ماریا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا از جامعه جهانی خواست از تلاش مخالفان نیکلاس مادورو، رییسجمهوری این کشور، برای ثبتنام نامزد خود در انتخابات آتی ریاست جمهوری ونزوئلا حمایت کند.
این انتخابات در روز هفتم مرداد برگزار خواهد شد و مادورو برای رسیدن به سومین دوره ریاست جمهوری خود، بار دیگر نامزد شده است.
کورینا ماچادو روز جمعه در حساب خود در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «من از رهبران کشورهای دموکراتیک جهان میخواهم به تلاشهای روسای جمهوری و دولتها بپیوندند تا از رژیم مادورو بخواهند اجازه نامزدی کورینا یوریس را بدهد.»
خانم یوریس ۸۰ ساله، یک چهره دانشگاهی است که حتی در محافل اپوزیسیون دولت ونزوئلا چهرهای کمتر شناخته شده به حساب میآید. او روز دوشنبه و در آخرین روز ثبتنام کاندیداها سعی کرد نامزدی خود را ثبت کند که به در بسته خورد.
کورینا ماچادو، برنده انتخابات مقدماتی مخالفان مادورو شد اما حکومت او را واجد شرایط نامزدی ندانست. او، یوریس را به جای خود معرفی کرد.
شورای ملی انتخابات ونزوئلا بدون ارائه هیچ مدرکی امکان ثبتنام یوریس در انتخابات را فراهم نکرد.
در نهایت، نامزدی «موقت» ادموندو گونزالس اوروتیا، پذیرفته شد. او علوم سیاسی خوانده و پیشتر سفیر بوده است.
مخالفان مادورو میگویند شورای ملی انتخابات عمدا مانع ثبتنام یوریس شد.
کورینا ماچادو افزود که از امانوئل مکرون، لوییز ایناسیو لولا و گوستاوو پترو، روسای جمهوری فرانسه، برزیل و کلمبیا به دلیل مواضعی که اخیرا اتخاذ کردهاند سپاسگزاری و تاکید کرده است: «مبارزه ما عادلانه و دموکراتیک است.»
روز پنجشنبه، مکرون و همتای برزیلیاش در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در برازیلیا به شدت از این محرومیت اپوزیسیون ونزوئلا انتقاد کردند.
مکرون در پایان سفر رسمی خود به برزیل گفت: «ما شدیدا حذف یک نامزد جدی و معتبر را از روند انتخابات در ونزوئلا محکوم میکنیم.»
لولا نیز این موضوع را که کورینا یوریس نتوانست در انتخابات به عنوان نامزد اپوزیسیون ثبتنام کند، یک مساله «جدی» دانست.
این سیاستمدار چپگرا گفت: «هیچ توضیح قانونی یا سیاسیای برای منع رقیب از نامزدی در انتخابات وجود ندارد.»
وزارت امور خارجه کلمبیا روز چهارشنبه «نگرانی خود را در رابطه با رویدادهای اخیر مربوط به ثبتنام برخی نامزدها» در انتخابات ونزوئلا ابراز و اضافه کرد که این امر میتواند بر اعتماد بخشهای خاصی از جامعه بینالمللی به انتخابات ونزوئلا تاثیر بگذارد.
روز پنجشنبه در واشینگتن، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا خواستار برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در ونزوئلا شد.
او گفت: «آمریکا تنها کشوری نیست که عمیقا نگران وضعیت است. شرکای منطقهای ما نیز در این نگرانی شریک هستند.»
میلر با تاکید بر اینکه رویکرد کنونی دولت ونزوئلا پیامدهایی خواهد داشت، به تحریمهای اقتصادی که موقتا بهمدت شش ماه لغو شدهاند و قرار است در ماه آوریل از سر گرفته شوند اشاره کرد.
مادوروی ۶۱ ساله از سال ۲۰۱۳ رییسجمهوری ونزوئلاست و در صورت پیروزی در انتخابات، برای یک دوره شش ساله دیگر در این مقام باقی خواهد ماند.
پیشتر رویترز گزارش داده بود نظرسنجیها نشان میدهند او ۱۳/۹ درصد از آرای مردم را در اختیار دارد؛ بسیار کمتر از ماریا کورینا ماچادو، رهبر مخالفان که در نظرسنجیها ۵۴/۵ درصد رای داشته است.
کورینا ماچادو در انتخابات مقدماتی حزبش در ماه اکتبر پیروز شد اما حکم ممنوعیت تصدی مناصب دولتی علیه او از سوی دیوان عالی کشور ونزوئلا به تایید رسید.
رایگیری برای انتخابات ونزوئلا در میانه تنشهای دیپلماتیک این کشور با ایالات متحده برگزار میشود زیرا واشینگتن اعلام کرده تحریمهایش علیه فعالیتهای نفتی ونزوئلا از اواسط آوریل دوباره اجرا میشوند.
ونزوئلا با وجود داشتن ذخایر نفتی، از زمان به قدرت رسیدن نیکلاس مادورو پس از مرگ هوگو چاوز، موجی از تورم و سقوط اقتصادی بیسابقه را تجربه کرده و همزمان صحنه موجهای متناوب اعتراضی علیه حزب حاکم بوده است.
انتخاب مجدد مادورو در سال ۲۰۱۸ با مخالفت بیش از ۶۰ کشور جهان از جمله آمریکا و کشورهای اروپایی مواجه شد زیرا معتقد بودند این انتخابات «آزاد، شفاف و معتبر» نبود.
پس از آن انتخابات، نمایندگان پارلمان اروپا در بروکسل، خوان گوایدو، رییس پارلمان ونزوئلا و مهمترین چهره مخالف مادورو را به عنوان رییس دولت موقت ونزوئلا به رسمیت شناختند.
در آن زمان کشورهایی چون ایران، بولیوی، چین، روسیه و ترکیه حمایت خود را از مادورو اعلام کردند.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر روابط خود را با ونزوئلا تقویت کرد و همکاریهای دوجانبهای را در حوزههای نفتی و پتروشیمی پیش برد.
مادورو بارها حمایت خود را از ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، قبل و بعد از شروع جنگ در اوکراین ابراز کرده است.