آتش‌سوزی گسترده‌ در پارک ملی کرخه؛ زیستگاه اصلی گوزن ایرانی در خطر نابودی

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۱۸

آتش‌سوزی گسترده در جنگل‌های پارک ملی کرخه در استان خوزستان که از ظهر یک‌شنبه ۱۷ تیر آغاز شد، همچنان در بخش‌هایی از این جنگل ادامه دارد و باعث افزایش خطر از بین رفتن زیستگاه اصلی گونه‌های مختلف جانوری از جمله گوزن زرد ایرانی شده است.

به گفته مسئولان پارک ملی کرخه، این آتش‌ بامداد دوشنبه ۱۸ تیر ماه «با استفاده از ظرفیت‌های محیط‌بانی و نیروهای مردمی مهار شد» اما پس از ساعاتی، بار دیگر در بخش‌هایی از این جنگل شعله‌ور شد.

محمد الوندی، رییس پارک ملی کرخه شوش، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا، «پوشش متراکم جنگلی و ورزش شدید باد» را دلیل گسترش این آتش‌سوزی عنوان کرد و گفت تیم‌های محیط‌بانی علاوه بر تلاش برای خاموش کردن آتش، در حال برآورد خسارت‌های وارد شده به این پارک هستند.

منطقه حفاظت شده کرخه حدود ۱۴ هزار هکتار وسعت دارد که هفت هزار و ۵۰۰ هکتار آن پارک ملی است.

پوشش گیاهی این پارک ملی، گز، پده، کنار، توت خودرو، بید، کنارک و دیگر درختان است و زیستگاه گوزن زرد ایرانی است.

روز ۲۹ اریبهشت‌ اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان ویدیویی منتشر کرد که حاکی از تولد اولین گوزن زرد ایرانی در سال ۱۴۰۳ در زیستگاه طبیعی پارک ملی دز بود.

گوزن زرد ایرانی در دو مرحله (۱۸ گوزن در سال ۱۴۰۱ و ۱۰ گوزن هم در سال ۱۴۰۲) از مراکز تکثیر ایلام به جنگل‌های پارک ملی دز منتقل شده است.

این نخستین‌بار نیست که جنگل‌های پارک ملی کرخه دچار آتش‌سوزی می‌شوند.

این منطقه خرداد ماه امسال نیز دچار آتش‌سوزی‌های متوالی شد و طی پنج روز ۴۶ هکتار از جنگل‌های آن در آتش سوخت.

قدرت‌الله علی‌پور، رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گچساران نیز روز دوشنبه خبر داد که بیش از ۱۰ هکتار از جنگل، مراتع و نقاط کوهستانی «کوه پهن» واقع در این شهرستان در روز یک‌شنبه ۱۷ تیر در آتش سوخت.

در هفته‌های گذشته گزارش‌های متعددی درباره آتش‌سوزی در بخش‌های وسیعی از جنگل‌های زاگرس منتشر شد.

روز چهارم تیر ماه در پی آتش‌سوزی جنگل‌های زاگرس، خبرگزاری تسنیم به نقل از محمد یزدان‌پور، فعال محیط زیست، این آتش‌سوزی‌ها را «عمدی» گزارش کرد و نوشت دلیل آن نابودی جنگل و تبدیل جنگل‌ها به باغ‌های انگور و انجیر است.

او افزود ستاد بحران بر خلاف گذشته در این زمینه تشکیل جلسه نداده است.

رضا دادمهر، استاد بازنشسته رشته جنگل، آذر ماه ۱۴۰۲ در گفت‌وگو با ایرنا به کمبود تجهیزات روز اطفای حریق در جنگل‌های کشور اشاره کرد و گفت: «یکی از دلایل طولانی شدن اطفای حریق در جنگل‌ها کمبود تجهیزات جدید است. به‌روز نبودن امکانات و تجهیزات اطفای حریق و وجود معضلات اقتصادی و اجتماعی از دیگر عوامل آتش‌سوزی‌ها محسوب می‌شود.»

آتش‌سوزی یکی از خسارت‌بارترین رخدادهایی است که برای جنگل‌ها رخ می‌دهد و به پوشش گیاهی، محیط زیست، خاک و زندگی موجودات زنده آسیب جدی وارد می‌کند.

با این حال مساله جنگل‌های زاگرس تنها موضوع محیط زیستی نیست. این جنگل‌ها که در ۱۱ استان کشور گسترده شده‌اند، زیست‌بوم ۱۰ میلیون نفر از مجموع جمعیت کشورند و ۷۰ درصد جمعیت عشایر کشور در آن زندگی می‌کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

از خاکستر
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها