اینترنت در ایران در واپسین روزهای باقی مانده از دولت ابراهیم رئیسی بار دیگر با اختلالات شدید مواجه شد. مقامهای جمهوری اسلامی این بار دلیل این اختلالات را قطع ظرفیت ورودی اینترنت به کشور عنوان کردند.
دادههای منتشر شده از سوی مجموعه وبسایت آیاُدیای (IODA) که بر کیفیت دسترسی به اینترنت در کشورهای مختلف نظارت میکند نشان میدهد اینترنت ایران از حدود ساعت ۱۴:۳۰ دقیقه روز چهارشنبه ۲۰ تیر با اختلال مواجه شد.
این اختلال علاوه بر دسترسی کاربران عادی، سرویسهای میزبانی خدمات وب را نیز با مشکل روبهرو کرد.
ساعاتی پس شروع مشکلات اینترنت برای کاربران در ایران، محمد جعفرپور، معاون وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ویراستی، ضمن تایید این موضوع از «قطع حدود ۴۰ درصد از ظرفیت ورودی اینترنت بینالملل در خاک کشورهای همسایه» خبر داد و گفت که «تنها کمتر از نیمی از این افت» بر شبکه ارتباطی کشور اثر گذاشته است.
با وجود این اظهارات، قطعی پیش آمده برای ساعتها موجب اختلال در بخشهایی از اینترنت ایران شد.
اینترنت ایران در هفتههای گذشته با اختلالات پیدرپی و افزایش فشار فیلترینگ مواجه بوده است.
گزارش منتشر شده از سوی پلتفرم «پادرو» نشان میدهد تشدید اختلالات اینترنتی در دو هفته منتهی به انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ موجب کاهش ۴۰ درصدی ترافیک فروشگاههای فعال در اینستاگرام و افت ۲۵ درصدی سفارشات آنها شد.
دولت جمهوری اسلامی همزمان با سانحه سقوط بالگرد رئیسی نیز محدودیتهای دسترسی به اینترنت را افزایش داده بود.
در هفته جاری مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «پویاییشناسی مسائل و نابسامانیهای فضای مجازی در ایران» ضمن انتقاد از سرعت پایین اینترنت در کشور، ورود نهادهای مختلف به حوزه فیلترینگ را از عوامل تاثیرگذار بر پیچیدگی و بههم ریختگی مدیریت فضای مجازی در ایران عنوان کرد.
مجلس همزمان در گزارش خود بحرانی بودن همه ابعاد وضعیت اینترنت در ایران را رد کرد.
رد بحران وضعیت اینترنت در ایران در حالی است که انجمن تجارت الکترونیک تهران به تازگی در سومین گزارش دورهای خود با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت نامناسب اقتصاد دیجیتال کشور تاکید کرد ایران در ردهبندی بینالمللی کیفیت اینترنت، در جایی میان کشورهای توسعه نیافته مانند اتیوپی و آنگولا قرار دارد.