نماینده خامنه‌ای از مقامات سعودی خواست با رای‌گیری از زائران ایرانی موافقت کنند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۷

پس از اعلام مخالفت ریاض با درخواست تهران برای گرفتن رای از زائران ایرانی، مقام‌های جمهوری اسلامی به این موضوع واکنش نشان دادند. عبدالفتاح نواب، نماینده خامنه‌ای در امور حج و زیارت از مقامات عربستان سعودی خواست موجب نشوند زائران ایرانی «با خاطره‌ای تلخ» به ایران برگردند.

انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری در ایران روز جمعه هشتم تیر برگزار می‌شود و جمهوری اسلامی در تلاش است رای‌گیری برای این انتخابات را در دیگر کشورها نیز برگزار کند.

این در حالی است که بر اساس نظرسنجی گروه مطالعات افکارسنجی ایرانیان (گمان)، بیش از ۶۵ درصد مردم ایران در این انتخابات شرکت نخواهند کرد.

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز چهارشنبه گزارش داد بعثه رهبر جمهوری اسلامی در پیامی به زائران ایرانی در عربستان سعودی، از مخالفت ریاض با رای‌گیری خبر داده است.

بر اساس این پیام، «علی‌رغم تلاش‌ها و پیگیری فراوان مسئولان جمهوری اسلامی برای ایجاد فرصت شرکت در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری در شهرهای مقدس مکه و مدینه منوره، متاسفانه دولت میزبان با برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری هشتم تیر ماه ۱۴۰۳ به هر نحو ممکن موافقت نکرده است».

به گفته مقامات جمهوری اسلامی، عربستان سعودی و کانادا تنها کشورهایی هستند که با درخواست تهران برای برگزاری رای‌گیری انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در خاک خود مخالفت کرده‌اند.

روابط دیپلماتیک ایران و کانادا قطع است و عربستان سعودی نیز اسفند ۱۴۰۱، پس از حدود هفت سال قطع روابط، با میانجی‌گری چین روابط دیپلماتیک خود را با تهران دوباره برقرار کرد.

با این حال حسن زرنگار، سرکنسول جمهوری اسلامی در جده روز چهارشنبه گفت که عربستان سعودی تاکنون تنها با استقرار صندوق‌های اخذ رای در سفارت و کنسولگری جمهوری اسلامی در عربستان سعودی موافقت کرده است.

مقامات سعودی هنوز درباره گزارش‌ها از مخالفت خود با درخواست جمهوری اسلامی برای برگزاری رای‌گیری از زائران ایرانی اظهار نظر نکرده‌اند.

احمد وحیدی، وزیر کشور، روز چهارشنبه ششم تیر در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: «بیش از ۳۰۰ شعبه اخذ رای در خارج از کشور داریم و تنها در کشورهای عربستان سعودی و کانادا شعبه اخذ رای نداریم.»

او افزود: «با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از حجاج کشورمان در عربستان سعودی حضور دارند اما هنوز عربستان سعودی نپذیرفته که شعبه اخذ رای در این کشور داشته باشیم.»

پیش از این محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور و ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز از درخواست تهران از ریاض در این زمینه خبر داده بودند.

طبق اعلام قبلی سخنگوی ستاد انتخابات کشور، ۴۷ هزار ایرانی در روز انتخابات در مکه و مدینه به سر می‌برند.

به گفته غلامرضا رضایی، مسوول انتقال زائران ایرانی، پروازهای بازگشت این افراد از فرودگاه مدینه تا ۲۲ تیر ماه و پروازهای بازگشت زائران ایرانی از مکه نیز تا ۲۴ تیر ماه طول می‌کشد.

مخالفت عربستان سعودی با درخواست مقامات جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که با وجود تنش‌زدایی در روابط دو کشور در بیش از یک سال اخیر، احتمالا هنوز اختلافاتی میان تهران و ریاض وجود دارد.

روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی در سال ۱۳۹۴ در پی حمله بسیجیان به سفارت این کشور در تهران و کنسولگری عربستان سعودی در مشهد قطع شد.

تنش‌ها میان دو کشور در سال ۲۰۱۹ با حمله هوایی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی افزایش یافت. در این حمله، بخشی از ظرفیت تولید نفت عربستان سعودی از بین رفت و ریاض، جمهوری اسلامی را از طریق نیروهای نیابتی‌اش به دست داشتن در این حمله متهم کرد.

جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرد.

پیش‌تر نازنین بنیادی، از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی، خبر اجازه دولت جو بایدن به حکومت ایران به منظور راه‌اندازی مراکز رای‌گیری برای انتخابات ریاست‌جمهوری در خاک آمریکا را «مضحک» خواند و گفت مفهوم انتخابات آزاد و منصفانه در جمهوری اسلامی «مغالطه» است.

بنیادی روز یک‌شنبه گذشته گفت در حالی که مخالفان جمهوری اسلامی در حال گسترش گفتمان تحریم انتخابات هستند، آمریکا بی‌ هیچ توجیهی به برگزاری چنین رای‌گیری «مضحکه‌ای» مجوز می‌دهد.

همچنین در پی اعتراض جامعه ایرانی-استرالیایی، محل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در شهر بریزبن از سوی سفارت جمهوری اسلامی تغییر کرد.

آزیران، نهاد مستقل در استرالیا و حامی جنبش «زن، زندگی، آزادی» در بریزبن، خواستار لغو قرارداد محل برگزاری این انتخابات شده بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر
سیاست با مراد ویسی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها