۵ گزارش‌گر ویژه سازمان ملل خشونت و تهدید تهران علیه ایران‌اینترنشنال را محکوم کردند

جمعه ۱۴۰۳/۰۳/۱۱

پنج گزارش‌گر ویژه سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه‌ای، خشونت، تهدید و ارعاب جمهوری اسلامی علیه ایران‌اینترنشنال و خبرنگاران و کارکنان شاغل در آن را محکوم کردند. این کارشناسان خواستار پایان اقدامات هراس‌افکن حکومت ایران شدند.

آن‌ها تاکید کردند این اقدامات بخشی از یک الگوی گسترده‌تر سرکوب علیه رسانه‌های فارسی‌زبان است.

بن سائول، گزارش‌گر ویژه در زمینه حقوق بشر و مبارزه با تروریسم، ایرنه خان، گزارش‌گر ویژه در مورد آزادی عقیده و بیان، جینا رومرو، گزارش‌گر ویژه درباره آزادی تجمعات مسالمت‌آمیز، موریس تیدبال-بینز، گزارش‌گر در امور اعدام‌های فراقانونی و جاوید رحمان، گزارش‌گر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، امضاکنندگان این بیانیه هستند.

بیانیه آنان با اشاره به «حمله با چاقو و اعمال خشونت‌» علیه پوریا زراعتی، مجری ایران‌اینترنشنال، درباره افزایش تهدید و ارعاب کارکنان این رسانه ابراز نگرانی عمیق کرده است.

این بیانیه تاکید کرده است چنین حملاتی «ناقض حقوق بشر» و با هدف «سرکوب آزادی بیان و رسانه‌ها» علیه مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی است.

زراعتی بعدازظهر ۱۰ فروردین هنگام خروج از منزلش در لندن هدف حمله چند فرد ناشناس قرار گرفت و از ناحیه پا مجروح شد. او دو روز بعد از بیمارستان مرخص شد و مدتی بعد اجرای برنامه خود را از سر گرفت.

امضاکنندگان بیانیه یادآوری کردند ایران‌اینترنشنال و کارکنانش از زمان تاسیس در سال ۲۰۱۷، با تهدید، آزار، اذیت و سوءاستفاده فراوانی در رسانه‌های اجتماعی از سوی مقامات جمهوری اسلامی و نمایندگانش مواجه شده‌اند که هدفشان پایان دادن به گزارش‌های انتقادی رسانه‌ها درباره ایران است.

به گفته گزارش‌گران ویژه سازمان ملل، این تهدیدها پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ افزایش یافت و رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور از سوی حکومت متهم به «دامن زدن به ناآرامی‌ها» شدند.

از آن زمان تاکنون دست‌کم ۱۵ طرح معتبر و واقعی از سوی جمهوری اسلامی برای کشتن یا ربودن ایرانیان در بریتانیا انجام شده است.

پلیس ضد تروریسم بریتانیا در نوامبر ۲۰۲۲ به دو دست‌اندرکار رسانه ایران‌اینترنشنال از جمله فرداد فرحزاد، روزنامه‌نگار این شبکه، در مورد تهدید قریب‌الوقوع جان آن‌ها هشدار داد.

نویسندگان بیانیه یادآوری کردند که توطئه کشتن دو مجری تلویزیون ایران‌اینترنشنال در نوامبر ۲۰۲۳ خنثی شد.

پیش از این آی‌تی‌وی گزارش داده بود جاسوس‌های سپاه پاسداران در اکتبر ۲۰۲۲ به یک قاچاقچی انسان پیشنهاد دادند در ازای ۲۰۰ هزار دلار فرداد فرحزاد، مجری ایران‌اینترنشنال و سیما ثابت، مجری پیشین این شبکه را بکشد اما فرد اجیر شده که یک جاسوس دوجانبه بود، این توطئه را افشا کرد.

طبق این گزارش، قرار بود در پاییز گذشته مقابل دفتر ایران‌اینترنشنال در لندن یک خودروی بمب‌گذاری شده منفجر شود اما به دلیل حضور نیروهای امنیتی در اطراف ساختمان این شبکه، این نقشه تغییر کرد و نقشه قتل فرحزاد و ثابت جایگزین آن شد.

شبکه ایران‌اینترنشنال ۲۹ بهمن‌ سال ۱۴۰۱ پس از تهدیدهای تروریستی مجبور شد به توصیه پلیس بریتانیا، پخش تلویزیونی خود را به طور موقت از لندن به واشینگتن منتقل کند.

شبکه ایران‌اینترنشنال روز سوم مهر ۱۴۰۲ بعد از وقفه‌ای چند ماهه، پخش برنامه‌های خود را از استودیوی جدید در لندن از سر گرفت.

گزارش‌گران ویژه سازمان ملل در بیانیه خود از اینکه این حملات و تهدیدها ممکن است بر کار خبرنگاران داخل و خارج از ایران اثر منفی بگذارد و آنان را بترساند، ابراز نگرانی کردند.

این بیانیه در ادامه به مواردی دیگر از «سرکوب فرا‌ملی خبرنگاران و کارکنان ایران‌اینترنشنال» اشاره کرد.

نویسندگان بیانیه سوءاستفاده آشکار از «قوانین ضد تروریسم علیه روزنامه‌نگاران» را محکوم کردند و آن را ناقض حقوق و آزادی‌های اساسی روزنامه‌نگاران خواندند.

به گفته آنان، تهدیدها علیه ایران‌اینترنشنال بخشی از الگوی تهدیدها و حملات علیه رسانه‌های فارسی‌زبان و عمدتا مخالف جمهوری اسلامی مانند خبرنگاران بی‌بی‌سی فارسی، دویچه‌وله، صدای آمریکا، ایران وایر و رادیو فردا است.

گزارش‌گران ویژه سازمان ملل در پایان این بیانیه از جمهوری اسلامی خواستند تا از اعمال «خشونت، تهدید و ارعاب» علیه ایران‌اینترنشنال و کارکنانش و سایر روزنامه‌نگارانی که از خارج کشور در مورد ایران گزارش می‌دهند، دست بردارند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
تیتر اول با نیوشا صارمی

شنیداری

پادکست‌ها