پارلمان بریتانیا سرانجام لایحه جنجالی رواندا را تصویب کرد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۴

پارلمان بریتانیا، روز دوشنبه سوم اردیبهشت، سرانجام پس از ماه‌ها بحث و جدل، لایحه‌ای جنجالی را به تصویب رساند که به دولت اجازه می‌دهد پناهجویان را به رواندا بفرستد تا درخواست آنها برای پناهندگی در این کشور شرق آفریقا بررسی شود.

تلاش‌های ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، با مخالفت‌ها در مجلس و چالش‌های مطرح شده از سوی دادگاه‌های بریتانیا متوقف شده بود.

به گزارش سی‌ان‌ان، ناتوانی سوناک در اجرای این سیاست باعث شرمساری قابل توجهی شده بود، زیرا دولت بریتانیا میلیون‌ها پوند به رواندا داده بود تا طرحی را اجرا کند که تا روز دوشنبه قانون آن تصویب نشده بود.

لایحه رواندا، تا به امروز، بیش از ۲۲۰ میلیون پوند برای دولت بریتانیا هزینه داشته است و این رقم ممکن است پس از اعزام ۳۰۰ پناهجوی اول به شرق آفریقا به ۶۰۰ میلیون پوند افزایش یابد. این امر میتواند ریشی سوناک را از همه سو تحت فشار قرار دهد زیرا منتقدان خواهند ګفت که این سیاست نه تنها قوانین بین‌المللی حقوق بشر را نقض می‌کند، بلکه گران و بی‌اثر است.

حزب کارگر، که گمان می‌رود در انتخابات عمومی بعدی پیروز شود، اعلام کرده است که در صورت به قدرت رسیدن، این سیاست را کنار خواهد گذاشت.

براساس لایحه‌ای که به لایحه رواندا مشهور شده است، دولت بریتانیا در یک برنامه پنج‌ساله پناهجویانی را که وارد این کشور شده‌اند به رواندا می‌فرستد تا در آنجا به درخواست پناهندگی آنها رسیدگی شود.

پارلمان پس از آن توانست این لایحه را تصویب کند که مجلس اعیان، آخرین خواسته خود مبنی بر ضرورت اطمینان یافتن از امنیت رواندا از طریق یک گروه مستقل را کنار گذاشت.

دولت بریتانیا این لایحه را برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی به بریتانیا طراحی کرد تا به ویژه مانع ورود افرادی شود که از سوی گروه‌های تبهکار با قایق‌های کوچک غیرقانونی و خطرناک از فرانسه راهی بریتانیا می‌شوند.

بر اساس این لایحه، اگر در رواندا با درخواست یک پناهجو موافقت شود، او مجاز به اقامت در بریتانیا خواهد بود و در غیر این صورت، می‌تواند برای اقامت در رواند یا یک کشور امن دیگر درخواست پناهندگی کند.

دولت بریتانیا به موجب این قانون می‌تواند هر کس را که از اول ژانویه ۲۰۲۲ به صورت غیرقانونی وارد بریتانیا شده باشد، به رواندا بفرستد.

طبق این لایحه، اگر درخواست پناهندگی فردی در رواندا رد شود، او نمی‌تواند برای بازگشت به بریتانیا درخواستی بدهد.

ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، پیشتر گفته بود اولین گروه پناهجویان در ۱۰ تا ۱۲ هفته آینده با هواپیما از بریتانیا به روندا فرستاده خواهند شد.

قرار بود اولین پرواز برای انتقال پناهجویان به رواندا در تابستان سال ۲۰۲۲ میلادی صورت گیرد، اما کار انتقال پناهجوبان به‌دلیل موانع حقوقی لغو شد.

ریشی سوناک گفته است که دولت یک فرودگاه و همچنین پروازهایی تجاری را برای انتقال پناهجویان به رواندا آماده کرده است.

این لایحه مسیری بسیار پر فراز و نشیب را طی کرد تا سرانجام روز دوشنبه به تصویب پارلمان رسید، با این همه، به نظر می‌رسد که اجرای آن نیز با چالش‌های فراوانی روبه‌رو شود.

به گفته ریشی سوناک، شمار قایق‌های کوچکی که از فرانسه راهی بریتانیا می‌شوند، در سال ۲۰۲۳ بیش از یک سوم کاهش یافته است.

بر اساس آمارها، در سال ۲۰۲۳، ۲۹ هزار و ۴۳۷ نفر به صورت غیرقانونی از طریق کانال مانش وارد بریتانیا شدند.

به گزارش بی بی سی، آمارها در سال جدید میلادی دوباره روندی صعودی پیدا کرده است و از آغاز سال ۲۰۲۴ تا کنون، با رشدی ۲۵ درصدی، شش هزار و ۲۶۵ نفر به صورت غیرقانونی از این مسیر وارد بریتانیا شده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبر
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها