خبرگزاری رویترز گزارش داد در پیشنویس توافقنامه احتمالی نشست اقلیمی سازمان ملل متحد در دوبی موسوم به کاپ ۲۸، عبارت «حذف تدریجی سوختهای فسیلی» گنجانده نشده است.
بر اساس این گزارش، در پیشنویس توافقنامه نهایی کاپ ۲۸، طیف وسیعی از اقداماتی که میتواند منجر به کاهش تولید گازهای گلخانهای شود، «پیشنهاد شده است».
در این پیشنویس آمده است که کشورها «میتوانند» با اتخاذ تدابیری «منصفانه، منظم و عادلانه»، میزان تولید و مصرف سوختهای فسیلی را تا پیش از سال ۲۰۵۰ یا حدود آن، به صفر برسانند.
از دیگر راههای پیشنهادی ذکر شده در این پیشنویس میتوان به سه برابر کردن ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ و توسعه فنآوریها برای خارج کردن دی اکسید کربن از جو زمین اشاره کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پیش از این گفت دستیابی به توافقی بر سر حذف تدریجی نفت، گاز و ذغالسنگ را میتوان شاخص ارزیابی میزان موفقیت کاپ ۲۸ دانست.
او هشدار داد توافق برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی باید هر چه سریعتر به دست آید تا جلوی فاجعهای به نام گرمایش جهانی گرفته شود.
به گفته گوترش، چنین توافقی بدین معنا نیست که همه کشورها باید به طور همزمان برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی اقدام کنند.
حذف عبارت مربوط به سوختهای فسیلی در پیشنویس نهایی توافقنامه کاپ ۲۸ در حالی صورت میگیرد که در پیشنویس قبلی عبارت «حذف تدریجی سوختهای فسیلی» دیده میشد.
یک دیپلمات اروپایی به رویترز گفت که پیشنویس فعلی جاهطلبانه نیست و به «منوی رستورانی» میماند که هر کسی میتواند غذای مورد علاقه خود را از آن انتخاب کند.
اتحادیه اروپا، جزیرههای در معرض گرمایش جهانی و تعدادی از تولید کنندگان نفت و گاز مانند آمریکا، کانادا و نروژ موافق گنجاندن عبارت «حذف تدریجی سوختهای فسیلی» در توافق نهایی نشست اقلیمی سازمان ملل بودند.
گازهای گلخانهای ناشی از سوختهای فسیلی مهمترین دلیل تغییرات اقلیمی قلمداد میشود.
بر اساس گزارشها، عربستان سعودی، چهره اصلی سازمان صادرکننده نفت (اوپک)، امارات متحده عربی را به عنوان میزبان کاپ ۲۸ تحت فشار گذاشته تا عبارت مربوط به حذف سوختهای فسیلی در توافقنامه نهایی این نشست ذکر نشود.
روزنامه گاردین روز ۱۸ آذر از حضور کمسابقه لابیگران مرتبط با تولیدکنندگان عمده گوشت و لبنیات و شرکتهای کشاورزی صنعتی در نشست اقلیمی سازمان ملل خبر داد.
در سالهای اخیر شرکتهای تولید گوشت و لبنیات به دلیل آلایندگی بالای صنعت دامداری زیر ذرهبین قرار گرفتهاند.
بن لیلیستون، کارشناس موسسه «سیاست کشاورزی و تجارت» گفت که حضور گسترده لابیگران مرتبط با صنایع تولید گوشت و لبنیات در کاپ ۲۸ تعجبآور نیست زیرا این هیاتها میکوشند به طرق مختلف مانع از تصویب توافقنامهای شوند که زمینه محدود شدن فعالیت این صنایع را فراهم آورد.
سازمان جهانی هواشناسی روز ۱۵ آذر در گزارشی درباره روند تغییرات اقلیمی در فاصله سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ اعلام کرد دگرگونیهای گسترده و پرشتاب در یخچالهای مناطق قطبی و کوههای مرتفع، تهدیدی برای جان میلیونها نفر به شمار میرود.
به گزارش این سازمان، تولید روزافزون گازهای گلخانهای باعث بالا رفتن دمای زمین و در نتیجه شتاب چشمگیر روند ذوب شدن یخها شده است.