جف سوننفلد، یک چهره دانشگاهی در آمریکا و از نزدیکان دونالد ترامپ که در تهیه و پیشبرد «توافق‌ ابراهیم» برای عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی، با جرد کوشنر همکاری داشت، در گفت‌وگویی اختصاصی با ایران‌اینترنشنال، اطلاعات تازه‌ای را در پیوند با این توافق‌نامه‌های صلح فاش کرد.

سوننفلد در گفت‌وگو با پادکست «Eye for Iran» گفت که به احتمال فراوان، یکی از معاونان جیک سالیوان (مشاور امنیت ملی آمریکا)، اطلاعات محرمانه‌ای را افشا کرده‌ است.

درز این اطلاعات که مربوط به مذاکرات دولت جو بایدن با عربستان سعودی و اسرائیل درباره گسترش «توافق‌نامه ابراهیم» بوده، درست پیش از حمله هفتم اکتبر حماس صورت گرفته‌ است.

سوننفلد بدون افشای هویت این فرد به ایران‌اینترنشنال گفت: «این شخص قصد بدی نداشته اما با لاف‌زنی‌های بیش از حد در واقع به حماس درباره برنامه‌های آینده هشدار داده‌ است.»

به گفته سوننفلد، یکی از معاونان سالیوان در روزهای پنجم یا ششم اکتبر، با افشای نابه‌هنگام اطلاعات حساس، موقعیت خطیری ایجاد کرده است.

این افشاگری درست پیش از مرحله نهایی و مهم «توافق‌نامه ابراهیم» رخ داده. توافقی که قرار بود با مشارکت عربستان سعودی و محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، به امضا برسد.

سوننفلد ادامه داد: «این وضعیت شگفت‌انگیز بود. حماس متوجه شد که این آخرین فرصت برای اقدام است و در نتیجه، تصمیم به حمله گرفت.»

تحلیل‌گران متعددی بر این باورند که حمله هفتم اکتبر که از سوی گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی انجام شد، با هدف «جلوگیری از شکل‌گیری ائتلاف رسمی میان اسرائیل و دشمن سنی‌مذهب جمهوری اسلامی، عربستان سعودی»، صورت گرفت.

آن‌ها معتقدند این حمله، توازن قدرت در منطقه خاورمیانه را دست‌خوش تغییر کرد.

توافق‌نامه‌های عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی در سال ۲۰۲۰، به عنوان یکی از دستاوردهای مهم دیپلماتیک ایالات متحده شناخته می‌شود.

دولت ترامپ موفق شد در مدت پنج ماه، میانجی‌گری این توافق‌ با برخی کشورها را به سرانجام برساند.

این توافق‌ها منجر به برقراری روابط دیپلماتیک، اجتماعی، اقتصادی و صلح‌آمیز میان اسرائیل با امارات متحده عربی، بحرین و مراکش شد.

در پی این توافق‌ها، پروازهای مستقیم میان اسرائیل و برخی کشورهای عربی برقرار و برای نخستین بار سفارتخانه‌ها در این کشورها افتتاح شدند.

این تحول، نقطه عطفی در سیاست سنتی کشورهای عربی به شمار می‌رفت. سیاستی که پیش از این بر عدم مذاکره با اسرائیل تا زمان تشکیل کشور مستقل فلسطینی تاکید داشت.

حمله حماس درست در آستانه امضای توافق‌نامه با عربستان سعودی صورت گرفت که به حمله گسترده‌ اسرائیل به غزه انجامید. در پی خشونت‌های رخ داده در غزه، روند دست‌یابی به صلح متوقف شد.

روند توافق‌نامه ابراهیم از معدود سیاست‌های دولت ترامپ بود که دولت بایدن، رییس‌جمهور فعلی آمریکا، تصمیم به ادامه آن گرفت.

سوننفلد که خود در کنفرانس «صلح برای شکوفایی» در سال ۲۰۱۹ در بحرین حضور داشت، معتقد است یکی از مقامات دولت بایدن در زمانی حساس، اطلاعات محرمانه را به شکل نامناسبی افشا کرده‌ است.

سوننفلد در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال، ضمن تمجید از بایدن و مشاور امنیت ملی‌ او، سالیوان، تاکید کرد که درز اطلاعات از سوی یکی از مقامات، خسارت‌های جدی به همراه داشته‌ است.

او در توصیف این مقام که به دلایل قانونی از ذکر نامش خودداری کرد، گفت: «فراتر از ساده‌لوحی، این فرد علاوه بر سهل‌انگاری در انجام وظایف، شخصیتی خودشیفته دارد و بیش از حد به ظاهرش اهمیت می‌دهد.»

به گفته سوننفلد، این افشاگری‌ها که «بیشتر شبیه خودنمایی‌های بی‌موقع بود»، مانعی جدی در مسیر پیشرفت ایجاد کرد.

سوننفلد در پاسخ به این پرسش مجری پادکست «Eye for Iran» که آیا ممکن است افشاگری‌های این مقام دولتی، به طور ناخواسته بر زمان‌بندی حمله حماس تحت حمایت جمهوری اسلامی به اسرائیل تاثیر گذاشته باشد، گفت: «افشای این اطلاعات حساس به هیچ وجه به بهبود شرایط کمک نکرد.»

این دیپلمات باسابقه با اشاره به اظهارات اخیر بایدن، افزود: «تنها چند روز تا امضای توافق رسمی فاصله داشتیم. هر چند به نظر من، این مقام بی‌پروا به دنبال منافع شخصی نبود، بلکه غرور و خودبزرگ‌بینی او چنین شرایطی را رقم زد.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها