سلیمان ادهمی، حسین خسروی و هیوا نوری، سه زندانی عقیدتی کُرد محبوس در زندان ارومیه از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب ارومیه با اتهامهایی از جمله «بغی» مواجه شدند. متهم شدن این زندانیان اهل سنت به بغی میتواند به صدور حکم سنگین نظیر اعدام برای آنها بینجامد.
شبکه حقوق بشر کردستان، روز یکشنبه هفتم مرداد در گزارشی نوشت حسین خسروی و سلیمان ادهمی، دو روحانی اهل سنت کُرد و یک «فعال مذهبی» دیگر به نام هیوا نوری به «بغی» متهم شدهاند.
طبق این گزارش کیفرخواست این فعالان مذهبی با اتهام «بغی، عضویت در گروهک انصارالسنه و تبلیغ علیه نظام» صادر و به شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی ارومیه ارسال شده است.
همزمان سایت حقوقبشری ههنگاو در گزارشی نوشت با انتساب اتهام «بغی» به این سه زندانی اهل بوکان جان آنها در معرض خطر قرار گرفته و بر مبنای چنین اتهامی ممکن است احکامی سنگین یا حتی حکم اعدام برایشان صادر شود.
این افراد در تاریخ ۹ بهمن ۱۴۰۲ به دست ماموران اداره اطلاعات شهرستان بوکان بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شدند.
آنها پس از سه ماه با پایان بازجوییها از بازداشتگاه این نهاد امنیتی به زندان مرکزی ارومیه منتقل شدند.
ههنگاو به نقل از یک منبع مطلع نوشت که خسروی، ادهمی و نوری در ایام بازداشت سه ماهه خود در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه، به دست بازجویان اداره اطلاعات برای انجام اعترافات اجباری به شدت مورد شکنجه قرار گرفته و از هرگونه حق دسترسی به وکیل و ملاقات با خانوادههای خود محروم شدند.
طی هفتههای گذشته جریان تازهای از طرح اتهامات سنگین علیه زندانیان سیاسی و صدور احکام اعدام در ایران با اتهامات سیاسی به راه افتاده است.
در تازهترین نمونه، دومین جلسه رسیدگی به اتهامات هشت معترض بازداشتشده خیزش مهسا هم روز ششم مرداد در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد و از بین آنان، نسیم غلامی سیمیاری و حمیدرضا سهلآبادی با اتهاماتی از جمله «بغی» مواجه شدند که میتواند به صدور احکام سنگین نظیر اعدام بینجامد.
وریشه مرادی، زندانی سیاسی نیز قرار است روز یکشنبه ۱۴ مرداد با اتهام «بغی» که میتواند به صدور حکم سنگین نظیر اعدام بینجامد، در دادگاه انقلاب محاکمه شود.
پیش از این در روز دوم مرداد امسال پخشان عزیزی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین به اتهام «بغی» به اعدام محکوم شد.
روز ۱۴ تیر امسال هم شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی بابت اتهام «بغی» به اعدام محکوم شد.
وحید بنیعامریان، پویا قبادی، بابک علیپور، ابوالحسن منتظر، سیدمحمد تقوی و اصغر دانشفر، شمار دیگری از زندانیان سیاسی هستند که با اتهاماتی از جمله «بغی» مواجهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان در گزارش خود در روز هفتم مرداد با استناد به اساس آمار گردآوریشده خود خبر داد که هماکنون دستکم ١١ شهروند کُرد با اتهامات «بغی» و «محاربه» در زندانهای مختلف ایران به صورت بلاتکلیف به سر میبرند.
جمهوری اسلامی از آغاز روی کار آمدن خود همواره فعالان مدنی و سیاسی منتقد حکومت را بازداشت، شکنجه و زندانی کرده است.
از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی از شهریور ۱۴۰۱ تاکنون، سرکوب فعالان مدنی، سیاسی و معترضان از سوی حکومت شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.