قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران اعلامکرد یک فروند هواپیمای فوق سبک نیروی زمینی سپاه پاسداران در حین انجام عملیات رزمی «شهدای امنیت» در منطقه مرزی جنوب شرق سیرکان دچار حادثه شد و به دنبال آن، حمید مازندرانی، فرمانده تیپ نینوای استان گلستان و خلبان حامد جندقی، کشته شدند.
بر اساس گزارشهای رسانههای داخلی، هواپیمای سانحه دیده از نوع جایروپلن (هواچرخ) است. هواچرخ، پرنده فوق سبک با ظرفیت معمولا دو نفر است.
حادثه در رزمایش خودیها
این اولین بار نیست که رزمایش نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی با تلفاتی در جبهه خودی همراه میشود. مروری بر گزارشها نشان میدهد پیش از این بارها چنین اتفاقاتی رخ داده و در اکثر موارد، هیچ گزارش رسمیای از بررسی دلایل و برخورد احتمالی با عوامل این حوادث منتشر نشده است.
در یک نمونه، سپاه فجر استان فارس هشتم آبان از سقوط یک فروند بالگرد هوانیروز سپاه پاسداران در حوالی شهرستان زریندشت خبر داد و گفت این پرواز تحت ماموریت آموزشی یکی از یگانهای نیروی زمینی این نیرو انجام و یکی از سرنشینان آسیب دید که به بیمارستان منتقل شد.
رسانههای داخلی روز سهشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۲ از کشته و زخمی شدن سه عضو یگان «نوپو» پلیس زنجان در یک رزمایش خبر دادند و نوشتند «موج انفجار حاصل از تمرینات» باعث شد سه تن از نیروهای نوپو مجروح و به بیمارستان منتقل شوند.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، به نقل از رییس دانشگاه علوم پزشکی زنجان نوشت بعد از سه روز، دو تن از نیروها مرخص شدند اما نفر سوم به نام علی بیات، دچار «مرگ مغزی» شد.
در یک «مانور محدود داخلی» که سوم تیر ۱۳۹۶ در ترمینال چهار فرودگاه مهرآباد انجام شد، مهدی یزدی، از نیروهای حفاظت سپاه پاسداران در فرودگاه مهرآباد مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.
بر اساس اطلاعات منابع غیررسمی، یزدی در این مانور نقش یک فرد انتحاری را داشته است که به اشتباه گلوله به سرش اصابت میکند.
رزمایش شهدای امنیت سپاه پاسداران
به گفته احمد شفاهی، جانشین قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران، رزمایش شهدای امنیت سپاه پاسداران به دنبال «حادثه تروریستی پنجم آبان» که به کشته شدن تعدادی از نیروهای سپاه پاسداران منجر شد، برگزار شده است.
هدف این رزمایش، «تمرین برای مقابله با تهدیدات امنیتی و شناسایی تحرکات تیمهای تروریستی و اقدامات خرابکارانه دشمن در مناطق جنوب شرق ایران» اعلام شده است.
وزارت کشور روز پنجم آبان از کشته شدن ۱۰ نفر از نیروهای نظامی در محور مواصلاتی گوهرکوه شهرستان تفتان در استان سیستان و بلوچستان خبر داد و «جیش العدل»، مسئولیت این حمله را به عهده گرفت.
طبق این گزارش، وزیر کشور تیمی متشکل از مقامات این وزارتخانه و فرماندهان انتظامی را مامور بررسی ابعاد این رخداد کرد.
به گفته شفاهی، در رزمایش امروز «از بخشی از ظرفیت و توانمندی یگانهای صابرین، نیروی مخصوص، هوانیروز، پهپادی، جنگال، مهندسی و همچنین مشارکت نیروهایی از فراجا و اداره کل اطلاعات و بسیج استفاده شده و تعدادی از ادوات و تجهیزات نوین رزمی نیز مورد آزمون و آزمایش میدانی و عملیاتی قرار گرفته» است.
گروه جیش العدل
از پاییز سال ۱۴۰۱ و پس از جمعه خونین زاهدان و سرکوب اعتراضات مردمی در نمازهای جمعه متمادی در شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان، برخی عوامل امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی به دست افراد مسلح کشته شدهاند.
در برخی از این موارد گروه جیش العدل، با صدور بیانیههایی مسئولیت این حملات را بر عهده گرفته است.
جیش العدل که هم جمهوری اسلامی و هم آمریکا آن را «سازمانی تروریستی» خواندهاند، در سالهای گذشته نیز حملاتی مشابه به مواضع سپاه پاسداران و نیروهای نظامی در استان سیستان و بلوچستان انجام داده است.