به دنبال صدور فراخوان دوم «قیام علیه اعدام» از سوی ۲۴ نهاد و کلکتیو، روز شنبه ۱۴ بهمن شماری از ایرانیان ساکن شهرهای مختلف جهان برای اعتراض به اعدامهای اخیر در ایران تجمع کردند.
بر اساس تصاویر منتشر شده این تجمعات در شهرهایی از جمله برلین، استکهلم، وین و کپنهاگ شکل گرفت و حاضران در آنها، صدور و اجرای احکام اعدام در ایران را محکوم کردند.
آمستردام، برن، پاریس، دوبلین، کلن، لندن، ونیز، هانوفر، فرانکفورت و ماینس دیگر شهرهایی هستند که بر اساس فراخوانهای صادر شده قرار بوده است روز شنبه تجمعاتی علیه اعدام در آنها برگزار شود.
وزارت امور خارجه سوئد در پاسخ به خبرنگار ایراناینترنشنال درباره اعدامها در ایران اعلام کرد: «ما سالهاست خواستار لغو اعدام در سراسر دنیا هستیم و این نوع مجازات را محکوم میکنیم.»
روز جمعه ۱۳ بهمن در ادامه اعتراضها به صدور و اجرای احکام اعدام در ایران، فراخوان دوم «قیام علیه اعدام» با امضای ۲۴ نهاد و کلکتیو منتشر شد.
فراخوان دهندگان اعلام کردند روز شنبه ۱۴ بهمن برای لغو مجازات اعدام و شلاق و ممنوعیت مطلق هر گونه شکنجه، برای آزادی تمام زندانیان سیاسی-عقیدتی و برای «زن، زندگی، آزادی» در ۱۱ شهر جهان تجمع خواهند کرد.
در این فراخوان با اشاره به اعدام محمد قبادلو، فرهاد سلیمی، پژمان فاتحی، وفا آذربار، محسن مظلوم و محمد فرامرزی در روزهای سوم و نهم بهمن و با استناد به آمارهای اعلام شده از سوی سازمانهای حقوق بشری تاکید شد شمار اعدامها در سال ۲۰۲۳ میلادی به نسبت هشت سال گذشته بالاترین میزان اعدام در ایران بوده است.
حکم اعدام پژمان فاتحی، محسن مظلوم، محمد فرامرزی و وفا آذربار، چهار زندانی سیاسی کُرد، روز دوشنبه نهم بهمن با وجود اعتراضهای بسیار و درخواست نهادهای حقوق بشری برای لغو حکم آنها اجرا شد.
بر اساس آماربرداری سالانه هرانا، در سال ۲۰۲۳ دست کم ۷۹۱ شهروند از جمله ۲۵ زن و دو کودک-مجرم اعدام شدند که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن، اعدامها بیش از ۳۳ درصد افزایش داشته است.
امضاکنندگان دومین فراخوان قیام علیه اعدام که خود را نهادها و کلکتیوهای چپ، دمکرات، فمینیست و کوییر نامیدهاند، اعلام کردند: «همزمان و همبسته با همدیگر در شهرها و کشورهای مختلف جهان گرد هم میآییم تا صدای زندانیان و خانوادههای آنها و مردم ستمدیده ایران را به گوش جهانیان برسانیم و فریادمان علیه زندان، شکنجه و اعدام را هر چه رساتر کنیم.»
در بخشی از این فراخوان ضمن دعوت از همه آزادیخواهان، نهادها و تشکلهای زنان، دانشجویان، کارگران، دادخواهان، فعالان (+LGBTQIA)، رفع ستم ملی، حقوق بشر، محیط زیست و جامعه کوییر ایرانی و بینالمللی در سراسر دنیا، از آنها خواسته شده است در همبستگی با مبارزات مردم ایران برای لغو مجازات و احکام صادر شده اعدام، برای ممنوعیت هر گونه شکنجه و شلاق و برای آزادی تمام زندانیان سیاسی، پیوسته و همبسته به خیابانها بيایند و اجازه ندهند جمهوری اسلامی، مردم ایران را از حق برخورداری از زندگی و آزادی محروم کند.
در ماههای گذشته و به دنبال شدت گرفتن موج اعدامها در ایران، تجمعات بسیاری در نقاط مختلف جهان برگزار شده است.
روز شنبه هفت بهمن، به دنبال صدور فراخوان دوم کارزار جهانی علیه اعدامها در ایران، شماری از ساکنان دستکم ۳۷ شهر و ۱۱ کشور جهان برای اعتراض به اعدامهای اخیر در ایران تجمع کردند.
پیش از آن در روز شنبه ۳۰ دی و در پاسخ به فراخوان نخست کارزار جهانی علیه اعدامها در ایران، ایرانیان ساکن ۴۳ شهر در ۱۵ کشور جهان در حمایت از محکومان به اعدام در ایران تجمع برگزار کردند.
روند اجرای احکام اعدام همچنان در مقیاس گسترده در ایران ادامه دارد.
سایت هرانا در تازهترین گزارش ماهانه خود درباره وضعیت نقض حقوق بشر در ایران نوشت در دی ماه دستکم ۹۰ نفر در ایران اعدام شدند.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در این گزارش که روز یکشنبه اول بهمن منتشر شد، با استناد به شمار زندانیان اعدام شده در ماه گذشته نوشت که این وضعیت همچنان بازگو کننده نقض حق حیات در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران است.
در ادامه روند اعدامها در ایران از روز اول تا ۱۱ بهمن دستکم ۲۸ تن در زندانهای ارومیه، سبزوار، کرج، بیرجند، شیراز، زاهدان، شیروان و همدان اعدام شدند.
ایران به تناسب سرانه جمعیت، رتبه نخست را در اعدام شهروندان خود در دنیا دارد.