکن موسوم به «ابتکار کمربند و جاده» که بر اساس «راه ابریشم» تدوین شده، تایید کرد. او گفت که ایتالیا میتواند روابط تجاری و اقتصادی با چین را حتی پس از خروج از این طرح بهبود بخشد.
ملونی روز پنجشنبه ۱۶ آذر در اولین اظهارنظر عمومی خود در مورد این موضوع از زمانی که ایتالیا به چین اطلاع داد از این طرح خارج میشود، به خبرنگاران گفت: «من فکر میکنم ما باید همکاری خود را با چین در زمینه تجارت و اقتصاد بهبود دهیم.»
او افزود که مشارکت ایتالیا در این طرح «نتایجی را که انتظار میرفت به دست نیاورده است».
چهار سال پیش، ایتالیا با نادیده گرفتن هشدارهای ایالات متحده مبنی بر اینکه ممکن است به چین اجازه دهد کنترل فنآوریهای حساس و زیرساختهای حیاتی این کشور را در دست بگیرد، اولین و تنها کشور بزرگ غربی بود که به این برنامه تجارت و سرمایهگذاری پکن پیوست.
سال گذشته و زمانی که ملونی به قدرت رسید، گفت که میخواهد از این توافق که مورد حمایت رییسجمهوری چین است، خارج شود.
قرارداد ایتالیا و چین تا چند ماه دیگر به پایان میرسد.
یک منبع دولتی ایتالیا روز چهارشنبه ۱۵ آذر گفت که رم «در روزهای اخیر» نامهای به پکن ارسال کرده و به چین اطلاع داده این قرارداد تمدید نخواهد شد.
ایتالیا از اعضای گروه هفت کشور صنعتی جهان موسوم به گروه هفت است که شامل قدرتهای اقتصادی غرب و متحدان آن است.
در مرداد ماه، جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، در دیدار با نخستوزیر ایتالیا در کاخ سفید درباره تقویت همکاریهای دو کشور برای مواجهه با چالشهای ناشی از سیاستهای چین گفتوگو و توافق کرد.
در آن زمان انتظار میرفت رهبران ایتالیا در ماههای پس از آن درباره ادامه یافتن یا ادامه نیافتن مشارکت این کشور در طرح زیرساختی گسترده چین تصمیم بگیرند.
رم نمیخواهد آشکارا قدرت دوم اقتصاد جهانی را تحریک کند زیرا از اقدام تلافیجویانه اقتصادی چین نگران است.
ایالات متحده اکنون درگیر رقابت شدید اقتصادی با چین است و اروپاییها را تشویق میکند تا از این کشور فاصله بگیرند.
سال گذشته، رهبران هفت کشور صنعتی جهان در نشست خود متعهد شدند برای مقابله با طرح «کمربند و جاده» چین، ۶۰۰ میلیارد دلار در کشورهای در حال توسعه سرمایهگذاری کنند.