آفکام، نهاد ناظر بر رسانههای بریتانیا، شکایت ایراناینترنشنال از شبکه خبری الجزیره را درباره اظهارات خلاف واقع محمد مرندی، تحلیلگر سیاسی و چهره نزدیک به بیت رهبر جمهوری اسلامی در یکی از برنامهای این شبکه وارد دانست و اعلام کرد برخورد با ایراناینترنشنال «غیرعادلانه» بوده است.
مرندی روز ۱۷ دی ماه سال گذشته در گفتوگویی با الجزیره درباره اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی، دو تن از معترضان دستگیر شده در جریان خیزش انقلابی مردم ایران، ایراناینترنشنال را متهم کرد که مردم را به قتل نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی تشویق کرده است.
حسینی و کرمی به اتهام کشتن یک نیروی بسیجی به نام روحالله عجمیان در جریان مراسم چهلم حدیث نجفی و پارسا رضادوست، از کشتهشدگان جنبش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت شده بودند.
مرندی که بسیاری او را سخنگوی انگلیسیزبان غیررسمی حکومت ایران میدانند، در مصاحبه ویدیویی خود با الجزیره پس از اعدام این دو معترض گفت تعدادی از شبکههای فارسیزبان مستقر در لندن، از جمله ایراناینترنشنال با «مشروعیتبخشی» و «ستایش» از اعمال خشونتآمیز، معترضان را به «ضرب و جرح، آتش زدن و قتل نیروهای پلیس» جمهوری اسلامی ترغیب کردهاند.
مرندی، استاد ادبیات انگلیسی دانشگاه تهران است و به صورت همزمان در دو دانشکده «زبانها و ادبیات خارجی» و «مطالعات جهان» این دانشگاه عضویت دارد. او که پسر علیرضا مرندی، وزیر پیشین بهداشت و رییس تیم پزشکی علی خامنهای است، در آمریکا به دنیا آمده و به دلیل تسلط به زبان انگلیسی، به عنوان مدافع جمهوری اسلامی در شبکههای خبری انگلیسیزبان ظاهر میشود.
در پی این اظهارات مرندی، ایراناینترنشنال «به دلیل برخورد غیرمنصفانه و غیرعادلانه» شبکه الجزیره، علیه این رسانه در آفکام اقامه دعوی کرد.
به گفته ایراناینترنشنال، مجری الجزیره در هیچ مقطعی از برنامه سخنان «نادرست و آسیب زننده» مرندی را به چالش نکشید، اصلاح نکرد یا آن را در زمینه خود که جنبش اعتراضی مردم ایران و تهدیدات فزاینده جمهوری اسلامی علیه رسانهها بود، قرار نداد.
ایراناینترنشنال تاکید کرد هرگز پروندهای علیه او با این اتهامها در آفکام تشکیل نشده و هرگز متهم به زیر پا گذاشتن اصول حرفهای پوشش خبری نشده است.
در شکایت ایراناینترنشنال آمده است با توجه به ارتباطات غیرقابل انکار مرندی با حکومت جمهوری اسلامی، سابقه این تحلیلگر در دفاع از تهران و اقدامات مکرر او در وارد ساختن اتهامات بیپایه به اشخاص، نهادها و دولتها، الجزیره باید نسبت به احتمال طرح اظهارات مشابهی از سوی این چهره افراطی در پخش زنده، آگاهی و احتیاط لازم را در نظر میگرفت.
الجزیره در دفاع از خود به آفکام گفت مرندی به عنوان تحلیلگر مدافع حکومت ایران به برنامه این شبکه دعوت شده بود و در نتیجه انتظار میرفت که او از موضع رسمی جمهوری اسلامی دفاع کند و مخالفان و معترضان را بیاعتبار جلوه دهد.
به گفته الجزیره، مرندی در مصاحبه خود نام دستکم پنج نهاد حقوق بشری و رسانه را مطرح کرده و مجری برنامه قادر نبوده او را برای هر یک از اسامی مطرح شده به چالش بکشد.
آفکام در تصمیم نهایی خود شکایت ایراناینترنشنال را وارد دانست و با استناد به قانون اعلام کرد رسانهها موظف هستند قبل از پخش یک برنامه، «توجه معقول» را برای جلوگیری از طرح اتهامات ناعادلانه علیه افراد و سازمانها به کار گیرند.
نهاد ناظر بر رسانههای بریتانیا افزود مرندی به عنوان تحلیلگر مهمان برنامه، از نهادها و رسانههای دیگری همچون بیبیسی فارسی، صدای آمریکا و عفو بینالملل نام برد اما او مشخصا دو بار به ایراناینترنشنال اشاره و اتهاماتی جدی را علیه این شبکه مطرح کرد.
به گفته آفکام، الجزیره مرندی را به عنوان «تحلیلگر سیاسی» و «استاد دانشگاه تهران» معرفی کرد و از وابستگی او به جمهوری اسلامی سخنی به میان نیاورد.
آفکام افزود این شیوه معرفی ممکن است برخی بینندگان را قانع کرده باشد که او تحلیلگری بیطرف است و در نتیجه میتوان اتهام مطرح شده از سوی او را به عنوان حقیقت در نظر گرفت.
آفکام در حکم نهایی خود به سابقه اقدامات و مواضع جمهوری اسلامی علیه ایراناینترنشنال اشاره و تاکید کرد به گفته اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات دولت ابراهیم رئیسی، جمهوری اسلامی ایراناینترنشنال را به عنوان سازمانی «تروریستی» میشناسد.
پیش از این اسناد به دست آمده از هک قوه قضاییه جمهوری اسلامی به دست گروه عدالت علی نشان داد دادگاه انقلاب تهران ۴۴ روزنامهنگار و فعال رسانهای خارج از کشور را در بهمن ماه سال ١۴٠٠ به شکل غیابی به تبلیغ علیه نظام متهم و حکم محکومیتشان را صادر کرد.
در این فهرست، نام محمود عنایت، علیاصغر رمضانپور، مهدی پرپنچی، فرداد فرحزاد و مرتضی کاظمیان، از روزنامهنگاران و فعالان رسانهای ایراناینترنشنال نیز دیده میشود.
بر اساس سند دیگری که گروه عدالت علی افشا کرد، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی پس از اعتراضات آبان ۹۸ برای مقابله با بازتاب این اعتراضها در شبکه ایراناینترنشنال، اقدامهای ایذایی متعددی را علیه کارکنان و خانوادههای آنها در دستور کار قرار داد.
شبکه آیتیوی در آذر ماه سال جاری گزارش داد جاسوسهای سپاه پاسداران در اکتبر ۲۰۲۲ به یک قاچاقچی انسان پیشنهاد دادند در ازای ۲۰۰ هزار دلار فرداد فرحزاد، مجری ایراناینترنشنال و سیما ثابت، مجری پیشین این شبکه را بکشد.