در دومین سالگرد جنگ روسیه علیه اوکراین، کشورهای گروه هفت با محکوم کردن حمایت تسلیحاتی جمهوری اسلامی و چین از مسکو، خواستار توقف ارسال تسلیحات از سوی تهران شدند. همزمان چهار نفر از رهبران غربی با استقبال ولودیمیر زلنسکی روز شنبه برای ابراز همبستگی با اوکراین، وارد کییف شدند.
کشورهای گروه هفت روز شنبه در بیانیهای اعلام کردند متعهدند تا زمانی که نیاز باشد در جنگ علیه روسیه از اوکراین حمایت کنند. رهبران کشورهای این گروه تاکید کردند که به دنبال راههایی خواهند بود تا مسکو را وادار کنند تا خسارات وارده به اوکراین را بپردازد.
این کشورها حمایت چین و ایران از مسکو را محکوم کردند و از جمهوری اسلامی خواستند کمک به ارتش روسیه را متوقف کند.
در سوی دیگر، رهبران سیاسی شماری دیگر از کشورها هم با ارسال پیامی به حمایت از اوکراین پرداختند.
بر اساس گزارش رویترز، جورجیا ملونی، جاستین ترودو و الکساندر دی کرو نخستوزیران ایتالیا، کانادا و بلژیک همراه با اورزولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا روز شنبه پنجم اسفند به اوکراین سفر کردند.
نخست وزیران ایتالیا و کانادا در پی این سفر توافقهایی امنیتی با اوکراین امضا کردند. ملونی هنگام امضای پیمان دفاعی ۱۰ ساله با زلنسکی گفت: «پیامی که امروز میخواهم به همه مردم اوکراین بدهم این است که تنها نیستید. میخواهم بدانید که ما عمیقا سپاسگزاریم.»
ترودو هم توافق مشابهی را با اوکراین امضا کرد و متعهد شد که در سال جاری به این کشور حدود ۲.۲۵ میلیارد دلار کمک مالی و نظامی کند. او گفت: «ما با هر آنچه که لازم باشد، تا زمانی که لازم باشد در کنار اوکراین خواهیم بود.»
زلنسکی در یک سخنرانی تلویزیونی در مقابل هواپیماهای منهدمشده گفت: «هر فرد عادی خواهان پایان جنگ است. اما هیچ یک از ما اجازه پایان اوکراین را نمیدهیم. کلمه "مستقل" همیشه در تاریخ در کنار کلمه "اوکراین" خواهد ماند.»
به نوشته رویترز، حضور رهبران غربی در کییف و تاکید بر تعهد غرب برای کمک به اوکراین در شرایطی است که این کشور از کمبود روزافزون تجهیزات نظامی رنج میبرد. این موضوع بر عملکرد کییف در میدان جنگ علیه مسکو اثر گذاشته است.
فون در لاین پیشتر در حساب ایکس خود نوشت که حضورش در کییف برای جشن گرفتن «مقاومت خارقالعاده» مردم اوکراین است و افزود: «بیش از هر زمان دیگری، ما قاطعانه از نظر مالی، اقتصادی، نظامی و اخلاقی در کنار اوکراین ایستادهایم تا زمانی که این کشور در نهایت آزاد شود.»
پیمانهای روز شنبه کانادا و ایتالیا با کییف در راستای قراردادها و توافقهای امنیتی اخیر فرانسه و آلمان با اوکراین به ارزش میلیاردها دلار است.
با این حال، کمک ۶۱ میلیارد دلاری وعده داده شده از سوی جو بایدن از طرف جمهوریخواهان در کنگره آمریکا مسدود شد و اثری قابل توجه بر امیدهای کییف برای عقب راندن ارتش بسیار بزرگتر و مجهزتر روسیه گذاشت.
دو سال پیش در چنین روزی، پیش از طلوع آفتاب تانکها و پیادهنظام روسی از مرز اوکراین عبور کردند، اما اوکراین با عقب نگه داشتن آنها و جلوگیری از شکستی که به طور گسترده پیشبینی شده بود، انتظارات و نقشههای کرملین برای پیروزی در عرض چند روز را تاکنون زیر پا گذاشته است.
با اینحال با ورود جنگ به سومین سال خود، شکستها در جبهه شرقی، ارتش اوکراین را آسیبپذیر کرده است.
