نخستوزیر بلژیک در یک اجلاس هستهای در بروکسل اعلام کرد کشورهای اروپایی باید زنجیرههای تامین انرژی هستهای را تا حد امکان بهبود دهند تا وابستگی به انرژی روسیه قطع شود.
مقامهای حدود ۳۰ کشور از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین، ایالات متحده و برزیل، با هدف تسریع توسعه انرژی هستهای به شیوهای هماهنگ، روز پنجشنبه دوم فروردین در نشستی در بروکسل دیدار و گفتوگو کردند.
الکساندر دی کرو، نخستوزیر بلژیک در این نشست گفت که انتظار ندارد همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به انرژی هستهای تکیه کنند اما مهم است که ارتباطات در این زمینه تقویت شود.
رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی که روز پنجشنبه آغازگر این نشست بود، گفت: «این منبع انرژی ایمن، پاک و سودآور است؛ نه یک مدینه فاضله.»
در بیانیه این اجلاس نیز آمده است: «انرژی هستهای یک منبع قابل اطمینان برای تولید برق و یک ستون فقرات محکم برای سیستمهای انرژی پاک است».
نشست بروکسل در نزدیکی «اتومیوم»، بنای یادبودی که در سال ۱۹۵۸ برای تبدیل اتم غیرنظامی به نماد نوآوریهای فنآوری در بروکسل نصب شده، برگزار شد.
این نشست در پی بیست و هشتمین کنفرانس سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی برگزار شد که در جریان آن، حدود ۲۰ کشور خواستار افزایش سه برابری ظرفیت هستهای در سراسر جهان تا سال ۲۰۵۰ شدند.
گروسی امروز تاکید کرد: «۲۸ کنفرانس طول کشید تا انرژی هستهای به رسمیت شناخته شود و اکنون باید گامهای مشخصی را تعیین کنیم. باید به ویژه در زمینه تامین مالی با هم همکاری کنیم.»
انرژی هستهای در حال حاضر ۱۰ درصد از تولید برق جهانی (در مقایسه با ۱۸ درصد در سال ۱۹۸۸) را تشکیل میدهد.
اکنون ۴۳۸ راکتور در ۳۱ کشور جهان برق هستهای تولید میکنند و بیش از ۵۰۰ راکتور هستهای دیگر برنامهریزی یا در نظر گرفته شده که از این میان ۶۱ راکتور در حال ساخت هستند.
در نشست بروکسل که با هدف ایجاد زمینههای تقویت همکاریهای فنی و اقتصادی برگزار شده است، حدود ۱۵ مقام ارشد حضور یافتهاند که عمدتا از کشورهای اروپاییاند.
نمایندگانی از حدود ۲۰ کشور دیگر از جمله کانادا، مصر، ژاپن، پاکستان، کره جنوبی و عربستان سعودی در این نشست که تا روز جمعه ادامه دارد، شرکت کردهاند.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، پس از ورودش به محل این اجلاس گفت که نیاز به مبارزه با تغییرات آب و هوایی برای امنیت انرژی پس از حمله به اوکراین و تولید برق بدون وقفه، موجب شده است انرژی هستهای در همه جای دنیا در حال بازگشت باشد.
او تاکید کرد: «دولتها و صنعت نقش مهمی دارند اگر بخواهیم این پویایی را حفظ کنیم. در کنار انرژیهای تجدیدپذیر، هیچ شانسی برای دستیابی به اهداف اقلیمی خود در زمان مقرر بدون اتکا به انرژی هستهای نخواهیم داشت.»
امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه نیز گفت چالش بزرگ، کاهش سوختهای فسیلی و افزایش تولید انرژیهای تجدیدپذیر است.
به گفته مکرون، به لطف انرژی هستهای، فرانسه یکی از معدود کشورهایی است که برق خود را صادر میکند و این یک فرصت است.
فعالان محیط زیست در حاشیه این اجلاس تظاهرات کردند و نسبت به خطر انحراف بودجهها به ضرر انرژیهای تجدیدپذیر هشدار دادند.
آنان گفتند انرژی هستهای «زبالههای ابدی» تولید میکند.
فعالان صلح سبز با باز کردن بنری در محکومیت «افسانه هستهای»، این نشست را برای دقایقی مختل کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت با وجود حادثههای هستهای فوکوشیما و چرنوبیل، نیاز به حذف تدریجی سوختهای فسیلی و جنگ در اوکراین که وابستگی آشکار جهان به انرژی روسیه را نشان میدهد، روند گرایش به انرژی هستهای در سالهای اخیر تغییر یافته است.