پیش‌بینی دانشمندان درباره افزایش ۲/۵ درصدی دمای هوا در قرن کنونی

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۱۹

نتایج یک نظرسنجی که از سوی روزنامه گاردین انجام گرفت، نشان می‌دهد که صدها تن از دانشمندان برجسته حوزه اقلیم جهان انتظار دارند که دمای هوا در قرن کنونی دست‌کم ۲/۵ درصد افزایش یابد. به گفته این دانشمندان، این پدیده اثرات فاجعه‌باری برای بشریت و کره زمین در پی خواهد داشت.

گاردین روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت گزارش داد حدود ۸۰ درصد از مشارکت‌کنندگان در این نظرسنجی پیش‌بینی کردند توافقات بین‌المللی در خصوص افزایش ۱/۵ درصدی دمای هوا در سطح جهانی محقق نخواهد شد و این میزان به ۲/۵ درصد خواهد رسید.

این در حالی است که تنها شش درصد از دانشمندان معتقدند رشد حداکثر ۱/۵ درصدی دمای هوا بر اساس توافقات بین‎‌المللی برآورده می‌شود.

۳۸۰ دانشمند در این نظرسنجی شرکت کردند که همگی عضو «هیات بین‌دولتی تغییر اقلیم» موسوم به IPCC هستند.

این هیات به عنوان زیرمجموعه سازمان ملل متحد فعالیت می‌کند و هدف آن ارتقای یافته‌های علمی در خصوص تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیت‌های انسانی است.

به گفته گاردین، بسیاری از دانشمندان آینده‌ای «نیمه ویران‌شهرگونه» برای جهان متصور هستند که در آن قحطی، منازعه، مهاجرت جمعی، امواج گرما، آتش‌سوزی در جنگل‌ها، سیل و طوفان با شدت و بسامد بیشتری نسبت به آنچه در مقطع کنونی شاهد هستیم، رخ خواهند داد.

آن‌ها از انفعال دولت‌ها در برابر اوضاع نابه‌سامان اقلیمی ابراز ناامیدی، خشم و نگرانی کردند و گفتند با وجود ارائه شواهد علمی درباره تغییرات اقلیمی، جامعه جهانی موفق نشده است تدابیر لازم را برای مقابله با این روند به کار گیرد.

پیش‌تر سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیکوس، وابسته به اتحادیه اروپا، اعلام کرد سال ۲۰۲۳ گرم‌ترین سال تاریخ بوده است.

سازمان جهانی هواشناسی هم در آذرماه سال گذشته گزارشی درباره روند تغییرات اقلیمی در فاصله سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ منتشر کرد و در آن هشدر داد دگرگونی‌های گسترده و پرشتاب در یخچال‌های مناطق قطبی و کوه‌های مرتفع، تهدیدی برای جان میلیون‌ها نفر به شمار می‌رود.

به گزارش این سازمان، تولید روزافزون گازهای گلخانه‌ای باعث بالا رفتن دمای زمین و در نتیجه شتاب چشمگیر روند ذوب شدن یخ‌ها شده ‌است.

گرتا پِکل، یکی از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی گاردین و استاد دانشگاه تاسمانی استرالیا نسبت به وقوع «اختلالات اجتماعی بزرگ» در پنج سال آینده بر اثر تغییرات اقلیمی هشدار داد.

پِکل پیش‌بینی کرد مقام‌های مسوول با بحران‌های فزاینده‌ای روبه‌رو خواهند شد و فرآیند تولید مواد غذایی مختل می‌شود.

او اذعان کرد هیچ‌گاه تا این اندازه نسبت به آینده ناامید نبوده است.

با این حال بسیاری از دانشمندان تاکید کردند تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی و روند گرمایش جهانی باید ادامه یابد.

به گفته این گروه، حتی کوچک‌ترین میزانِ کاهش دمای هوا نیز می‌تواند مانع از رنج بشریت شود و بنابراین باید به نبرد در این زمینه ادامه داد.

سازمان بین‌المللی کار روز سوم اردیبهشت در آخرین گزارش خود اعلام کرد بیش از ۷۰ درصد از نیروی کار جهان بر اثر تغییرات اقلیمی با خطرات بالقوه سلامتی رو‌به‌رو هستند.

منال عزی، کارشناس ارشد ایمنی و بهداشت شغلی در سازمان بین‌المللی کار گفت بیش از ۷۰ درصد از کارگران در سراسر جهان، حدود دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر، دست‌کم یک بار در زندگی حرفه‌ای خود در معرض گرمای بیش از حد قرار می‌گیرند.

در سال‌های اخیر تلاش‌های جامعه بین‌المللی برای برای مدیریت خطرات ناشی از تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی شدت یافته است.

در همین راستا، توافقنامه نشست اقلیمی سازمان ملل متحد در دوبی، موسوم به کاپ ۲۸، در آذرماه سال گذشته به تصویب حدود ۲۰۰ کشور شرکت کننده رسید. این توافقنامه بر آغاز فرآیند کاهش مصرف جهانی سوخت‌های فسیلی تاکید دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
خبرها
خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها