هشدار درباره موج جدید گرما و افزایش تابش اشعه فرابنفش در هفته آینده

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۴

مهدی عباس‌نژاد نجف آبادی، پژوهشگر تغییرات اقلیمی، نسبت به گرمای شدید هوا و افزایش تابش اشعه فرابنفش در ایران طی روزهای آینده هشدار داد و تاکید کرد مردم باید در این شرایط در خانه بمانند.

او اشعه فرابنفش را یکی از عوامل سرطان پوست در ایران برشمرد و افزود بر اساس برآوردها، تابش این اشعه در روزهای شنبه ششم و یک‌شنبه هفتم مرداد در کشور «به حد نابه‌هنجار و بسیار زیاد» خواهد رسید.

این پژوهش‌گر افزود: «نیم ساعت قدم زدن در محیط باز ... باعث می شود ۱۵۰ برابر احتمال سرطان پوست داشته باشید. افزایش این اشعه حتی باعث تغییرات ژنتیکی هم می‌شود و احتمال این را بالا می‌برد که مشکلات ژنتیکی پیش بیاید‌.»

پیش‌بینی می‌شود دمای هوای تهران در روزهای شنبه و یک‌شنبه هفته آینده به ۴۵ درجه افزایش یابد.

پایگاه ‌خبری دیده‌بان ایران با اشاره به شدت گرفتن موج گرما در ایران نوشت: «اگر در کشوری زندگی می‌کردیم که سلامت مردم در اولویت تصمیم‌گیری سیاست‌گذار بود»، دولت شنبه و یک‌شنبه هفته آینده را تعطیل اعلام می‎‌کرد.

عباس‌نژاد نجف آبادی در ادامه سخنان خود خطرناک‌ترین ساعات شبانه‌روز از نظر تابش اشعه فرابنفش را ۱۲ تا چهار بعد از ظهر دانست و تاکید کرد: «وقتی اشعه فرابنفش به این حد می‌رسد، تنها راه حفاظتی در خانه ماندن است.»

او افزود: «در هفته گذشته متوسط دمای هوای ایران یک درجه بیشتر از ۳۰ سال اخیر بوده است.»

رکورد مصرف روزانه و شبانه برق در ایران بار دیگر شکست

شرکت توانیر خبر داد رکورد میزان تقاضای مصرف برق ایران در روز و شب سوم مرداد بار دیگر شکست.

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر روز پنج‌شنبه چهار مرداد گفت افزایش بی‌سابقه دما در ایران، علاوه بر افزایش مصرف انرژی موجب آمدن فشار مضاعف به شبکه برق کشور شده است.

او گفت میزان تقاضای مصرف برق ایران تاکنون شش بار حد نصاب‌های قبلی را شکسته و مصرف آن نسبت به سال گذشته، ٩ درصد افزایش یافته است.

روز چهارشنبه سوم مرداد حد نصاب جدیدی در صنعت برق به میزان ٧٩ هزار و ١٨٩ مگاوات ثبت شد و رکورد قبلی را که مربوط به روز سه‌شنبه بود، شکست.

نیاز مصرف شبانه برق نیز با عدد ٧٣ هزار و ۶۲ مگاوات در شامگاه چهارشنبه شکسته شد.

میزان تقاضای مصرف برق ایران در ٢٩ خرداد برای نخستین بار در سال جاری رکورد سال ١٤٠٢ را جابه‌جا کرد.

به گفته مدیرعامل شرکت توانیر، میانگین دمای وزنی ایران در این روزها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین ۱/۵ تا دو درجه افزایش نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش‌های سازمان هواشناسی میانگین وزنی حداکثر درجه حرارت در شش سال اخیر ۴۰/۲ ثبت شده است که این عدد نیز به گفته رجبی مشهدی «بی‌سابقه» محسوب می‌شود.

محسن ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر نیز از رشد ۷/۵ درصدی مصرف برق به دلیل استقرار هوای گرم در ایران طی هفته کاری خبر داد.

به گفته او، استان‌های اصفهان، تهران، خراسان رضوی، خوزستان، فارس و هرمزگان بیشترین رشد مصرف را داشته‌اند که نشان‌دهنده ارتباط مستقیم میان شرایط آب و هوایی و نحوه مصرف است.

رجبی مشهدی روز پنج‌شنبه در برنامه‌ای تلویزیونی درباره گرمای شدید هوای تهران در روزهای آتی گفت: «اگر احتمال بدهیم نمی‌توانیم پاسخگوی نیاز برقی باشیم، برای تهران درخواست تعطیلی شنبه را مطرح می‌کنیم.»

بر اساس پیش‌بینی‌ها، دمای هوای تهران امروز (پنج‌شنبه) به ۴۰ درجه، روز جمعه به ۴۱ درجه و روز شنبه به ۴۲ درجه می‌رسد.

هواشناسی پیش‌تر اعلام کرده بود از روز سوم تا هفت مرداد افزایش دمای هوا به اوج خود می‌رسد.

با افزایش شدید دما که مقامات جمهوری اسلامی از آن با عنوان «استقرار گنبد حرارتی» در کل منطقه غرب آسیا یاد می‌کنند، مصرف آب نیز همچون برق افزایشی چشم‌گیر داشته است.

علی سیدزاده، مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آب، خدمات مشترکان و کاهش هدررفت آبفا، گفت در ایران به طور میانگین یک درجه افزایش دما بالای ۴۰ درجه، باعث افزایش مصرف آب به میزان ۲/۵ درصد می‌شود.

به گفته او، با این‌ حال برخی شهرها با افزایش پنج درصدی مصرف آب مواجه بوده‌اند.

مساله تامین برق و آب به ویژه در فصل تابستان یکی از چالش‌های اصلی در ایران است و هر سال شهروندان را با قطع انرژی در اوج گرما مواجه می‌کند.

علاوه بر خانه‌ها، در هفته‌های گذشته برق اداره‌ها، شهرک‌های صنعتی و صنایع نیز یا قطع یا به صورت سهمیه‌ای توزیع شد.

ناتوانی حکومت برای تامین برق در سال‌های گذشته چندین بار صدها شهر و روستا را در تابستان در خاموشی فرو برده است.

کارشناسان توقف سرمایه‌گذاری در صنعت برق، توسعه نیافتن نیروگاه‌ها و شبکه فرسوده را عامل اصلی ناترازی برق و کسری ۱۴ هزار مگاواتی آن در ایران دانسته‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا

شنیداری

پادکست‌ها