مذاکرات خروج ایالات متحده از عراق قبل از انتخابات رییس‌جمهوری آمریکا به پایان نمی‌رسد

چهارشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۲۳

یک مقام ارشد دولت عراق که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری رویترز گفت که مذاکرات بین ایالات متحده و عراق در مورد پایان دادن به حضور نیروهای ائتلاف نظامی به رهبری ایالات متحده در این کشور ممکن است تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به پایان نرسد.

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، روز پنجم نوامبر امسال برگزار می‌شود.

واشینگتن و بغداد در ماه ژانویه مذاکراتی را برای ارزیابی مجدد حضور نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده در عراق را آغاز کردند.

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، دو ماه پیش حضور نیروهای ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا را در این کشور «بی‌ثبات‌ کننده» خواند و خواستار مذاکره «قاعده‌مند» بر سر «خروج سریع» این نظامیان از عراق شد.

این ائتلاف در سال ۲۰۱۴ برای کمک به مبارزه با داعش و پس از آن تشکیل شد که شبه‌نظامیان سنی تندرو داعش بخش‌های بزرگی از عراق را تحت کنترل خود گرفتند.

با این حال، جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های نیابتی وابسته به سپاه پاسداران در عراق همواره مخالف حضور نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در این کشور بوده‌اند.

تصمیم برای پایان دادن به حضور نیروهای ائتلاف نظامی پس از آن اتخاذ شد که شبه‌نظامیان شیعی تحت حمایت جمهوری اسلامی در میانه جنگ اسرائیل و غزه، بر شدت حملات خود به مواضع نیروهای آمریکایی افزودند. آمریکا نیز متقابلا حملاتی به این گروه‌ها انجام داد و از جمله شماری از فرماندهان بلندپایه هوادار جمهوری اسلامی را کشت.

درگیری بین شبه نظامیان شیعی تحت حمایت جمهوری اسلامی و آمریکا اکنون بیش از یک ماه است که متوقف شده است تا فضایی برای مذاکرات فراهم شود.

دولت بغداد که هم‌زمان متحد جمهوری اسلامی و ایالات متحده است، با حمایت احزاب و گروه‌های مسلح شیعه، در تلاش است تا از تبدیل این کشور به میدان جنگ برای قدرت‌های خارجی جلوگیری کند.

پنتاگون از اظهار نظر در مورد آینده مذاکرات بین ایالات متحده و عراق خودداری کرده است. مقام‌های آمریکایی در گذشته نیز جدولی زمانی در مورد زمان مذاکرات و یا خروج از عراق ارائه نکرده بودند.

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا، اسفند ماه سال گذشته در یک سفر از پیش اعلام نشده، به بغداد سفر و اعلام کرد که نیروهای آمریکایی مستقر در عراق می‌توانند به عنوان بخشی از یک ائتلاف بین‌المللی علیه تروریسم و «به دعوت دولت عراق» در این کشور باقی بمانند.

گروه‌های مسلح تندرو شیعه در عراق خواستار خروج فوری نیروهای آمریکایی شده‌اند، در حالی که جناح‌های میانه‌رو شیعه و احزاب سنی و کرد نگران هستند خروج نیروهای ائتلاف باعث خلاء قدرت شود.

واشینگتن می گوید ماموریت ائتلاف با توجه به شکست داعش در عراق در سال ۲۰۱۷ باید مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد، اما این مذاکرات لزوما به معنای خروج مستشاران نظامی آمریکا از عراق نیست.

ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کرد و صدام حسین، رهبر وقت عراق را سرنگون کرد و سپس در سال ۲۰۱۱ از این کشور خارج شد.

ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ در راس یک ائتلاف بین‌المللی برای مبارزه با داعش به عراق بازگشت. در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی در عراق و ۹۰۰ سرباز در سوریه حضور دارند.

حیدر العبادی، نخست وزیر سابق عراق و یکی از اعضای میانه رو در چارچوب هماهنگی شیعیان حاکم بر عراق، هفته گذشته به خبرنگاران گفت: «فکر نمی‌کنم آمریکایی‌ها خواهان عقب‌نشینی کامل باشند. این واضح است.»

او افزود: « من در عین حال فکر نمی‌کنم که هیچ نیرویی در میان نیروهای سیاسی عراق وجود داشته داشته باشد که به‌طور کامل از حضور آمریکایی‌ها چشم بپوشد، حتی اگر امروز این احساس وجود داشته باشد که آمریکایی، بیش از آنکه راه حل باشند، بخشی از مشکل هستند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
تاریخ شفاهی - فصل چهارم

شنیداری

پادکست‌ها