مذاکره جمهوری اسلامی و طالبان برای اقدام مشترک علیه اسرائیل

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۹

علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی و امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان، در تماسی تلفنی درباره اقدام مشترک ایران، افغانستان و دیگر کشورهای اسلامی علیه اسرائیل گفت‌وگو کردند.

طالبان روز سه‌شنبه ۲۹ خرداد در بیانیه‌ای اعلام کرد باقری کنی در این گفت‌وگو از موضع «مشترک» جمهوری اسلامی و طالبان در قبال جنگ غزه ستایش کرده است.

همچنین بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که روز دوشنبه ۲۸ خرداد منتشر شد، باقری کنی در این تماس تلفنی گفت «اقدام مشترک» کشورهای اسلامی برای فشار به اسرائیل، «به‌ویژه در قالب سازمان همکاری اسلامی» ضرورت دارد.

او افزود تهران قصد دارد به طالبان «در زمینه‌های مختلف» کمک کند.

نزدیک به سه سال پس از تصرف کابل و برقراری حکمرانی دوباره طالبان در سراسر افغانستان، هنوز حکومت این گروه از سوی جامعه بین‌المللی به رسمیت شناخته نمی‌شود.

باقری کنی همچنین در این گفت‌وگو به اقدام افریقای جنوبی در شکایت از اسرائيل به دیوان بین‌المللی دادگستری اشاره کرد.

پیش‌تر و در روز ۲۶ خرداد، روزنامه لبنانی الاخبار گزارش داد طالبان به جمهوری اسلامی اطمینان داده اگر اسرائیل و حزب‌الله وارد جنگ شوند، طالبان هزاران نیروی خود را در حمایت از حزب‌الله به لبنان اعزام خواهد کرد.

سفیر جمهوری اسلامی در کابل نیز پیش از این گفته بود اگر نیاز شد، نیروهای «استشهادی» از افغانستان به غزه خواهند رفت.

بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه طالبان در روز ۲۹ خرداد، امیرخان متقی تاکید کرده افغانستان کشوری «آزاد و مستقل» است و مداخله در آمور آن به نفع هیچ طرفی نیست.

او افزود: «تنها با همکاری، تفاهم و مشورت ممکن است در بخش‌های مختلف پیشرفت موثر صورت گیرد.»

جمهوری اسلامی و طالبان در سال‌های گذشته بر سر مسائل مختلفی، از جمله امنیت مرزها، پناهجویان افغان و حقابه هیرمند با یکدیگر اختلاف داشته‌اند.

با این حال، دولت ابراهیم رئیسی برای برقراری روابط نزدیک با طالبان بسیار کوشید و بعضی از مقام‌های جمهوری اسلامی از طالبان با عنوان «جنبش اصیل منطقه» یاد کردند.

مهرماه سال گذشته، کارتر ملکاسیان، مشاور پیشین وزارت دفاع آمریکا به افغانستان‌اینترنشنال گفت جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۲، سالانه ۱۰۰ میلیون دلار به طالبان کمک کرده است.

بیشتر بخوانید: روایت جواد ظریف؛ طالبان با هزینه ایران به قدرت رسید

به گفته او، کمک‌های حکومت ایران به طالبان در دهه اول حضور آمریکا در افغانستان اندک بود اما پس از سال ۲۰۱۲ این کمک‌ها افزایش قابل ملاحظه‌ای یافت.

ملکاسیان افزود سپاه پاسداران کمک‌های خود را به طالبان از ۱۰ سال پیش در سطوح مختلف و به شکل چشم‌گیری افزایش داد، به‌طوری‌ که مجموع آن‌ها سالانه از ۱۰۰ میلیون دلار هم فراتر می‌رفت.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
گفت‌وگوی ویژه
خبر
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها