۶ زندانی از جمله یک کودک-مجرم برای اعدام به سلول انفرادی منتقل شدند

جمعه ۱۴۰۳/۰۳/۱۱

شش زندانی از جمله یک کودک-مجرم، روز پنج‌شنبه ۱۰ خرداد برای اجرای حکم اعدام به سلول‌های انفرادی زندان عادل‌آباد شیراز منتقل شدند. دو تن از این زندانیان با اتهامات مرتبط با مواد مخدر و چهار تن دیگر با اتهام قتل به اعدام محکوم شده‌اند و قرار است حکم آن‌ها در روزهای آینده اجرا شود.

سازمان حقوق بشر ایران روز جمعه ۱۱ خرداد با اعلام این خبر نوشت یکی از این زندانیان به نام مرتضی شیرمحمدی که از دو سال پیش به اتهام قتل به اعدام محکوم شده، هشت روز پیش به دلیل پخش کردن شیرینی و بستنی پس از کشته شدن ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، به سلول انفرادی منتقل شده است.

این سایت حقوق بشری درباره انتقال این زندانی به انفرادی نوشت که به نظر می‌رسد پخش شیرینی به مناسبت مرگ رئیسی، عاملی برای جلو انداختن اجرای حکم اعدام او بوده باشد.

بر اساس آمار سازمان حقوق بشر ایران، از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون دست‌کم ۲۳۷ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

یکی دیگر از زندانیانی که روز پنج‌شنبه یرای اعدام به انفرادی منتقل شده، عارف رسولی است.

سازمان حقوق بشر ایران به نقل از یک منبع مطلع نوشت که او متولد ششم اردیبهشت ۱۳۸۳ است و در زمان وقوع جرم انتسابی، ۱۷ سال داشته است.

این سایت حقوق بشری در گزارش خود با اشاره به اینکه تا لحظه تنظیم گزارش، مدارکی را که نشان‌دهنده کودک-مجرم بودن رسولی باشد رویت نکرده است، نوشت تلاش برای تعیین سن دقیق او در زمان ارتکاب جرم انتسابی ادامه دارد.

صدور حکم اعدام و اجرای آن برای افراد زیر ۱۸ سال بر خلاف استانداردهای بین‌المللی حقوق بشر از جمله کنوانسیون حقوق کودک است که ایران یکی از امضا کنندگان آن است.

ایران از معدود کشورهای جهان است که برای افراد زیر ۱۸ سال حکم اعدام صادر و اجرا می‌کند.

سازمان حقوق بشر ایران از جامعه جهانی و کشورهایی که با جمهوری اسلامی رابطه دیپلماتیک دارند خواست تا با استفاده از تمام کانال‌های ممکن، برای توقف این اعدام‌ها و به‌خصوص اعدام عارف رسولی تلاش کنند.

محمود امیری مقدم، مدیر این سازمان، با بیان اینکه اعدام کودک-مجرمان نقض فاحش قوانین بین‌المللی و کنوانسیون‌هایی است که ایران آن‌ها را امضا کرده است، تاکید کرد جامعه جهانی نباید ادامه اعدام کودک-مجرمان را تحمل کند: «واکنش جامعه‌ جهانی می‌تواند از اعدام رسولی و سایر زندانیان جلوگیری کند.»

در این گزارش بدون اشاره به هویت چهار زندانی منتقل شده دیگر به انفرادی آمده است دو تن از آن‌ها با اتهامات مربوط به مواد مخدر و دو تن دیگر با اتهام قتل به اعدام محکوم شده‌اند.

سازمان عفو بین‌الملل روز چهارشنبه ۹ خرداد در گزارشی نوشت در سال ۲۰۲۳ در مجموع هزار و ۱۵۳ مورد اعدام در جهان انجام شد که ۷۴ درصد از آن‌ها در ایران صورت گرفته است.

این نهاد حقوق بشری بین‌المللی با اشاره به اینکه مقام‌های جمهوری‌ اسلامی استفاده از مجازات مرگ را برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم و تحکیم قدرت خود تشدید کرده‌اند، نوشت در سال ۲۰۲۳ دست‌کم ۸۵۳ نفر اعدام شدند که نسبت به ۵۷۶ مورد اعدام در سال ۲۰۲۲، ۴۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.

به گفته عفو بین‌الملل، یک پسر ۱۷ ساله و چهار جوان که در زمان وقوع جرم‏ زیر ۱۸ سال سن داشتند، در سال ۲۰۲۳ اعدام شدند.

طبق آمار سازمان حقوق بشر ایران، از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون دست‌کم ۷۰ کودک-مجرم در ایران اعدام شده‌اند.

عفو بین‌الملل بارها از مقامات جمهوری ‌اسلامی خواسته است قانون مجازات اسلامی و مشخصا ماده ۹۱ آن را اصلاح کنند تا مجازات اعدام برای جرائمی که کودکان مرتکب شده‌اند، در همه شرایط لغو شود.

ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی می‌گوید: «در جرایم موجب حد یا قصاص، "هر گاه" [اگر] افراد بالغ کمتر از ۱۸ سال، ماهیت جرم انجام‌ شده یا حرمت آن را درک نکنند یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد، حسب مورد با توجه به سن آن‌ها به مجازات‌‌های پیش‌‌بینی شده در این فصل محکوم می‌شوند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها