رسانهها در ایران از خواسته کشورهای غربی برای اطلاعرسانی فوری درباره ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده فعالیتهای هستهای در ایران خبر دادند. خبرگزاری ایرنا با اعلام مشاهده پیشنویش قطعنامه شورای حکام، مبنای آن را «ادعاهای سیاسی و اسناد جعلی اسرائیل» دانست.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه ۳۰ آبان در گزارش خود به شورای حکام این نهاد اعلام کرد یافتههای آژانس در مورد ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در مکانهای اعلامنشده در ایران مطابقت ندارد و آژانس نیازمند اطلاع از مکان فعلی مواد هستهای یا تجهیزات آلوده مرتبط است.
بر اساس این گزارش، ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد و ۶۰ درصد ایران پس از گزارش قبلی آژانس همچنان افزایش یافته است.
همزمان خبرگزاری فرانسه «به نقل از دیپلماتها» خبر داد که سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه با همراهی آمریکا، قطعنامهای را درباره عدم همکاری تهران با آژانس به نشست شورای حکام ارائه کردهاند و انتظار میرود این قطعنامه روز پنجشنبه به رای گذاشته شود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا در قطعنامه پیشنهادی شورای حکام علیه فعالیتهای هستهای ایران، از تهران خواسته شده تا بدون فوت وقت در خصوص ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه کرده و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هستهای یا تجهیزات آلوده مطلع کند.
بر اساس این گزارش، از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته شده تا یک «گزارش جامع» درباره فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی، برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام تهیه کند.
روزنامه ستاره صبح: سفر گروسی بیفایده بود
روزنامه ستاره صبح در سرمقاله امروز خود با «بیاثر» خواندن سفر گروسی به تهران در روزهای گذشته نوشت: «شواهد و قرائن نشان میدهند قبل از اجلاس شورای حکام که دوشنبه آغاز شد، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان پیشنویس قطعنامهای را بین ۳۷ عضو شورای حکام توزیع کردهاند.»
بر اساس این گزارش، اروپاییها قصد دارند با همکاری آمریکا، پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کنند.
به گفته این روزنامه، دلیل تغییر موضع اروپا در قبال ایران نسبت به گذشته، اتهام ارسال سلاح به روسیه برای جنگ اوکراین از سوی ایران است.
هزینهسازی لاریجانی و خرازی برای یک کشور
ستاره صبح با انتقاد از مواضع اخیر محمدجواد لاریجانی درباره توانایی ایران برای ساخت سلاح اتمی ظرف ۲۴ ساعت، از آن به عنوان «هزینهسازی» یاد کرده و صحبتهای کمال خرازی، رییس شورای راهبردی و روابط خارجی مبنی بر ضرورت تغییر دکترین هستهای ایران را امنیتسازی برای اسرائیل دانسته است.
این رسانه تاکید کرده چنین فرایندی «نه تنها بازدارندگی به دنبال ندارد» بلکه پیامش برای غرب و سازمان ملل این است که ایران به دنبال ساخت بمب اتم است.
قبل از هر کاری، نظر مردم را بپرسید
سرمقالهنویس ستاره صبح معتقد است مقامات هر کاری که میخواهند انجام دهند، قبل از آن باید نظر مردم را بگیرند و بعد عمل کنند.
او با اشاره به احتمال فعال شدن مکانیزم ماشه تاکید کرد که ایران به یک «چرخش معنادار در روابط خارجی، دکترین هستهای و اعلام بیطرفی در جنگ روسیه و اوکراین» نیاز دارد چون: «در غیر این صورت سیاست تهدید، توپ و تشر نتیجه عکس داده و ممکن است به رویارویی ایران و غرب بینجامد.»
مکانیسم ماشه (Trigger mechanism) در راستای حل اختلاف پیشبینی شده در برجام است و فرآیندی است که در آن اگر یکی از طرفهای توافق به این جمعبندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده پایبند نیست، میتواند به کمیسیون مشترک شکایت کند.
روزنامه اعتماد نیز در آستانه صدور احتمالی قطعنامه کشورهای اروپایی علیه فعالیتهای هستهای تهران نوشت به باور گروهی از ناظران داخلی و خارجی، صدور قطعنامههای مكرر علیه تهران در نشستهای فصلی شورای حكام میتواند زمينهساز فعالسازی مكانيسم ماشه در بازه زمانی پيش از آبان ۱۴۰۴ شود.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در دو روز اخیر در تماسهای جداگانهای با همتایان خود در فرانسه و آفریقای جنوبی، صدور احتمالی چنین قطعنامهای را «اقدامی ناموجه و تحریکآمیز» خواند و گفت که اگر طرفهای دیگر به دنبال رویارویی باشند، ایران واکنش مناسبی نشان خواهد داد.