زلنسکی به دنبال حفظ تمرکز غرب بر اوکراین، هشدار داده که اگر روسیه پیروز شود تنها به مرزهای اوکراین بسنده نخواهد کرد.
در مقابل، ولادیمیر پوتین چنین اظهاراتی را رد میکند. او جنگ در اوکراین را نبردی گستردهتر با ایالات متحده میداند و غرب، این تهاجم را یک «تجاوز غیرقابل توجیه» توصیف میکند که باید دفع شود.
روز شنبه رویدادهایی در سرتاسر اوکراین به مناسبت این سالگرد برگزار خواهد شد؛ از جمله مراسم بزرگداشتی برای کشتهشدگان در شمال کییف که صحنه برخی جنایات جنگی در طول درگیریها بود.
دادستان کل اوکراین روز جمعه گفت که در دو سال گذشته تحقیقاتی را در مورد بیش از ۱۲۲ هزار پرونده مشکوک به جنایات جنگی آغاز کرده است. روسیه انجام آنها را رد میکند.
تحریمهای جدید علیه روسیه
رویترز در گزارشی نوشت که اکنون موقعیت اوکراین متزلزلتر از روسیه است؛ روستاها، شهرکها و شهرهایش ویران شدهاند، نیروهایش خسته شدهاند، مهماتش رو به اتمام است و موشکها و پهپادهای روسیه تقریبا هر روز در حال شلیک هستند.
روسیه در ماه جاری میلادی (فوریه) بزرگترین پیروزی خود را در ۹ ماه گذشته به ثبت رساند و شهر شرقی اوکراین را تصرف کرد و به ماهها نبرد مرگبار شهری پایان داد.
با اینحال زلنسکی اخیرا در یک سخنرانی وعده داد که پیروزی در انتظار اوکراین است.
به تحلیل کارشناسان، جمعیت بسیار بیشتر روسیه برای تکمیل صفوف ارتش و بودجه نظامی بیشتر، جنگ طولانی را به نفع روسیه تمام میکند زیرا این کشور بر اثر تحریمها به دنبال اتکای بیشتر به چین است.
بایدن روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد آمریکا بسته جدیدی شامل بیش از ۵۰۰ تحریم علیه روسیه برای تهاجم نظامی به اوکراین و مرگ الکسی ناوالنی را به اجرا گذاشته است.
این بیانیه افزود تحریمهای جدید، افرادی را هدف قرار میدهند که به زندانی کردن ناوالنی، منتقد جدی پوتین، و همچنین به بخش مالی، صنعت دفاعی و شبکه تدارکات روسیه مرتبط هستند و علاوه بر آن، تحریمهایی نیز علیه کسانی که در پنج قاره، تحریمهای پیشین را دور زدهاند، وضع شده است.
بایدن در این بیانیه افزود که تحریمهای جدید تضمین میکنند پوتین بهایی گزافتر به دلیل تهاجمش به خارج از مرزها و سرکوبش در داخل مرزها بپردازد.
آمریکا در این بسته تحریمی، محدودیتهای صادراتی را بر حدود ۱۰۰ نهاد و شرکتهایی در روسیه، چین، ترکیه، صربستان، قرقیزستان، هند، کره جنوبی، امارات متحده عربی و شماری دیگر از کشورها وضع کرده است.
این نهادها به روسیه کمک کردند تحریمهای تجاری را دور بزند و برای ماشین جنگی روسیه حمایت پنهانی فراهم کردند.
اقتصاد روسیه تاکنون در برابر تحریمهای بیسابقه جهانی مقاوم بوده است. با این حال صادرات گاز طبیعی این کشور کاهش یافته و محمولههای نفتیاش متوقف شده است.
تولید ناخالص داخلی روسیه در سال ۲۰۲۳ حدود ۳/۶ درصد افزایش یافت. اگرچه برخی از اقتصاددانان مستقر در روسیه هشدار دادند که این امر، ناشی از جهش در هزینههای دفاعی است و باید منتظر یک رکود در آینده نزدیک بود.
این امر پیروزی پوتین در انتخابات ماه آینده میلادی را به خطر نمیاندازد.
او روز جمعه چهارم اسفند به مناسبت بزرگداشت نیروهای مسلح روسیه اعلام کرد که نیروی هوایی کشورش به تازگی چهار بمبافکن مافوق صوت جدید با قابلیت حمل سلاح اتمی را تحویل گرفته است و ۹۵ درصد از نیروهای راهبردی هستهای روسیه مدرن شدهاند.