رضی موسوی، مسئول لجستیک و امداد نیروی قدس سپاه پاسداران که این هفته در سوریه کشته شد، یکی از شش فرمانده ارشد سپاه پاسداران در منطقه بود و در بقای بشار اسد و تثبیت حزبالله در لبنان نقشی کلیدی داشت.
به گفته خبرگزاریهای وابسته به سپاه، رضی موسوی در تمام مراحل جنگ داخلی سوریه، از جمله جنگ حلب، شرکت داشته است. فرماندهان ارشد سپاه پاسداران رضی موسوی را از عوامل کلیدی بقای بشار اسد در سوریه و تثبیت حزبالله در لبنان معرفی کردهاند.
در تابستان ۱۴۰۱، کانال ۱۴ اسرائیل در گزارشی رضی موسوی را یکی از شش فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه معرفی کرد که در نقل و انتقال سلاح به سوریه و لبنان نقش دارد. طبق این گزارش، رضی موسوی در حمله سال ۲۰۱۸ اسرائیل به دمشق مجروح شد و مدتی از میادین دور بود.
در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی نقش حکومت ایران را در حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل انکار کردهاند، مجتبی توانگر، نماینده تهران، در حسابش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت «با اطمینان میتوان گفت» رضی موسوی «از تمهیدگران» عملیات حمله حماس به اسرائیل به نام «طوفانالاقصی» بود.
ابوالفضل اسلامی، مدیرکل حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان البرز، زیرمجموعه ستادکل نیروهای مسلح، در واکنش به کشته شدن رضی موسوی، با اشاره به حمله اخیر حماس به اسرائیل گفت که خون او «بسترساز طوفانالاقصی ۲» خواهد شد و دشمن منتظر این عملیات باشد.
به گزارش روزنامه الجدید لبنان، رضی در ۳۰ سال گذشته به همراه خانوادهاش در سوریه زندگی میکرد و یک اتاق مخصوص در وزارت دفاع سوریه داشت.
رضی موسوی در انتقال سلاحهای جمهوری اسلامی به سوریه و لبنان نقش کلیدی ایفا میکرد. محمد جعفر قصیر، معروف به شیخ فادی که مسئول واحد ۱۰۸ نیروی قدس است، زیر نظر رضی موسوی، مسئولیت انتقال سلاح از سوریه به لبنان را بر عهده داشته است. این سلاحها را مسعود شهریاری، مسئول واحد ۱۹۰ نیروی قدس سپاه، از ایران به سوریه میآورد.
رضی موسوی بخشی از این سلاحها را نیز از طریق رضا صفیالدین، داماد قاسم سلیمانی و مسئول انتقال سلاح نیروی قدس، مستقیما از تهران به لبنان میبرد.
ایران اینترنشنال شهریور ۱۴۰۱ در خبری اختصاصی گزارش داده بود دفتر امدادرسانی به نیروهای لبنانی که به واحد ۲۲۵۰ معروف است، یک نهاد لجستیکی ایرانی است که در سال ۱۹۹۰ تاسیس شد و زیرمجموعه واحد ۲۰۰۰ است و به وسیله فردی به نام «سید رضی» اداره میشود.
بر اساس این گزارش، مقر دفتر امداد در شهر دمشق قرار دارد اما نمایندگیهای مختلفی از این دفتر در مناطق مختلف سوریه از جمله حومه دمشق، لاذقیه، حماه، حلب و دیرالزور وجود دارد.
مسوولیت دریافت تجهیزات ورودی از ایران به سوریه و همچنین نگهداری و انبار آن، مسئولیت و مدیریت دارایی نیروهای امدادرسانی به حزبالله و حتی اسکورت و میزبانی از مقامهایی ارشد ایرانی و خانوادههای آنها در بدو ورود به سوریه با این دفتر است که این امور با هماهنگی مقامها ارشد رژیم سوریه انجام میشود.
رسانههای داخلی در ایران روز چهارم دی گزارش دادند در جریان حمله اسرائیل به منطقه زینبیه در حومه دمشق «رضی موسوی معروف به سیدرضی»، کشته شده است.
این فرمانده ۶۱ ساله نیروی قدس، در زمان جنگ ایران و عراق در سپاه زنجان فعالیت خود را شروع کرد. بر اساس برخی گزارشها، او از سال ۱۳۶۶ و بر اساس برخی دیگر از گزارشها، از سال ۱۳۷۰، یکی از نمایندگان نیروی قدس سپاه در سوریه بود.
حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی در سوریه اعلام کرد موسوی «دیپلمات» و «رایزن دوم» سفارت ایران در دمشق بود. به گفته اکبری، محل اقامت موسوی در زینبیه دمشق ساعت ۱۶:۲۰ به وقت دمشق «ظاهرا با سه موشک» هدف قرار گرفت و جسد او در اثر شدت حمله به حیاط پرتاب شد.
پس از انتشار خبر کشته شدن رضی موسوی، رسانههای وابسته به سپاه او را «دست راست» قاسم سلیمانی خواندند و از در راه بودن «انتقام سخت» علیه عاملان این حمله خبر دادند. ابراهیم رئیسی، وزیر خارجهاش، حسین امیرعبداللهیان، و رضا طلایی نیک، سخنگوی وزارت دفاع، در واکنش به کشته شدن رضی موسوی، اعلام کردند جمهوری اسلامی انتقام این حمله را خواهد گرفت.
جعفر اسدی، از فرماندهان پیشین سپاه در سوریه، فاش کرد که اسرائیل هفته گذشته نیز به حوالی محل استقرار رضی موسوی در دمشق حمله کرده بود. اسدی گفت، اسرائیل از طریق جاسوسهای خود توانسته محل دقیق اقامت رضی موسوی را شناسایی کند.
نفوذ اطلاعات اسرائیل تنها به دستگاههای امنیتی ایران محدود نبوده و در سالهای اخیر گزارشهای مختلفی از اقدام اعضای سپاه در سوریه در فروش اطلاعات به اسرائیل منتشر شده است. کشتن قاسم سلیمانی در دی ماه ۱۳۹۸ نیز با نفوذ اطلاعاتی جاسوسها امکانپذیر شده بود.