بررسی سامانههای دولتی روسیه نشان میدهد این کشور جریمههای مالی علیه شرکتهای فناوری گوگل، یوتوب، متا، تیکتاک و تلگرام را لغو کرده است.
خبرگزاری رویترز با گزارش این موضوع نوشت اسناد واکاوی شده نشان میدهد دادگاههای روسیه این شرکتها را از فهرست بدهکاران مالی خارج کرده است.
با این حال جریمه مالی سایر شرکتهای بزرگ حوزه فناوری مانند ایکس (توییتر سابق) و توییچ همچنان در پایگاه داده قضایی روسیه وجود دارد.
روسیه پیش از این شرکت ایکس را در مجموع ۵۱ میلیون روبل، معادل ۵۶۰ هزار و ۷۳۰ دلار و پلتفرم پخش ویدیوی توییچ را ۲۳ میلیون روبل، معادل ۲۵۲ هزار و ۸۷۹ دلار جریمه کرده بود.
گوگل، متا و تیکتاک هنوز واکنشی نسبت به این موضوع نشان ندادهاند.
سخنگوی تلگرام به رویترز گفت از دلیل لغو جریمههای این شرکت و دیگر شرکتهای فناوری اطلاعی ندارد.
این شرکت همچنین تاکید کرده است هیچگونه دارایی، تجهیزات، دفتر و یا کارمندی در این کشور ندارد و بدون حضور قانونی در آن مکان امکان بررسی علت این موضوع ممکن نیست.
به گفته سخنگوی این مجموعه برخی رسانههای روسی دلیل لغو جریمه شرکتهای فناوری را عدم امکان دسترسی ضابطان قضایی روسیه به داراییهای این مجموعهها جهت توقیف آنها عنوان کردهاند.
تلگرام که شهروندان روسی از آن به عنوان پیامرسان و منبعی برای پیگیری اخبار استفاده میکنند یکی از محبوبترین پلتفرمهای آنلاین در این کشور به شمار میرود.
پاول دورف، مدیرعامل و موسس این شرکت پس از آنکه در سال ۲۰۱۴ مالکیت شرکت قبلی خود را از دست داد روسیه را ترک کرد و هماکنون شهروند امارات و فرانسه است.
این پیامرسان که دسترسی به آن در سال ۲۰۱۸ توسط دولت روسیه مسدود شده بود پس از حدود دو سال از فهرست سیاه فیلترینگ این کشور خارج شد.
با این حال روسیه سالها است با شرکتهای فناوری خارجی بر سر محتوای غیرقانونی ادعایی و محل ذخیرهسازی دادههای کاربران درگیر اختلاف است.
این اختلافات از زمان آغاز جنگ این کشور علیه اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ تشدید شده است.
مقامات این کشور از ابتدای این تهاجم دسترسی شهروندان خود به پلتفرمهای توییتر، اینستاگرام و فیسبوک را مسدود کردهاند.
سیاست گوگل در قبال مدیریت محتوای یوتوب نیز همواره مورد انتقاد دولت روسیه قرار گرفته است اما با این وجود دسترسی به آن کماکان ممکن است.
اواخر سال گذشته میلادی یک دادگاه در روسیه گوگل را ۴،۶ میلیارد روبل، معادل ۵۰،۴ میلیون دلار جریمه کرد.
در سال ۲۰۲۲ شرکت متا، مالک پلتفرمهای اینستاگرام، فیسبوک و واتساپ که روسیه آن را «افراطی» مینامد نیز مشمول جریمه شد.