معاون وزیر خارجه کانادا به ایران‌اینترنشنال: پرونده هواپیمای اوکراینی به ایکائو می‌رود

چهارشنبه ۱۴۰۲/۱۰/۲۰

راب الیفانت، معاون وزیر امور خارجه کانادا در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال به روند دادخواهی شلیک سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی پرداخت و گفت این پرونده در گام بعدی به ایکائو ارسال می‌شود. او تاکید کرد پاسخگو نبودن جمهوری اسلامی، مسیر دادخواهی را طولانی و و کُند کرده است.

حامد اسماعیلیون، عضو هیات مدیره انجمن دادخواهی برای پرواز پی‌اس۷۵۲ پیش‌تر در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال از مذاکره با دولت کانادا برای تشکیل پرونده علیه جمهوری اسلامی در سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) خبر داده بود.

الیفانت نیز به ایران‌اینترنشنال گفت: «برای پیشبرد عدالت، باید همه شواهد و اسناد را در اختیار داشته باشید تا از اجرای آن مطمئن شوید. امیدوارم ثبت شکایت در ایکائو، گامی برای ایجاد اندکی آرامش در خانواده‌های داغدار این فاجعه باشد.»

او با اشاره به روند چهار سال گذشته که منجر به ارسال پرونده ساقط شدن هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه به دادگاه کیفری بین‌المللی شد، گفت که می‌داند چرخ‌های عدالت به کُندی حرکت می‌کنند و مسیر دادخواهی،‌ سخت و گاهی ناامید کننده بوده است.

تیرماه سال جاری چهار کشور متضرر در انهدام هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران شامل بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین رسما از جمهوری اسلامی به دلیل سرنگون کردن عمدی این هواپیما به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت کردند.

معاون وزیر امور خارجه کانادا تاکید کرد جمهوری اسلامی هیچ حسن‌نیتی در روابطش ندارد.

او گفت: «ما با رژیمی روبه‌روییم که پاسخگوی هیچ یک از اعمالش نیست و هر چقدر هم که ما، بریتانیا، اوکراین و سایر کشورها فشار بیاوریم، حقیقت را به ما نمی‌گوید. به همین دلیل، روند دادخواهی بیشتر طول می‌کشد.»

با وجود این به گفته الیفانت، طولانی شدن روند به معنای دست کشیدن از دادخواهی نیست و این کشورها همراه با خانواده قربانیان، تا اجرای عدالت، تسلیم نخواهند شد.

بحث تروریستی شناختن سپاه روی میز است

معاون وزیر امور خارجه کانادا در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات انجام گرفته از سوی دولت برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی، آن را «امری بسیار پیچیده» و نیازمند بررسی‌های فراوان خواند.

به گفته او، دولت کانادا در تلاش است با توجه به قوانین کیفری این کشور، راهی پیدا کند تا مطمئن شود چنین تصمیمی، پیامدهای ناخوشایند و غیر‌قابل پیش‌بینی برای افرادی که «نباید از این موضوع متضرر شوند»، نخواهد داشت.

در روزهای گذشته جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، در مراسم یادبود جان‌باختگان پرواز پی‌اس۷۵۲ در تورنتو گفت: «ما همچنان به دنبال راه‌هایی هستیم که مسوولانه، سپاه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهیم.»

پیش از آن، انجمن خانواده‌های جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی در بیانیه‌ای خواهان قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروه‌های تروریستی شده بود.

الیفانت خطاب به جمهوری اسلامی گفت: «خیلی واضح می‌گوییم سپاه سازمانی است که با آن هیچ معامله‌ای نخواهیم داشت. سپاه تروریستی شناخته شود یا نه، ما فقط می‌خواهیم مطمئن شویم مشکلات دیگری را برای انسان‌های بیشتر ایجاد نخواهند کرد.»

او اطمینان داد دولت کانادا به دنبال راه‌هایی برای قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی است.

ملیسا لنتس‌من، معاون رهبر حزب محافظه‌کار کانادا نیز روز دوشنبه در مراسم یادبود قربانیان پرواز اوکراینی در تورنتو گفته بود تا امروز ۷۰۰ تروریست سپاهی توانسته‌اند به شکل قانونی در خاک این کشور فعالیت کنند و با پولی که از مردم ایران دزدیده‌اند در ناز و نعمت زندگی کنند.

او تاکید کرد: «یک بار برای همیشه سپاه را تا ابد در لیست گروه‌های تروریستی قرار خواهیم داد.»

اطلاعات عوامل جمهوری اسلامی ساکن کانادا را گزارش دهید

راب الیفانت در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با ایران‌اینترنشنال، درباره اینکه آیا قانون جدید مهاجرتی کانادا که سال گذشته تدوین شد شامل حال فرهاد پرورش هم می‌شود یا نه، گفت این قوانین بسیار قوی هستند.

فرهاد پرورش، مدیر‌‌عامل سابق شرکت هواپیمایی ایران و نماینده جمهوری اسلامی در سازمان بین‌المللی هوانوردی است.

اخیرا با شکایت خانواده‌های قربانیان پرواز پی‌اس۷۵۲ پرونده شکایتی در مورد هواپیمای اوکراینی در ایکائو ثبت شده است.

حامد اسماعیلیون روز دوشنبه در چهارمین سالگرد سرنگونی هواپیمای اوکراینی، خواهان اخراج او از کانادا شده بود.

معاون وزیر امور خارجه کانادا در ادامه از شهروندان کانادایی خواست تا اطلاعات عوامل و وابستگان جمهوری اسلامی ساکن این کشور را به مراجع قانونی گزارش دهند.

الیفانت به تهدیدهای واقعی علیه اغلب ایرانیان کانادایی از سوی عوامل جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: «اجرای این قانون به ما برای اطمینان یافتن از احساس امنیت شهروندانمان کمک می‌کند.»

پرواز مسافربری شماره ۷۵۲ هواپیمایی بین‌المللی اوکراین، از مبدا تهران به مقصد کی‌یف روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ هدف شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین آن همراه با یک جنین کشته شدند.

جمهوری اسلامی دلیل سرنگونی این هواپیمای مسافربری را خطای انسانی عنوان کرده و تا کنون از دادن پاسخ به سوال‌ها و ابهام‌های دادخواهان پرونده و کشورهایی که شهروندانشان با شلیک موشک‌های سپاه کشته شدند، خودداری کرده‌ است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها