پنتاگون اعلام کرد یک پهپاد که مستقیما از ایران پرتاب شده بود، به کشتی حامل مواد شیمیایی «کم پلوتو» در اقیانوس هند اصابت کرد. در این حمله کسی آسیب ندید و آتشسوزی کشتی مهار شد. این اولین بار از زمان جنگ اسرائیل و حماس است که آمریکا از حمله مستقیم ایران به یک کشتی خبر میدهد.
این کشتی که شنبه دوم دی ماه به وقت محلی مورد حمله قرار گرفت، با پرچم لیبریا حرکت میکرد. کشتی کم پلوتو تحت مالکیت یک ژاپنی است و از سوی شرکت هلندی «ایس کوانتوم» اداره میشود که با عیدان عوفر، میلیاردر اسرائیلی مرتبط است.
طبق اعلام پنتاگون، کشتی کم پلوتو ۱۰ صبح شنبه به وقت محلی در ۳۷۰ کیلومتری ساحل هند هدف حمله قرار گرفت و در زمان حمله، هیچ کشتی نظامی آمریکایی در منطقه حضور نداشت. این کشتی در حال حرکت به مقصدی در هند است و ارتش آمریکا با آن در تماس مداوم است.
پیشتر، شبکه ۱۲ اسرائیل گزارش داده بود مقامهای این کشور معتقدند پهپادی که روز شنبه دوم آذر یک نفتکش را در دریای عرب هدف قرار داد، مستقیما از خاک ایران به پرواز درآمده بود.
شرکت امنیت دریایی آمبری اعلام کرد این کشتی باری که با پرچم لیبریا در حال تردد بود، به اسرائیل مرتبط است.
از سوی دیگر، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، از چند حمله موشکی و پهپادی حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی در روز شنبه دوم دی ماه به نیروهای آمریکایی و خطوط کشتیرانی در جنوب دریای سرخ خبر داد. سنتکام گفت از روز ۲۵ مهر، حوثیها ۱۵ بار به خطوط کشتیرانی حمله کردهاند.
سنتکام در بیانیهای اعلام کرد دو موشک بالستیک ضد کشتی از سمت مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن به طرف خطوط کشتیرانی در جنوب دریای سرخ شلیک شد. این موشکها به هیچیک از کشتیها در این مسیر اصابت نکردند.
سنتکام همچنین گفت: ناوشکن یواساس لابون آمریکا شنبه در جنوب دریای سرخ چهار پهپاد را که از مناطق تحت کنترل حوثیها به سمت این کشتی در حرکت بودند سرنگون کرد. این حملهها هیچ آسیب جانی و خسارتی به همراه نداشتند.
این بیانیه همچنین از دو حمله حوثیها به یک کشتی با پرچم نروژ و یک کشتی با پرچم هند در جنوب دریای سرخ خبر داد. به گفته سنتکام، یک پهپاد به نزدیکی کشتی با پرچم نروژ اصابت کرد که خسارت و آسیب جانی به همراه نداشت. کشتی با پرچم هند مورد اصابت یک پهپاد قرار گرفت، اما سرنشینان آن آسیب ندیدند.
آژانس عملیات تجارت دریایی بریتانیا نیز شنبه دوم دی ماه اعلام کرد که گزارشی مبنیبر وقوع یک حادثه در مجاورت تنگه بابالمندب در ۴۵ مایلی بندر سلیف یمن دریافت کرده است.
در این بیانیه آمده است که این آژانس در حال بررسی این است و به کشتی توصیه میشود با احتیاط در این مسیر تردد کنند.
روز جمعه اول دی ماه، آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در بیانیهای اعلام کرد که جمهوری اسلامی «عمیقا» در طراحی حملهها علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ نقش داشته و اطلاعات استخباراتی آن برای کمک به شبهنظامیان حوثی برای حمله به کشتیها از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است.
در ادامه تلاشهای آمریکا برای تشکیل یک ائتلاف نظامی بینالمللی برای مقابله با حملههای حوثیها در دریای سرخ، پنتاگون روز جمعه اول دی ماه اعلام کرد که تا کنون بیش از ۲۰ کشور به این ائتلاف پیوستهاند.
وال استریت ژورنال جمعه یکم دیماه به نقل از منابع و مقامهای امنیتی گزارش داد که کشتی جاسوسی ایران به حملات مستقیم شبهنظامیان حوثی یمن به کشتیهای تجاری در دریای سرخ کمک میکند و فشارها بر اسرائیل و آمریکا برای اقدام علیه این شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی افزایش یافته است.
با وجود هشدار کشورهای غربی درباره حمایت جمهوری اسلامی از حملههای حوثیهای یمن، مقامهای جمهوری اسلامی نقش تهران را در این حملهها انکار میکنند. علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، شنبه دوم دیماه گزارشهای مطرح شده را درباره نقش تهران در حمله به کشتیهای بینالمللی در منطقه رد کرد.
او این گزارشها را «فرافکنی» و تلاشی از سوی آمریکا و اسرائیل برای خدشه وارد کردن بر «واقعیت قدرت مقاومت در منطقه» خواند.