آمریکا و متحدان اروپایی این کشور روز سهشنبه تاکید کردند که هیچ برنامهای برای اعزام نیروهای زمینی به اوکراین ندارند. همزمان، روسیه هشدار داد که هر گونه اقدامی از این دست، به ناچار به درگیری بین روسیه و ناتو میانجامد.
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، روز دوشنبه هفت اسفند گفت که هیچ اجماع و اتفاق نظری در مورد اعزام نیرو به اوکراین وجود ندارد اما در عین حال این موضوع را نمیتوان بهطور کلی رد کرد.
مکرون پس از میزبانی از حدود ۲۰ کشور متحد اوکراین گفت: «در این مرحله توافقی برای اعزام نیروی زمینی به اوکراین وجود ندارد.»
او افزود: «هیچ چیزی نباید حذف شود. ما هر کاری که باید انجام دهیم انجام میدهیم تا روسیه پیروز نشود.»
پس از این اظهارات، آلمان، بریتانیا ، اسپانیا، لهستان و جمهوری چک از هر گونه پیشنهادی مبنی بر اعزام نیروهای زمینی به اوکراین در سومین سال حمله نظامی روسیه به این کشور ، فاصله گرفتند.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان روز سهشنبه گفت: «هیچ نیروی زمینی و هیچ سربازی از سوی کشورهای اروپایی یا کشورهای عضو ناتو به اوکراین اعزام نمیشود.»
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان نیز قاطعانه چنین امری را رد کرد و در وین به خبرنگاران گفت: «چکمههای روی زمین گزینهای برای آلمان نیست.»
کاخ سفید نیز در واکنش به اظهارات رییسجمهوری فرانسه تاکید کرد برنامهای برای اعزام نیروهای زمینی به اوکراین ندارد.
دولت بایدن در عوض از قانونگذاران آمریکایی خواست تا لایحه کمکهای امنیتی متوقف شده را تصویب کنند زیرا این کمکها تضمین میکنند که سربازان اوکراینی سلاح و مهمات مورد نیاز برای ادامه جنگ را دریافت کنند.
استفان سژورن ، وزیر امور خارجه فرانسه، روز سهشنبه در سخنانی کوشید درباره اظهارات مکرون توضیح دهد.
او گفت: «رییسجمهوری قصد دارد نیروهایی را برای انجام وظایفی خاص مانند کمک به پاکسازی مین، تولید سلاح در محل و دفاع سایبری به اوکراین اعزام کند.»
سژورن به قانونگذاران فرانسوی گفت: «چنین کاری میتواند مستلزم حضور نظامی در خاک اوکراین بدون عبور از آستانه جنگ باشد.»
در همین حال شولتز گفت که رهبران اروپایی پس از مذاکرات روز دوشنبه مایل به تهیه سلاح از کشورهای خارج از اروپا به عنوان راهی برای تسریع کمک نظامی به اوکراین هستند.
آلمان از زمانی که روسیه تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرد، به دومین تامینکننده بزرگ کمکهای نظامی به کییف تبدیل شده است اما نسبت به اقداماتی که ائتلاف ناتو را وارد درگیری مستقیم با روسیه کند، بسیار محتاط است.
هشدار روسیه
کاخ کرملین نسبت به اعزام نیروی زمینی به اوکراین هشدار داد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت: «واقعیت بحث درباره امکان اعزام نیروهای ویژه به اوکراین از کشورهای ناتو یک عنصر جدید بسیار مهم است.»
پسکوف در پاسخ به سوالی در مورد خطراتی که در صورت استقرار نیروهای ناتو برای جنگ در اوکراین وجود دارد، گفت: «در این صورت ما باید نه در مورد احتمال بلکه در مورد اجتناب ناپذیر بودن یک درگیری مستقیم بین روسیه و ناتو صحبت کنیم.»
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا هشدار داده است درگیری بین روسیه و ناتو میتواند جنگ جهانی سوم را آغاز کند.
مسکو نیز درباره جدی بودن خطر یک جنگ هستهای هشدار داده است.
آمریکا بزرگترین حامی دولت اوکراین است و همراه روسیه، بزرگترین زرادخانه هستهای جهان را در اختیار دارد.
همزمان میخاییلو پودولیاک، مشاور رییسجمهوری اوکراین، از تصمیم مکرون برای افزایش احتمال اعزام نیروهای غربی به کشورش استقبال کرد .
او گفت: «این سخنان قبل از هر چیز نشاندهنده آگاهی کامل از خطراتی است که روسیه نظامیگرا و تهاجمی برای اروپا ایجاد میکند.»
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین که از مقاومت برخی جمهوریخواهان در ایالات متحده برای ارائه کمکهای بیشتر به کییف متعجب شده، تماسها و گفتوگوهای خود را با دولتهای اروپایی برای دریافت مهمات، از جمله گلولههای توپ بیشتر و سلاحهای دوربرد افزایش داده است.
همزمان جمهوری چک تلاشهایی را با حمایت کانادا، دانمارک و برخی دیگر از اعضای ناتو برای تامین مالی خرید سریع صدها هزار گلوله از کشورهای ثالث برای ارسال به اوکراین آغاز کرده است.