دولت کانادا فهرستی از دانشگاههای ایران، چین و روسیه منتشر کرد که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با نهادهای نظامی و امنیتی این کشورها مرتبط هستند. بنا بر اعلام دولت کانادا، به پژوهشگرانی که با این دانشگاهها همکاری کنند، بودجه دولتی اختصاص نخواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این تصمیم برای محافظت از فنآوریهای جدید و پیشرفته اتخاذ شده است.
کانادا میکوشد تا با این اقدام، مانع از پژوهشِ افراد وابسته به این دانشگاهها بر روی موضوعاتی شود که برای امنیت ملی کانادا حساس یا حیاتی به شمار میروند.
نام دانشگاه شریف، انستیتو پاستور ایران، دانشگاه بهشتی، موسسه تحقیقات هوافضا، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله، موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی، دانشگاه امام حسین، موسسه فیزیک کاربردی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، مرکز تحقیقات انفجار، مرکز مطالعات فیزیک و دانشگاه نیروی هوایی ستاری در این فهرست دیده میشود.
کاوه مدنی، پژوهشگر حوزه مدیریت آب و محیط زیست، در واکنش به این تصمیم دولت کانادا در حساب کاربری ایکس خود نوشت: «تعداد قابل توجهی از دانشجویان، اساتید و ایرانیان موفق کانادا از این دانشگاهها فارغ التحصیل شدهاند!»
وزیران نوآوری، بهداشت و امنیت عمومی کانادا در بیانیهای مشترک اعلام کردند هر چند پژوهش در این کشور بر اساس «ماهیت مشارکتی» آن تعریف میشود اما «باز بودن» این حوزه میتواند آن را به هدفی برای نفوذ خارجی بدل کند.
در سال ۲۰۲۲، کانادا یک پژوهشگر را به اتهام جاسوسی برای چین و تلاش برای سرقت اطلاعات محرمانه تجاری بازداشت کرد.
یک مقام دولت کانادا گفت هر چند این اقدام تنها به اختصاص بودجه فدرال به پژوهشگران مربوط میشود اما انتظار میرود دولتهای محلی و سایر نهادهای این کشور نیز تصمیمات مشابهی اتخاذ کنند.
حضور و فعالیت مقامها، وابستگان و عوامل جمهوری اسلامی در تعدادی از کشورهای غربی، از جمله کانادا، در طول سالهای اخیر مورد انتقاد فعالان سیاسی و مخالفان حکومت ایران بوده است.
در اسفند ۱۴۰۱، مسعود مسجودی، کنشگر سیاسی، ریاضیدان و مدرس دانشگاه در ونکوور کانادا، در اعتراض به نفوذ عوامل جمهوری اسلامی در دانشگاه سایمون فریزر بریتیش کلمبیا، در مقابل دادگاه ونکوور دست به تحصن و اعتصاب غذا زد.
آژانس خدمات مرزی کانادا آذر ماه امسال اعلام کرد از ورود دهها مقام ارشد جمهوری اسلامی به این کشور جلوگیری کرده است.
این آژانس از بررسی پرونده ۱۴۱ تن از افرادی خبر داد که دارای اقامت کانادا هستند و ممکن است با رژیم ایران مرتبط باشند.
هفتهنامه جوییش کرونیکل در خرداد ماه سال جاری خبر داد دانشگاههای بریتانیا با جمهوری اسلامی در زمینه توسعه فنآوریهایی همکاری داشتهاند که میتوانند در ساخت پهپاد و جت جنگی استفاده شوند.
دستکم ۱۱ دانشگاه در بریتانیا از جمله دانشگاه کمبریج و ایمپریال کالج لندن در تحقیقات مذکور مشارکت داشتند.
برخی نمایندگان پارلمان بریتانیا از این خبر اظهار نگرانی عمیق کردند.
سخنگوی دولت بریتانیا گفت لندن همکاریهایی را که باعث به خطر افتادن امنیت ملی کشور شود، نمیپذیرد.