آغاز اجلاس ۳ روزه مجمع جهانی پناهندگان زیر سایه جنگ اسرائیل و حماس

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۹/۲۲

اجلاس سه روزه مجمع جهانی پناهندگان از روز چهارشنبه ۲۲ آذر در ژنو سوئیس آغاز شد. فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در سخنرانی افتتاحیه این اجلاس خواستار برقراری‌ فوری آتش‌بس بشردوستانه در نوار غزه شد.

به گفته گراندی، مناقشه حماس و اسرائیل موجب رنج و مرگ غیرنظامیان شده و افراد بسیاری را آواره کرده است که این تهدیدی برای منطقه به شمار می‌رود.

او شرایط در نوار غزه را «یک فاجعه انسانی بزرگ» خواند و تاکید کرد شورای امنیت سازمان ملل تاکنون نتوانسته است مانع خشونت‌ها در منطقه شود.

گراندی با اشاره به برخی گزارش‌ها در مورد احتمال قطع کمک‌های سوئیس به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی سازمان ملل (اونروا)، ابراز امیدواری کرد این کشور به حمایت مالی خود از اونروا ادامه دهد.

فیلیپ لازارینی، کمیسر کل اونروا هم در سخنانی در مجمع جهانی پناهندگان، با اشاره به جنگ حماس و اسرائیل گفت: «زمان و گزینه‌های ممکن برای مردم غزه رو به اتمام است.»

او افزود ساکنان غزه با تاریک‌ترین فصل از تاریخ خود از سال ۱۹۴۸ روبه‌رو هستند.

شبکه خبری پرس‌تی‌وی، وابسته به حکومت ایران نوشت حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با شرکت در این اجلاس، سیاست‌های آمریکا را مقصر دامن زدن به موج فزاینده پناهندگان در غرب آسیا و اروپا دانست.

بر اساس این گزارش، او با اشاره به جنگ غزه هشدار داد: «اسرائیل در حال ایجاد موج جدید آوارگان و افزودن میلیون‌ها آواره به جمعیت هفت میلیونی آوارگان فلسطینی است.»

قرار بود هیات ایرانی به ریاست ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی در این اجلاس حضور یابد اما منابع خبری اعلام کردند او سفر از قبل برنامه‌ریزی شده خود را به ژنو لغو کرده است.

پیش از این فعالان سیاسی و حقوق بشری با اشاره به دست داشتن رئیسی در جنایات متعدد از جمله اعدام‌های سال ۶۷ در ایران، خواهان بازداشت او در سوئیس شده بودند.

غزه، محور گفت‌وگوها

ملک عبدالله، پادشاه اردن، بحران غزه را محور سخنان خود در مجمع جهانی پناهندگان قرار داد و اعلام کرد بیش از یک میلیون و ۹۰۰ هزار فلسطینی در نوار غزه که اکثریت آنان را پناهجویان تشکیل می‌دهند، مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند.

او از چالش‌های حضور پناهندگان در اردن سخن گفت و از جامعه جهانی خواست کشورهایی را که به واسطه پذیرش پناهندگان «آسیب‌پذیر» شده‌اند، تنها نگذارند.

از دیگر نکات برجسته روز اول برگزاری اجلاس مجمع جهانی پناهندگان، اظهارات اندرو میچل، وزیر توسعه بریتانیا بود.

او در حاشیه این اجلاس به خبرگزاری فرانسه گفت از مخالفت کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با طرح لندن برای اخراج مهاجران غیرقانونی به رواندا شگفت‌زده است.

میچل تاکید کرد اجرای این طرح برای مقابله با قاچاقچیان انسان و جلوگیری از مرگ مهاجران غیرقانونی در مسیر عزیمت به بریتانیا ضروری است.

بر اساس این طرح قرار است افرادی که به‌طور غیرقانونی وارد بریتانیا می‌شوند، پس از بازداشت در اسرع وقت به رواندا منتقل شوند و سپس در آن‌جا درخواست پناهندگی دهند.

هم‌زمان با اولین روز مجمع جهانی پناهندگان، ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا توانست اولین مرحله از تصویب لایحه مهاجرتی خود را در پارلمان با موفقیت پشت سر بگذارد.

برای نهایی شدن این لایحه، رای‌گیری‌های دیگری نیز بعد از آغاز سال ۲۰۲۴ انجام خواهد شد.

این لایحه در برابر ۲۶۹ رای مخالف، ۳۱۳ رای موافق به دست آورد.

چهارشنبه ۱۵ آذر پیش‌نویس لایحه‌ جدید و «اضطراری» برای فرستادن پناهجویان به روآندا منتشر شد.

این پیش‌نویس که امروز در مجلس عوام به رای گذاشته شد، رواندا را «کشوری امن» شناخته شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا

شنیداری

پادکست‌ها