آمریکا: جمهوری اسلامی نباید نقشی در آینده سوریه داشته باشد

شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۰۱

هم‌زمان با خبر لغو جایزه دستگیری احمد الشرع، رهبر گروه حاکم بر دمشق، باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه ایالات متحده در امور خاور نزدیک، جمعه ۳۰ آذر در پاسخ به پرسش خبرنگار ایران‌اینترنشنال تاکید کرد که جمهوری اسلامی نباید نقشی در آینده سوریه داشته باشد.

لیف از اعضای ارشد نخستین هیات دپیلماتیک آمریکایی بود که پس از سقوط بشار اسد، به سوریه سفر و از جمله با احمد الشرع، که به نام ابو محمد الجولانی معروف است، دیدار کرد.

لیف به مریم رحمتی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال، گفت: «اگر بخواهم بر اساس شرایط امروز قضاوت کنم، ایران هیچ نقشی [در آینده سوریه] نخواهد داشت و نباید هم داشته باشد. به‌صراحت بگویم، جمهوری اسلامی طی دهه‌ها رفتار و حضوری بسیار استثماری و مخرب در سوریه داشته است.»

او افزود: «در طول جنگ، ایران نیروهای شبه‌نظامی خارجی، نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروهای حزب‌الله و دیگران را [در سوریه] مستقر کرد و واقعا به مردم سوریه ظلم کرد و آنان را به‌شدت مورد ستم قرار داد. بنابراین برای من دشوار است تصور کنم که ایران نقشی در آینده این کشور داشته باشد.»

او در عین حال از تصمیم دولت آمریکا برای لغو کردن جایزه دستگیری احمد الشرع خبر داد.

آمریکا پیش‌تر اعلام کرده بود در ازای ارائه هرگونه اطلاعاتی که بتواند به دستگیری احمد الشرع، رهبر تحریر شام، بینجامد، تا ۱۰ میلیون دلار پاداش خواهد داد.

جمهوری اسلامی یکی از حامیان اصلی حکومت اسد به شمار می‌‎رفت. پیش‌تر دو نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی به‌طور جداگانه تایید کردند حکومت ایران دست‌کم ۳۰ میلیارد دلار برای حفظ اسد در قدرت هزینه کرد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۲۱ آذر سقوط اسد را «محصول یک نقشه مشترک» آمریکایی و اسرائیلی خواند و گفت سوریه از مخالفان پس گرفته می‌شود.

احمد الشرع، معروف به محمد جولانی، فرمانده گروه تحریر شام، ۳۰ آذر اعلام کرد مخالفان با ساقط کردن بشار اسد، پروژه جمهوری اسلامی در منطقه را ۴۰ سال به عقب بازگرداندند.

خوشحالی مردم سوریه از سقوط حکومت بشار اسد، دمشق، ۳۰ آذر

لیف: ترکیه نفوذ قابل توجهی در سوریه دارد و منافع خود را دنبال می‌کند

دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در پاسخ به پرسش خبرنگار ایران‌اینترشنال، نقش ترکیه در سوریه را حایز اهمیت دانست و ابراز امیدواری کرد دو کشور بتوانند تعاملی سازنده را در دستور کار قرار دهند.

لیف در همین رابطه گفت: «ترکیه به‌وضوح نقش بسیار قابل توجهی [در سوریه] دارد. این کشور نفوذ قابل‌ ملاحظه‌ای داشته، سابقه تاریخی تعامل با سوریه دارد، همسایه سوریه است و منافع امنیت ملی و سایر منافع خود را دنبال می‌کند.»

اظهارات او در حالی مطرح می‌شوند که ترکیه مصرانه خواهان عقب‌نشینی نیروهای کُرد مورد حمایت آمریکا از نزدیکی مرزهای خود است.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، ۳۰ آذر با اشاره به همکاری شبه‌نظامیان کُرد یگان‌های مدافع خلق و ایالات متحده در شمال شرق سوریه گفت هیچ قدرتی نباید به همکاری با چنین گروه‌هایی در سوریه ادامه دهد.

او گفت: «دولت اسلامی، پ‌ک‌ک (حزب کارگران کردستان) و گروه‌های وابسته به آن که بقای سوریه را تهدید می‌کنند، باید ریشه‌کن شوند.»

لیف: سوریه باید بتواند روی پای خود بایستد

دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در ادامه اظهارات خود ابراز امیدواری کرد همسایگان سوریه در تعامل خود با این کشور «سازنده عمل کنند».

لیف گفت: «چیزی که قطعا دولت ما می‌خواهد ببیند، سوریه‌ای است که بتواند روی پای خود بایستد و مانند همسایه‌اش عراق، حاکمیت کامل بر امور خود را بازیابد.»

او افزود: «دولت سوریه نیز باید با گذشت زمان، در تعاملات خود سازنده عمل کند و سوریه دیگر منبع ناامنی، بی‌ثباتی، قاچاق مواد مخدر و مسائل مشابه نباشد.»

دیپلمات‌های ارشد آمریکایی ۳۰ آذر با حاکمان جدید سوریه به رهبری هیات تحریر شام در دمشق دیدار کردند تا از برنامه‌های آنان برای آینده سوریه آگاه شوند. این در حالی است که هیات تحریر شام همچنان در فهرست گروه‌های تروریستی واشینگتن قرار دارد.

علاوه بر لیف، راجر کارستنز، فرستاده ریاست‌جمهوری آمریکا در امور گروگان‌ها و دانیل روبینشتاین، مشاور ارشد که رهبری تیم وزارت خارجه در امور سوریه را بر عهده دارد، در این هیات حضور داشتند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها