اکونومیست از تلاش جمهوری اسلامی برای پنهان کردن خسارات حمله اسرائیل خبر داد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۶

هفته‌نامه بریتانیایی اکونومیست در گزارشی خبر داد تصاویر ماهواره‌ای جدید نشان می‌دهند جمهوری اسلامی چگونه یک رادار دفاع هوایی نابود شده در حملات اسرائیل به پایگاه هشتم شکاری در اصفهان را با رادار جدید تعویض کرده و به این ترتیب، در تلاش برای پنهان کردن خسارت این حمله بوده است.

اکونومیست در این گزارش با عنوان «چگونه ایران خسارات حملات اسرائیل را پوشانده است» که روز چهارشنبه منتشر شد، نوشت به نظر می‌رسد موشک‌های اسرائیلی در حمله روز جمعه هفته گذشته به پایگاه هوایی هشتم شکاری اصفهان، مستقیما به اهداف خود اصابت کرده‌اند.

این نشریه به ارزیابی کریس بیگرز، کارشناس تصویر که پیش‌ از این برای دولت آمریکا کار می‌کرده است اشاره کرده که گفته بود موشک‌های اسرائیلی به بخش راداری سیستم پدافندی اس-۳۰۰ اصابت کردند.

روز یک‌شنبه گذشته، ایران‌اینترنشنال گزارش‌های رسانه‌ای را مبنی بر اینکه در حمله روز جمعه اسرائیل به پایگاه هوایی هشتم شکاری اصفهان، بخش مرکزی سیستم پدافندی اس-۳۰۰ هدف قرار گرفته، تایید کرد.

فرزین ندیمی، تحلیل‌گر امور دفاعی و امنیتی موسسه واشینگتن پس از تجزیه و تحلیل تصاویری که به دست ایران‌اینترننشنال رسیده‌اند، گفت: «این عکس جدید ماهواره‌ای از آتش‌بار اس-۳۰۰ پایگاه هشتم، به خوبی نابود شدن یک بخش کلیدی سیستم یعنی رادار کنترل شلیک (آتش) 92N6E آن را که اتفاقا مربوط به نسل جدیدتر اس-۴۰۰ هم هست، نشان می‌دهد.»

او با اشاره به اظهارات اخیر مقام‌های جمهوری اسلامی افزود: «این حجم از تخریب از عهده‌ "ریزپرنده‌های اسباب‌بازی" برنمی‌آید.»

روز جمعه گذشته نیز نیویورک تایمز گزارش داد بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، حمله اسرائیل به پایگاه هوایی هشتم شکاری اصفهان به بخش مهمی از پدافند هوایی اس-۳۰۰ اصابت کرده، باعث نابودی آن شده یا به آن آسیب رسانده است.

این روزنامه آمریکایی نوشت تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند بخش راداری (flap-lid) این سامانه آسیب دیده یا منهدم شده است.

مقام‌های اسرائیلی هنوز درباره جزییات این حمله توضیحی ارائه نکرده‌اند.

اکونومیست نوشت تصاویر جدید به اشتراک گذاشته شده با این نشریه نشان می‌دهند که اکنون رادار پیشین (Tombstone) با یک رادار متفاوت دیگر (Cheese board) عوض شده و رادار جدید در همان نقطه رادار قبلی قرار داده شده است.

همچنین بر اساس تصاویر جدید، دستگاه‌های پرتاب‌کننده که موشک‌های رهگیر را شلیک می‌کنند، در وضعیت عمودی قرار دارند که ظاهرا آماده شلیک هستند.

بیگرز در این زمینه گفته است: «این تلاش جمهوری اسلامی حاکی از انکار و یاس حکومت ایران در مورد حمله اسرائیل است.»

به گفته او، جمهوری اسلامی تلاش دارد نشان دهد این پدافند همچنان در وضعیت عملیاتی است.

این کارشناس تاکید کرد این دو رادار قابل تعویض نیستند و باتری‌های پدافند با رادار آسیب‌دیده نیز کار نمی‌کند.

اکونومیست نوشت بعید است ایران بتواند آمریکا یا اسرائیل را فریب دهد زیرا هر دوی این کشورها ماهواره‌های پیشرفته دارند و می‌دانند که چه اتفاقی افتاده است.

این نشریه اضافه کرد: «اما اقدام جمهوری اسلامی به دستگاه تبلیغاتی ایران اجازه می‌دهد تا ادعا کند همه چیز در وضعیت خوبی است.»

اکونومیست به عنوان یکی از نتایج حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی نوشت اسرائیل می‌تواند بدون حتی ورود به فضای هوای ایران، به سامانه‌های پدافند هوایی این کشور که از مکان‌های حساس محافظت می‌کنند، حمله کند.

به گزارش این هفته‌نامه، تصاویر ماهواره‌ای تجاری موجود که زمانی فقط در اختیار چند دولت بزرگ جهان بودند، می‌ توانند پنهان‌کاری دولت‌ها را آشکار کنند اما: «هنوز شفافیت در زمینه حملات متقابل جمهوری اسلامی و اسرائیل به یکدیگر کامل نیست، چون شرکت‌های ماهواره‌ای آمریکایی مدت‌هاست در معرض محدودیت‌های قانونی برای انتشار تصاویر با وضوح بالا از اسرائیل هستند.»

مقام‌های جمهوری اسلامی گفته‌اند حملاتشان به پایگاه‌های نظامی اسرائیل دقیق بوده است.

دکر ایولت، از موسسه مطالعات بین‌المللی میدلبری که تصاویر با وضوح بالا را بررسی کرده، گفته است این حملات احتمالا از دقت کمتری نسبت به حمله ایران به پایگاه هوایی آمریکا در عراق در چهار سال پیش برخوردار بوده‌اند زیرا مسافتی که موشک‌ها باید طی می‌کردند بیشتر بوده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پس از حمله اسرائیل به پایگاه اصفهان در دیدار با جمعی از فرماندهان نیروهای مسلح به این حمله اشاره نکرد.

او تنها درباره حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل گفت: «موضوع تعداد موشک‌های شلیک شده یا موشک‌های به هدف اصابت کرده که طرف مقابل روی آن‌ها تمرکز کرده، موضوع دست دوم و فرعی است. موضوع اصلی ظهور قدرت اراده ملت ایران و نیروهای مسلح است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها