وزارت کشور پرو با اشاره به بازداشت مجید عزیزی، شهروند ایرانی و یک شهروند پرو به اتهام توطئه ترور یک تاجر اسرائیلی، اعلام کرد این اقدام به نشست سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (اپک) در لیما ارتباطی ندارد. طبق گزارشهای اولیه، قرار بود این ترور در نشست اپک انجام شود.
بر اساس بیانیه دفتر اپک در پرو که در حال حاضر وابسته به وزارت خارجه این کشور است، بازداشتهای اخیر از حمله به یک تاجر خارجی جلوگیری کردند.
سخنگوی وزارت کشور پرو نیز ارتباط بین دستگیریها و نشست اپک را رد کرد.
رییس پلیس پرو، اسکار آریولا، روز جمعه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفته بود که این دستگیریها پس از تحقیقات با هماهنگی آژانسهای اطلاعاتی بینالمللی انجام شد.
او افزود این آژانسها اطلاعات «حساس» در مورد یک شهروند ایرانی که در ابتدای ماه مارس وارد پرو شد، ارائه داده بودند.
آریولا تاکید کرد: «ما باید به سرعت عمل میکردیم، زیرا امروز این فرد ایرانی قرار بود پس از تشکیل یک هسته تروریستی برای از بین بردن یک تبعه اسرائیلی به ایران بازگردد.»
به گزارش رویترز، دیگر منابع پلیس پرو گفته بودند که یافتههای اولیه حاکی از احتمال هدف قرار دادن یک اسرائیلی در نشست اپک بوده است.
رییس پلیس پرو گفت که مجید عزیزی ۵۶ ساله و یک شهروند پرویی روز پنجشنبه دستگیر شدند و عزیزی همچنین دارای ملیت پرو از طریق ازدواج است.
آریولا اضافه کرد مقامات پرو فرد اسرائیلی را که در این حمله قرار بود هدف قرار بگیرد شناسایی کردهاند، اما به دلایل امنیتی نام این فرد اعلام نمیشود.
خبر بازداشت عزیزی نخستین بار روز جمعه منتشر شد و در گزارشهای اولیه آمده بود که این مرد ایرانی به اتهام برنامهریزی برای حمله تروریستی به سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-اقیانوسیه (اپک) در پایتخت پرو، بازداشت شده است.
او زمانی که در حال برداشت پول از یک بانک در مرکز لیما بود، بازداشت شد.
بر اساس این گزارشها، این ایرانی قصد داشت با کمک دو شهروند پرویی به نامهای والتر فرناندز فوکونوتو و فیلیپه تروسیوس لئون، طرح تروریستی خود را عملی کند.
فوکونوتو همراه با عزیزی بازداشت شده اما تروسیوس لئون فراری است و مقامات در حال تشدید تلاش برای یافتن محل اختفای او هستند.
پس از آن، وزارت کشور پرو با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مجید عزیزی عضو نیروی قدس سپاه پاسداران است و قصد انجام حملهای تروریستی به یک شهروند اسرائیلی را داشته است.
ویکتور تورس، وزیر کشور پرو، نیز با قدردانی از پلیس این کشور گفت دستگیری یک عضو نیروی قدس سپاه پاسداران و یک همدست پرویی او، این عملیات تروریستی را خنثی کرد.
دههها فعالیت تروریستی جمهوری اسلامی در خارج از مرزهای ایران
این دومین بار در یک دهه گذشته است که پرو به مرکز و هدف عوامل جمهوری اسلامی یا شبهنظامیان حزبالله لبنان تبدیل میشود.
در سال ۲۰۱۴ اداره مبارزه با تروریسم در پرو به آثاری از ماده منفجره تیانتی در زبالههای خانهای دست یافت که در آن یک فرد لبنانی ساکن بود.
بعدا اطلاعاتی مبنی بر اینکه این شهروند لبنانی عضو حزبالله بوده، منتشر شد. او پیش از دستگیری به دلیل اطلاعاتی که از سازمان موساد اسرائیل رسیده بود، زیر نظر قرار داشت.
همچنین این اولین بار نیست که کشورهای آمریکای لاتین نیروهای قدس سپاه پاسداران را که نقش فعالی در انجام ترورها در خارج از کشور دارند، بازداشت کردهاند.
خرداد سال ۱۴۰۱، وزارت امنیت آرژانتین از توقیف یک بویینگ ۷۴۷ تحت تحریم آمریکا در یک فرودگاه شهر بوئنوسآیرس خبر داد که متعلق به شرکت هواپیمایی ماهان و در اجاره ونزوئلا بود.
سفارت اسرائیل در بوینس آیرس در بیانیهای اعلام کرد که یکی از سرنشینان ایرانی در هواپیمای توقیف شده ونزوئلا در آرژانتین، عضو نیروی قدس سپاه پاسداران بوده است.
سفارت اسرائیل در بیانیه خود از ادامه فعالیت شرکتهای ماهان ایر و فارس قشم ایر در آمریکای لاتین و سابقه این شرکتها در همکاری با نیروی قدس در انتقال سلاح ابراز نگرانی کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا از سال ۲۰۰۸ شرکت هواپیمایی ماهان ایر را به دلیل حمایت از نیروی قدس سپاه مورد تحریم کرده است.
غلامرضا قاسمی، سعید ولیزاده، محمود خسروی عراقی، عبدالباسط محمدی و مهدی موصلی پنج سرنشین ایرانی این هواپیما بودند که تا مدتی اجازه خروج از آرژانتین را نداشتند.
غلامرضا قاسمی، از فرماندهان بازنشسته سپاه و عضو پیشین هیات مدیره شرکت هواپیمایی قشمفارسایر، پیش از این دستکم یک بار در سال ۲۰۱۸ در قاچاق سلاحهای ایران به حزبالله لبنان دست داشت.
برخی رسانههای اسرائیلی نیز او را خلبان هواپیمای زمینگیر شده در آرژانتین معرفی کرده و گفته بودند او عضو واحد ۱۹۰ نیروی قدس سپاه پاسداران است.
همچنین در سالهای اخیر گزارشهای بسیاری از توطئه ترور تاجران و شهروندان اسرائیلی در کشورهایی چون ترکیه، گرجستان، قبرس و دیگر کشورها به دست نیروی قدس سپاه پاسداران منتشر شده است.
آبان سال گذشته، رسانههای اسرائیل جزییاتی از توطئه ترور یک شهروند اسرائیلی در گرجستان به دست نیروی قدس سپاه پاسداران منتشر کردند و از محمدرضا عبادی عربلو و علی فیضپور، به عنوان فرماندهان این هسته ترور نام بردند.
پیش از آن، در بهمن ۱۴۰۰، رسانههای ترکیه و اسرائیل خبر دادند که سازمانهای اطلاعاتی این دو کشور طرح ترور یایر گلر، تاجر اسرائیلی فعال در حوزه صنایع نظامی و ساکن ترکیه را خنثی کردند و هشت نفر در ارتباط با آن بازداشت شدند. این ترور در انتقام از کشتن محسن فخری زاده طراحی شده بود.
علاوه بر شهروندان اسرائیلی، جمهوری اسلامی در سالهای اخیر برنامهریزیهایی نیز برای ترور مخالفان خود انجام داده است.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد به همراه بریتانیا شبکهای از افراد را که به رهبری ناجی شریفی زیندشتی، قاچاقچی ایرانی مواد مخدر، برای ترور مخالفان جمهوری اسلامی در خارج کشور استفاده میشد تحریم کردهاند. آمریکا اعلام کرد این شبکه تحت دستور وزارت اطلاعات عمل میکرده است.