سفر نمادین مکرون به آلمان در آستانه انتخابات پارلمان اروپا

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۰۶

امانوئل مکرون رییس‌جمهوری فرانسه، سفری «دولتی» به آلمان را آغاز می‌کند که بالاترین سطح از سفر خارجی یک رهبر جهان است. این سفر با هدف نمایش وحدت بین این دو کشور اصلی اتحادیه اروپا و دو هفته قبل از برگزاری انتخابات پارلمان اروپا صورت می‌گیرد.

مکرون در مقام ریاست جمهوری فرانسه بارها به آلمان سفر کرده، اما این سفر، بر اساس گزارش خبرگزاری‌‌های بین‌المللی اولین «سفر دولتی» او به آلمان و اولین سفر دولتی یک رییس‌جمهوری فرانسه به آلمان پس از سفر ژاک شیراک در سال ۲۰۰۰ است.

مکرون در جریان این سفر همراه با همسرش به شهرهای برلین، درسدن و مونستر خواهد رفت.

این سفر از این جهت که فرصتی برای ارزیابی روابط بین دو قدرت بزرگ اقتصادی اروپا خواهد بود، مهم ارزیابی شده است.

همچنین این سفر در شرایطی برگزار می‌شود که قرار است تا چند روز انتخابات پارلمان اروپا برگزار شود و نیروهای راست افراطی در کشورهای مختلف که با اتحادیه اروپا مخالف هستند، اقبال بیشتری در افکار عمومی یافته‌اند.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا اکنون با چالش‌های ناشی از تغییرات آب و هوایی، جنگ اوکراین و احتمال انتخاب مجدد دونالد ترامپ در آمریکا در ماه نوامبر مواجه‌اند.

از زمان روی کار آمدن اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در سال ۲۰۲۱، پاریس و برلین آشکارا بر سر مسائلی از جمله مسائل دفاع اروپایی تا انرژی هسته‌ای با هم اختلاف داشته‌اند.

با این حال، دو کشور در چندین زمینه از جمله در مورد یارانه‌های الکتریسته به توافق رسیده‌اند.

یان ورنت، از موسسه ژاک-دلور در برلین، گفت: «تنش‌هایی در روابط فرانسه و آلمان وجود دارد، اما دلیل آن، این است که دو کشور به موضوعات دشواری پرداخته‌اند.»

او تاکید کرد دو کشور موفق شده‌اند در مورد ضرورت گسترش اتحادیه اروپا به سمت شرق به توافق برسند.

مجتبی رحمان، مدیر کل اروپای اندیشکده اوراسیا، هم گفت این دیدار «تلاشی در بالاترین سطح سیاسی برای نشان دادن کارآمدی این روابط است».

او افزود: «اما هنوز در مورد مسائل بزرگی که اتحادیه اروپا با آن مواجه است، شکاف‌های اساسی وجود دارد.»

یکی از سوالات کلیدی در روابط آلمان و فرانسه، مربوط به استراتژی دفاعی اتحادیه اروپا است.

این مساله از آنجا حیاتی شده که احتمال انتخاب مجدد دونالد ترامپ در آمریکا وجود دارد. آمریکای ترامپ در اروپا به عنوان متحدی غیرقابل اعتماد تلقی می‌شود.

فرانسه که برخلاف آلمان دارای تسلیحات هسته‌ای است، خواستار یک اروپای خودمختارتر از نظر دفاعی است.

آلمان که در جریان جنگ جهانی دوم مغلوب شده، به نوبه خود معتقد است که هیچ جایگزین معتبری برای سپر نظامی آمریکایی وجود ندارد.

با این حال، پنجشنبه گذشته، صدراعظم آلمان گفت که با پیشنهاد رییس‌جمهوری فرانسه در مورد بازدارندگی تسلیحات هسته‌ای در پاسخ به «امپریالیسم بی‌رحمانه» روسیه موافق است.

شولتس تاکید کرد که کشورهای اروپایی به همکاری نظامی نزدیک‌تر و عمیق‌تر نیاز دارند.

نیروهای روسیه در اوایل این ماه تمرین‌های آمادگی برای پرتاب سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را آغاز کردند، چیزی که به عنوان یک سیگنال هشدار از سوی رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین برای باز داشتن غرب از ورود عمیق‌تر به جنگ در اوکراین تلقی شده است.

مسکو در آن زمان این رزمایش‌ را با آنچه که «بیانیه‌های ستیزه جویانه» مقامات غربی از جمله مکرون می‌خواند مرتبط دانست.

شولتس در مقاله‌ای اضافه کرد که برای حفظ حمایت عمومی اروپا از اوکراین، مهم است که به وضوح مشخص شود ناتو به دنبال رویارویی با روسیه نیست.

مکرون روز یکشنبه سفر خود را با دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر، رییس‌جمهوری آلمان، در برلین آغاز می‌کند.

او روز دوشنبه به درسدن در شرق کشور سفر خواهد کرد و در آنجا قرار است در مقابل کلیسایی که توسط متفقین در طول جنگ جهانی دوم ویران شد، سخنرانی کند.

مکرون سپس روز سه‌شنبه به مونستر در ایالت نوردراین-وستفالن در غرب آلمان سفر خواهد کرد.

نقطه اوج این دیدار برگزاری نشست مشترک وزیران فرانسه و آلمان است که پس از آن شورای دفاع و امنیت در نزدیکی برلین، تشکیل خواهد شد.

فرانسه و آلمان در سال‌های اخیر روابط دفاعی خود را تقویت کرده‌اند و پروژه‌های مشترک ساخت تجهیزات نظامی را پیش برده‌اند.

دو کشور همچنین تلاش خواهند کرد تا در مورد برنامه‌های پیش‌روی اتحادیه اروپا برای پنج سال آینده به توافق برسند.

این در حالی که افزایش آرای احزاب راست افراطی در نظرسنجی‌ها برای انتخابات پارلمان اروپا که در ماه آینده میلادی برگزار خواهد شد، چالش بزرگی برای اتحادیه اروپا است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها