ایران اقدام آمریکا در توقیف یک هواپیمای ونزوئلایی مرتبط با ماهان را ربایش خواند

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۱۱/۲۴

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۲۴ بهمن، توقیف و انتقال هواپیمای باری ۷۴۷ شرکت امتراسور ونزوئلا به آمریکا را اقدامی غیرقانونی، تصاحبی ناروا و نتیجه ربایش خواند.

وزارت دادگستری آمریکا روز دوشنبه ۲۳ بهمن در بیانیه‌ای اعلام کرد یک هواپیمای باری بوئینگ ۷۴۷ را که از طرف شرکت ماهان‌ایر به ونزوئلا فروخته شده، به دلیل نقض قوانین کنترل صادرات آمریکا توقیف و به مالکیت خود درآورده است.

این بیانیه اضافه کرد هواپیمای مورد اشاره به شکل غیرقانونی فروخته و در آرژانتین زمین‌گیر شده بود.

آرژانتین این هواپیما را به شکل رسمی در اختیار آمریکا گذاشت و روز دوشنبه وارد ایالت فلوریدا شد.

به گفته وزارت دادگستری آمریکا، این هواپیمای توقیفی به زودی از رده خارج می‌شود.

کنعانی در واکنش، این توقیف را نتیجه اقدامات قهری یک‌جانبه آمریکا، نقض اصول اساسی منشور سازمان ملل و حقوق بین‌المللی خواند و آن را محکوم کرد.

او در ادامه گفت: «جمهوری اسلامی ایران حمایت قاطع خود را از تلاش‌ها، اقدامات قانونی و دیپلماتیک ونزوئلا جهت اعاده مالکیت و دسترسی به دارایی و اموال این کشور اعلام می‌کند.»

وزارت خزانه‌داری آمریکا از سال ۲۰۰۸ شرکت هواپیمایی ماهان ایر را به دلیل حمایت از نیروی قدس سپاه پاسداران مورد تحریم کرده است.

آمریکا می‌گوید سپاه پاسداران از هواپیماهای شرکت ماهان برای ارسال سلاح‌ برای گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامی منطقه‌ای استفاده می‌کند.

شرکت امتراسور ونزوئلا نیز در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار دارد.

اواسط خرداد سال ۱۴۰۱ هواپیمایی باری که با نشان خطوط هوایی امتراسور تردد می‌کرد در فرودگاه اسیسا، شهری در استان بوئنوس‌آیرس آرژانتین توقیف شد.

همان زمان راردو میلمان، عضو کمیسیون اطلاعات پارلمان آرژانتین به رویترز گفت این هواپیما برای مدیریت اطلاعاتی به آرژانتین آمده بود و سرنشینانش پنج شهروند ایران و ۱۴ تبعه ونزوئلا بودند.

غلامرضا قاسمی، سعید ولی‌زاده، محمود خسروی عراقی، عبدالباسط محمدی و مهدی موصلی پنج سرنشین ایرانی این هواپیما بودند که تا مدتی اجازه خروج از آرژانتین را نداشتند.

غلامرضا قاسمی، از فرماندهان بازنشسته سپاه پاسداران و عضو پیشین هیات مدیره شرکت هواپیمایی قشم‌فارس‌ایر، پیش از این دست‌کم یک بار در سال ۲۰۱۸ در قاچاق سلاح‌های ایران به حزب‌الله لبنان دست داشت.

برخی رسانه‌های اسرائیلی نیز او را خلبان هواپیمای زمینگیر شده در آرژانتین معرفی کرده و گفته بودند او عضو واحد ۱۹۰ نیروی قدس سپاه پاسداران است.

همان زمان شرکت هواپیمایی ماهان ارتباط خود را با هواپیمای توقیف شده در آرژانتین رد کرد و گفت این هواپیما از سال ۱۴۰۰ به شرکتی ونزوئلایی فروخته شده است.

شش ماه پس از این توقیف و در اواخر آذر سال ۱۴۰۱، شرکت بیمه کشتی‌رانی لویدز سندهایی محرمانه و هشدارهایی برای مشتریانش منتشر کرد که حاکی از تجارت غیرقانونی جمهوری اسلامی برای تامین مالی حزب‌االله لبنان از مسیر ونزوئلا و با ارسال شمش‌های طلا بود.

براساس اطلاعات لویدز، هواپیماهای دیگری هم بودند که از کاراکاس به تهران طلا می‌برند، اما توقیف هواپیمای پیشین ماهان، کارکردی کلیدی در کشف منبع مالی حزب‌الله لبنان داشت.

بر اساس اطلاعاتی که قاضی فدرال آرژانتین تایید کرده بود، این هواپیما در فاصله زمستان ۱۴۰۰ تا بهار ۱۴۰۱، دست‌کم شش پرواز بین کاراکاس و تهران و مسکو و تهران داشت.

در همین راستا دادگاهی در واشینگتن، اوایل آذر سال گذشته حکم مصادره هواپیمای توقیف شده در آرژانتین را صادر کرده بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها