یک ایرانی در استرالیا به‌دلیل سوءاستفاده کاری از یک پناهجو به حبس محکوم شد

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۱۱/۱۰

رسانه‌های استرالیایی روز سه‌شنبه ۱۰ بهمن گزارش دادند دادگاهی در ایالت ویکتوریا، یک ایرانی به نام علی فرشچی را به دلیل تهدید به اخراج یک پناهجو و مجبور کردنش به کار برای ساعات طولانی با دستمزد ناچیز در شیرینی‌فروشی خود، به زندان و پرداخت غرامت محکوم کرد.

بر اساس حکم دادگاه، فرشچی به سه سال و نیم زندان و پرداخت غرامتی نزدیک به ۴۳ هزار دلار به فرد پناهجو محکوم شده است.

به گفته رسانه‌های استرالیایی، فرد پناهجو کسی است که از ایران گریخته و در سال ۲۰۱۵ میلادی به شهر ملبورن در استرالیا رفته است.

او همان سال مغازه شیرینی‌‌فروشی فرشچی واقع در شمال شرق ملبورن را بر اساس یک آگهی شغلی پیدا کرده و تا ۲۰۱۷ میلادی در آن مشغول به کار بوده است.

فرشچی به او «به شرط گذراندن یک دوره آموزشی بدون دستمزد و سه ماهه»، پیشنهاد کار داده است. در نهایت این پناهجو مجبور شده است در شیفت‌های کاری ۱۴ ساعته به مدت ۲۰ ماه با دستمزد ۱۰ دلار در ساعت در شیرینی‌فروشی فرشچی کار کند.

حداقل دستمزد در سال ۲۰۲۴ میلادی در استرالیا، ۲۳ دلار و ۲۳ سنت است.

این پناهجو به دادگاه گفته است که «آثار فیزیکی شغل» مانع از ادامه کار او در جایی دیگر شده است.

او پیش‌ از این در بیانیه‌ای گفته بود: «امید و خوش‌بینی‌ای که به آینده خود و خانواده‌ام داشتم از من ربوده شد. رابطه‌ام با همسر و دخترم دچار مشکل شده و همچنان دردهای جسمی و روحی را تجریه می‌کنم.»

این پناهجو نگرانی‌های خود را با فرشچی در میان گذاشته بوده و او با این ادعا که روابطی با اداره مهاجرت استرالیا دارد، به این فرد قول کمک در روند درخواست ویزا و خرید خانه داده بوده.

در گذر زمان، فرشچی این پناهجو را تهدید کرده که به دلیل انجام کار بدون پرداخت مالیات، گزارش او را به اداره سنترلینک استرالیا که وظیفه‌اش ارائه کمک‌های مالی و خدماتی به افراد نیازمند است، خواهد داد.

فرشچی کارمند خود را تهدید کرده بود که در صورت استعفا، از ارتباطاتش برای اخراج او از استرالیا استفاده خواهد کرد.

بر اساس گزارش رسانه‌ها، شاکی پرونده گفته که فرشچی تهدیدش کرده بوده وقتی به ایران دیپورت شود، به مقامات ایرانی خواهد گفت او «نوکیش مسیحی» است.

تغییر دین برای مسلمانان در قوانین ایران تحت عنوان «ارتداد» شناخته شده و چنین حکمی می‌تواند مجازاتی برابر با مرگ داشته باشد.

پیتر کید، قاضی ارشد دادگاه، فرشچی را به سوءاستفاده آگاهانه و به‌کارگیری رویکرد «چماق و هویج» متهم کرد و گفت او با پیشنهاد کمک به شاکی برای گرفتن ویزا و سپس تهدید به اخراجش، او را مجبور به ادامه کار برای خود کرده است.

کید در جلسه دادگاه خطاب به فرشچی گفت: «تهدیدهایی که شما انجام دادید حساب شده، دستکاری شده و زیان‌بار بوده است. انگیزه شما تجاری بوده و قصد داشتید کسب و کارتان با کار اجباری منتفع شود.»

قاضی ارشد دادگاه به این نتیجه رسیده است که فرشچی که پزشکی ۵۰ ساله است، از آسیب‌پذیری قربانی این پرونده و ناآگاهی‌اش از حقوق خود در استرالیا سوءاستفاده کرده است.

او گفت که رفتار فرشچی نقطه مبهمی ندارد و بارها و در مدت زمانی طولانی، تکرار شده است.

دانیل گورویچ کی سی، وکیل متهم پیش‌تر پذیرفته بود موکلش با بهره‌گیری از قدرت خود، از پناهنده برای منافع مالی سوءاستفاده کرده است.

نغمه مصطفایی، همسر علی فرشچی نیز در دادگاه به اتهام کمک به شوهرش متهم شده بود اما هیات منصفه او را بی‌گناه تشخیص داد.

فرشچی مطبی پزشکی را نیز در ملبورن اداره می‌کرد که خدمات تشخیص و درمان اختلالات حرکتی دستگاه ماهیچه‌ای‌اسکلتی انسان به‌ویژه ستون مهره‌ها را ارائه می‌داد.

او شیرینی‌فروشی خود را در سال ۲۰۱۸ میلادی واگذار کرده است.

روند رسیدگی به این پرونده از سال ۲۰۱۹ میلادی آغاز شد و هیات منصفه، فرشچی را در اکتبر ۲۰۲۳ به دلیل واداشتن یک فرد به کار اجباری و پیشبرد تجارتش از این طریق مجرم شناخت.

فرشچی پس از گذراندن ۱۸ ماه از دوران محکومیت خود، واجد شرایط آزادی مشروط خواهد بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها