آتشسوزی گسترده در منطقه حفاظت شده خائیز در محدوده شهرستان بهبهان در استان خوزستان و شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد که از عصر روز دوشنبه ۱۸ تیر آغاز شده است، همچنان ادامه دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان، وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه ۲۱ تیر گزارش داد با وجود تلاشهای نیروهای مردمی و امدادی استانهای کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان، آتش همچنان در خائیز مهار نشده است.
حمزه محققزاده، فرماندار شهرستان کهگیلویه درباره میزان خسارتهای وارد شده به این منطقه حفاظت شده گفت طبق برآورد اولیه، بخش زیادی از مزارع، مراتع و پوشش گیاهی منطقه خائیز دچار آتشسوزی شده و هماکنون دو بالگرد هلالاحمر و ستاد بحران کشور برای مهار آتش در منطقه حضور دارند.
بهنام اندیک، دانشجوی منابع آب دانشگاه تهران، روز چهارشنبه با اشاره به نبود هلیکوپتر یا هواپیمای آبپاش برای خاموش کردن آتش در این منطقه، در حساب ایکس خود نوشت: «خائیز که یکی از بکرترین مناطق حفاظت شده کشورمان در کهگیلویه و بویراحمد است در آتش میسوزد و هیچ کاری از دست ما برنمیآید.»
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارش خود «کوهستانی بودن منطقه، علوفه خشک و وزش باد شدید» را عامل مشکلساز شدن کار اطفای حریق دانست و نوشت با وجود تلاش صدها نیروی امدادی و مردمی از استانهای خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد، آتش کنترل نشده است.
منطقه حفاظت شده خائیز با مساحت ۳۳ هزار و ۳۸۵ هکتار در سال ۱۳۷۷ از سوی شورای عالی حفاظت محیط زیست در ردیف مناطق حفاظت شده کشور قرار گرفت.
این منطقه به گونه حیات وحش کل و بز معروف است و محل زیست دیگر گونههای جانوری و شکاری از جمله گرگ، گراز، کفتار، شغال، جوجه تیغی، کاراکال (سیاه گوش)، پلنگ، سنجاقک و انواع خزندگان است و پرندگانی شامل کبگ، تیهو، شاهین، بحری، عقاب، بلوط خور و سارگپه را در خود اسکان داده است.
این نخستین بار نیست که منطقه حفاظت شده خائیز کهگیلویه دچار آتشسوزی میشود.
خرداد ماه امسال نیز این منطقه دچار آتشسوزی شد که طی آن بخشی از مراتع طعمه حریق شدند.
در هفتههای گذشته گزارشهای متعددی درباره آتشسوزی در بخشهای وسیعی از جنگلهای زاگرس منتشر شده است.
روز چهارم تیر ماه در پی آتشسوزی جنگلهای زاگرس، خبرگزاری تسنیم به نقل از محمد یزدانپور، فعال محیط زیست، این آتشسوزیها را «عمدی» گزارش کرد و نوشت دلیل آن نابود کردن جنگل و تبدیل آن به باغهای انگور و انجیر است.
او افزود ستاد بحران بر خلاف گذشته در این زمینه تشکیل جلسه نداده است.
رضا دادمهر، استاد بازنشسته رشته جنگل، آذر ماه ۱۴۰۲ در گفتوگو با ایرنا به کمبود تجهیزات روز اطفای حریق در جنگلهای کشور اشاره کرد و گفت: «یکی از دلایل طولانی شدن اطفای حریق در جنگلها کمبود تجهیزات جدید است. بهروز نبودن امکانات و تجهیزات اطفای حریق و وجود معضلات اقتصادی و اجتماعی از دیگر عوامل آتشسوزیها محسوب میشود.»
آتشسوزی یکی از خسارتبارترین رخدادهایی است که برای جنگلها رخ میدهد و به پوشش گیاهی، محیط زیست، خاک و زندگی موجودات زنده آسیب جدی وارد میکند.
با این حال مساله جنگلهای زاگرس تنها موضوع محیط زیستی نیست. این جنگلها که در ۱۱ استان کشور گسترده شدهاند، زیستبوم ۱۰ میلیون نفر از مجموع جمعیت کشورند و ۷۰ درصد جمعیت عشایر کشور در آن زندگی میکنند.