نهاد نظارت بر رقابت و بازار در فرانسه، اعلام کرد که گوگل آلفابت را ۲۵۰ میلیون یورو جریمه کرده است. دلیل این جریمه، نقض قوانین مالکیت معنوی اتحادیه اروپا در مورد خدمات هوش مصنوعی در رابطه با حقوق ناشران رسانههاست.
رویترز در گزارشی به نقل از این نهاد نظارتی نوشت چت ربات هوش مصنوعی گوگل که قبلا با نام بارد (Bard) شناخته میشد و اکنون جمینی (Gemini) نامیده میشود، با استفاده از محتوای ناشران و خبرگزاریها و بدون اجازه آنها، آموزش دیده است.
گوگل بهعنوان بخشی از فرآیند توافقنامه، متعهد شده بود که این یافتهها را مورد مناقشه قرار ندهد.
بر اساس این گزارش، شرکت گوگل مجموعهای از اقدامات اصلاحی را برای جبران برخی از کاستیها پیشنهاد کرده است.
گوگل گفت که این توافقنامه را پذیرفته است و افزود: «زمان آن فرا رسیده که این موضوع را پشت سر بگذاریم.»
این شرکت اعلام کرد: «ما میخواهیم روی هدف بزرگتر خود، رویکردهای پایدار برای دسترسی افراد به محتوای با کیفیت و مشارکت سازنده با ناشران فرانسوی تمرکز کنیم.»
گوگل تاکید کرد که این جریمه را نامتناسب میداند و افزود که این نهاد نظارتی به اندازه کافی تلاشهای این شرکت را در نظر نگرفته است: «در حالی که تعیین یک هدف مشخص در شرایط کنونی بسیار دشوار است.»
رویترز نوشت این جریمه بر اساس قانون کپیرایت در فرانسه و با شکایت برخی از بزرگترین سازمانهای رسانهای این کشور از جمله خبرگزاری فرانسه (AFP) از گوگل در مورد استفاده بدون اجازه از محتوای آنلاین صادر شده است.
به نظر میرسید این اختلاف در سال ۲۰۲۲ پس از کنار گذاشته شدن درخواست تجدیدنظر غول فنآوری ایالاتمتحده علیه جریمه اولیه ۵۰۰ میلیون یورویی، حل و فصل شده باشد اما در بیانیه روز چهارشنبه نهاد نظارت بر رقابت و بازار در فرانسه آمده است که گوگل چهار مورد از هفت تعهد توافق شده در توافقنامه، از جمله انجام مذاکرات با حسننیت و ارائه اطلاعات شفاف به ناشران را نقض کرده است.
این سازمان به طور خاص به چتبات هوش مصنوعی گوگل«بارد» اشاره کرد که در سال ۲۰۲۳ راهاندازی شد و گفت که این چتبات بر اساس دادههای رسانهها و آژانسهای خبری نامعلوم و بدون اطلاع این آژانسها یا نهاد نظارتی آموزش دیده است. به این ترتیب با این کار، گوگل فرصت ناشران و آژانسهای مطبوعاتی را برای مذاکره در مورد قیمتهای منصفانه از آنها گرفته است.
این جریمه در حالی صورت میگیرد که بسیاری از ناشران، نویسندگان و اتاقهای خبری به دنبال محدود کردن، حذف یا متوقف کردن جمعآوری بدون رضایت و خودکار دادههای محتوای آنلاین خود از سوی سرویسهای هوش مصنوعی هستند.
نیویورک تایمز در سال ۲۰۲۳ از رقیب گوگل، مایکروسافت و اوپن ایآی، خالق پلتفرم محبوب هوش مصنوعی چتجیپیتی (Chat GPT) شکایت و آنها را متهم به استفاده بدون اجازه از میلیونها مقاله این رسانه خبری برای آموزش به چتباتهایشان کرد.
گوگل اعلام کرد: «ما و دیگر شرکتها در مورد اینکه به چه کسی و برای چه چیزی این هزینهها را پرداخت میکنیم به شفافسازی بیشتری نیاز داریم.»