عقب‌نشینی جمهوری اسلامی از موضع خود: کشته شدن قاسم سلیمانی را از مراجع قضایی دنبال می‌کنیم

جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۲۵

نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در واکنش به گزارش روزنامه وال استریت ژورنال درباره تضمین کتبی تهران به واشینگتن در خصوص ترور نکردن دونالد ترامپ اعلام کرد جمهوری اسلامی به اصول حقوق بین‌الملل «پایبندی کامل» دارد.

این نمایندگی افزود حکومت ایران «از سال‌ها قبل» اعلام کرده کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، را «از طریق مراجع حقوقی و قضایی دنبال می‌کند».

نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد همچنین تاکید کرد درباره «جزییات پیام‌های رسمی» میان تهران و واشینگتن، به‌صورت عمومی اظهار نظر نمی‌کند.

جونی ارنست، سناتور جمهوری‌خواه ایالات متحده، در واکنش به خبر تضمین کتبی جمهوری اسلامی برای ترور نکردن ترامپ، در شبکه ایکس نوشت: «آمریکا نمی‌تواند به وعده‌های ایران اعتماد کند، در حالی که این رژیم برای چندین مقام سابق دولت ترامپ جایزه تعیین کرده است.»

او افزود: «ما باید تحریم‌های حداکثری را اجرا و رژیم حامی تروریسم را تضعیف کنیم تا زمانی که ثابت کند دیگر به دنبال ترور آمریکایی‌ها نیست.»

وال استریت ژورنال: تهران به بایدن تضمین کتبی داده که ترامپ را ترور نمی‌کند

روزنامه وال استریت ژورنال روز جمعه ۲۵ آبان در گزارشی اختصاصی اعلام کرد جمهوری اسلامی در ماه گذشته در پیامی مخفیانه به جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، تضمین کتبی داده که قصد ندارد دونالد ترامپ را که آن زمان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده بود، ترور کند.

این پیام پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل در اول اکتبر و قبل از این که اسرائیل در ۲۶ اکتبر به سایت‌های دفاع هوایی و تاسیسات تولید موشک ایران حمله کند، ارسال شده است.

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، همان زمان اعلام کرد هیچ نقشی در حمله اسرائیل ایفا نکرده است اما دولت بایدن پیش از حملات هوایی اسرائیل، نیروهای خود را در منطقه افزایش داد.

پاسخ تهران به جدی‌ترین تهدید بایدن

بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، ایران در ۱۴ اکتبر و در پاسخ به هشدار کتبی آمریکا در ماه سپتامبر، پیام تضمین خود را مبنی بر عدم ترور ترامپ ارسال کرده است.

به گفته مقامات آمریکایی، بایدن در پیام خود به تهران اعلام کرده بود دولت آمریکا تهدیدها علیه ترامپ را به‌ عنوان یک مساله امنیت ملی درجه یک و‌ یک اقدام جنگی قلمداد خواهد کرد.

نامه بایدن به دست خامنه‌ای رسیده

مقامات آمریکایی مطمئن هستند پیام واشینگتن به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی رسیده اما نگفتند که این پیام‌ها از طریق کدام واسطه‌ ارسال شده است.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، دو روز پس از ارسال این پیام گفته بود: «یک روند میان ما و آمریکایی‌ها وجود داشت به نام روند مسقط که مربوط به مذاکرات هسته‌ای می‌شد و آن روند فعلا متوقف است اما روند تبادل پیام و انتقال دیدگاه‌ها از طرق مختلف همچنان وجود دارد و ما در صورت لزوم از آن‌ها استفاده خواهیم کرد.»

به گفته منابع وال استریت ژورنال، پاسخ تهران از سوی مقام خاصی امضا نشده اما در آن اتهام «انجام جنایت به خاطر صدور فرمان قتل قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران»، علیه ترامپ تکرار شده است.

جمهوری اسلامی مدت‌هاست به دنبال آسیب رساندن به مقامات دولت ترامپ است که در عملیات کشتن سلیمانی و سیاست فشار حداکثری بر تهران دخیل بوده‌اند.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه، برایان هوک، مسئول «گروه اقدام ایران» و جان بولتون، مشاور امنیت ملی، سه مقام موثر در سیاست‌های دولت اول ترامپ علیه تهران بودند که پس از ترک سمت‌هایشان و تا امروز به دلیل تهدیدات جدی علیه جانشان، تحت حفاظت سرویس مخفی آمریکا قرار گرفته‌اند.

نه مقامات آمریکایی و نه تیم ترامپ در مورد این که آیا پاسخ ایران به ترامپ ابلاغ شده است یا خیر، اظهار نظر نکردند.

هیات نمایندگی جمهوری اسلامی در نیویورک نیز تاکنون از اظهار نظر در این باره خودداری کرده است.

پیش از انتشار این خبر، نیویورک‌تایمز روز پنج‌شنبه ۲۴ آبان به نقل از دو مقام جمهوری اسلامی که نخواستند نامشان فاش شود، گزارش داد ایلان ماسک روز دوشنبه ۲۱ آبان با امیرسعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل، دیدار و با او درباره راه‌های کاهش تنش‌ها بین تهران و واشینگتن گفت‌وگو کرده است.

نقشه‌های تهران برای قتل ترامپ

وزارت دادگستری آمریکا هفته گذشته به تشریح ادعاهایی مبنی بر نقشه عوامل ایرانی برای ترور ترامپ قبل از انتخاب مجدد او به عنوان رییس‌جمهوری این کشور پرداخت.

دادستان‌های فدرال در ماه اوت، یک مرد پاکستانی را به داشتن ارتباط با جمهوری اسلامی به منظور توطئه برای کشتن ترامپ متهم کردند. این امر باعث شد تا تلاش‌های نهادهای امنیتی در آمریکا برای حفظ امنیت ترامپ در زمان مبارزات انتخاباتی افزایش یابد.

دولت بایدن در ماه ژوییه و پس از به دست آوردن اطلاعات درباره طرح ترور تهران علیه ترامپ، حفاظت سرویس مخفی از او را افزایش داد.

جمهوری اسلامی در روزهای اخیر اظهارات مبنی بر تلاش برای ترور ترامپ را رد کرد و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، این اتهامات را «کمدی درجه سه» خواند.

تضمین‌های تهران، رویکرد نرم ترامپ

تضمین‌های تهران در مقطع حساسی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ارائه شده و ترامپ هم در روزهای پایانی مبارزات انتخاباتی، چندین بار به رویکرد دولت دوم خود در قبال جمهوری اسلامی پرداخت و پیامی آشتی‌جویانه ارسال کرد.

او با اشاره به این‌ که به دنبال تغییر رژیم در تهران یا درگیری با جمهوری اسلامی نیست تاکید کرد که حکومت ایران نباید سلاح هسته‌ای تولید کند.

افراد نزدیک به مقامات ایرانی به وال استریت ژورنال گفتند که تهران به دنبال اجتناب از رویارویی با دولت ترامپ است. در مقابل برخی از مقامات ترامپ وعده بازگشت به رویکرد فشار حداکثری دوره اول را داده‌اند که باعث بحران اقتصادی عمیق در ایران شد.

ریچارد نفیو، یکی از اعضای ارشد سابق تیم دولت بایدن که به دنبال احیای توافق هسته‌ای با تهران بود، گفت: «تضمین‌های تهران تغییری در میزان دشواری احیای مذاکرات معنادار بین دولت ترامپ و تهران ایجاد نمی‌کند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها