ویلیام لای چینگ ته، نامزد حزب دموکراتیک مترقی، روز شنبه ۲۳ دی با کسب اکثریت آرا بهعنوان رییسجمهوری جدید تایوان انتخاب شد. حزب او که در دو دوره گذشته نیز مقام ریاستجمهوری را در اختیار داشته است، مخالف اصلی حاکمیت چین بر تایوان است.
بر اساس گزارشها، انتخابات دور جدید ریاستجمهوری با مشارکت پررنگ نزدیک به ۷۰ درصدی تایوانیها همراه بود.
کاندیداهای دو حزب رقیب یعنی مردم و کومینتانگ با پذیرش شکست در انتخابات، به لای تبریک گفتند.
او حدود ۴۰ درصد آرای ریخته شده به صندوقها را کسب کرده است.
پس از لای، رقیب اصلیاش هو یویی از حزب ملیگرایان با ۳۳/۴ درصد آرا در جایگاه دوم است.
کو ون جه از حزب مردم در رتبه سوم قرار دارد.
نیویورک تایمز در گزارشی صبح شنبه از صف کشیدن «میلیونها شهروند تایوان در پای صندوقهای رای» خبر داده بود.
رایگیری در ساعت ۱۶ شنبه به وقت محلی به پایان رسید و آرا به شکل دستی شمارش شد.
بر اساس گزارشها، بیش از ۱۸ هزار شعبه اخذ رای در معابد، کلیساها، مراکز اجتماعی و مدارس سراسر این جزیره مستقر شدند.
تاثیر نتایج انتخابات تایوان فراتر از خود این جزیره خواهد بود؛ جزیرهای که تبدیل به بزرگترین نقطه عطف در رقابت بین چین و ایالات متحده شده است.
هر گونه تغییر در روابط چین و تایوان پس از روی کار آمدن رییسجمهوری بعدی این جزیره در ماه می، میتواند تنشها بین پکن و واشینگتن را تشدید کرده یا کاهش دهد.
بر اساس گزارشها، در برخی حوزههای رایگیری تایوان حتی قبل از باز شدن صندوقها در ساعت هشت صبح به وقت محلی، صفهایی در غرفهها تشکیل شد و بسیاری از خانوادهها بهصورت گروهی در انتخابات شرکت کردند.
شهروندان تایوانی بر خلاف بسیاری از کشورهای غربی، باید به صورت حضوری در رایگیری شرکت کنند و شرکتشان در انتخابات از طریق برگه رای الکترونیکی یا پستی، مجاز نیست.
رقابت میان چه کسانی است؟
رایدهندگان تایوانی میان حزب حاکم دموکراتیک مترقی و حزب مخالف ملیگرایش به نام «کومینتانگ» دست به انتخاب زدند.
حزب حاکم کنونی میخواهد تایوان را از نفوذ پکن دور نگه دارد و استدلال میکند که این بهترین راه برای حفظ امنیت جزیره است. در مقابل، حزب ملیگرا قول داده بود روابط تجاری را با چین گسترش دهد و مذاکرات با این کشور همسایه قدرتمند را از سر بگیرد چون معتقد است این اقدامات خطرات جنگ احتمالی را کاهش میدهند.
حزب مردم تایوان بهعنوان حزبی جدید و نوپا نیز به مردم تایوان قول داده بود اقداماتی را برای احیای تعامل با چین انجام دهد.
لای چینگ ته، معاون رییسجمهوری کنونی و نامزد انتخاباتی حزب دموکراتیک مترقی، از مدتها پیش بهعنوان نامزد پیشتاز شناخته میشد اما محبوبیت رقیب اصلی او، هو یو ایه، نامزد ملیگرایان در بسیاری از نظرسنجیهای هفتههای اخیر افزایش یافت.
تبلیغات انتخاباتی نامزدهای ریاستجمهوری تایوان تا شامگاه جمعه ادامه داشت.
از ماهها پیش کاندیداها در تبلیغات انتخاباتیشان در مورد مسایل مهم داخلی مانند مسکن، سیاست و انرژی بحث کردند و رقبای خود را به فساد یا ابهام در این زمینهها متهم کردند اما مساله چین، همه اینها را تحتالشعاع خود قرار داده است.
چندی پیش بخش انگلیسی الجزیره در گزارشی نوشت که چین به کمک فنآوریهای پیشرفته در حال انجام یک جنگ شناختی علیه شهروندان تایوان برای پیشبرد اهدافش است.
بنا بر این گزارش، حزب کمونیست چین شهروندان تایوانی مخالف خود را رصد و تهدید میکند.
پکن تاکید دارد جزیره ۲۳ میلیون نفری تایوان که در حدود ۱۰۰ مایلی (۱۶۰ کیلومتری) سواحل چین قرار دارد، قلمرو این کشور است و از مردم خواسته که این اتحاد را به شکل مسالمتآمیز بپذیرند.
با وجود این چین هیچگاه توسل به گزینه نظامی را برای دستیابی به هدف خود یعنی تحت کنترل در آوردن تایوان به عنوان یک جزیره خودگردان، رد نکرده است.
در طرف مقابل، آمریکا مهمترین حامی امنیتی تایوان است که در دوران ریاستجمهوری جو بایدن و دونالد ترامپ، آشکارا در حمایت از این جزیره در برابر فشار چین فعالتر شد.
لای، اکنون برای سومین دوره متوالی قدرت را برای حزب خود به دست آورد؛ اتفاقی که هیچ حزبی از زمان تصویب روند انتخابات مستقیم ریاستجمهوری تایوان در سال ۱۹۹۶ تا کنون به آن دست نیافته است.
حزب کمونیست چین از زمان انتخاب تسای اینگ ون، رییسجمهوری کنونی تایوان، از ارتباط با حزب دموکراتیک مترقی خودداری کرده است و همزمان دولت تایوان را دور زده تا مستقیما با رهبران و مقامهای محلی تایوانی تعامل داشته باشد.
در آستانه انتخابات، چین بارها لای را بهعنوان یک جداییطلب خطرناک محکوم و درخواستهای مکرر او را برای مذاکره رد کرد. لای میگوید متعهد به حفظ صلح در سراسر تنگه تایوان است و به تقویت دفاعی جزیره ادامه میدهد.
وزارت دفاع تایوان صبح روز شنبه و آغاز رایگیری اعلام کرد که بار دیگر بالنهای چینی را در حال عبور از تنگه حساس تایوان مشاهده کرده که یکی از آنها بر فراز خود تایوان پرواز کرده است.
این وزارتخانه، سیل بالنهای گزارش شده بر فراز تنگه تایوان را در ماه گذشته بهعنوان جنگ روانی و تهدیدی برای ایمنی هوانوردی خود قلمداد و آن را محکوم کرده بود.