سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرد مسکو آماده گفتوگو با دولت دونالد ترامپ برای پایان دادن به مناقشه اوکراین است، اما قدم اول در این مسیر باید از سوی واشینگتن برداشته شود.
لاوروف پنجشنبه ششم دیماه گفت اگر سیگنالهای ایالات متحده برای آغاز مجدد گفتوگوها جدی باشد، روسیه قطعا به آن پاسخ خواهد داد.
وزیر خارجه کهنهکار روسیه که از ۲۰ سال پیش در این سمت فعالیت میکند، افزود این آمریکاییها هستند که باید گام اول را برای مذاکره با مسکو بردارند، چرا که آنها ابتدا گفتوگوها را ترک کردند.
پیشتر در ۲۹ آذرماه نیز ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، برای گفتوگو با ترامپ اعلام آمادگی کرده بود.
روابط مسکو و کییف از زمان سرنگونی دولت اوکراین در جریان انقلاب موسوم به «میدان» در اسفند ۱۳۹۲ دچار تنش شد. دولت اوکراین در آن زمان به روسیه متمایل بود، در حالی که دولتهای بعدی در این کشور گرایش بیشتری به اروپا پیدا کردند.
حدود یک ماه پس از انقلاب موسوم به «میدان»، روسیه شبهجزیره کریمه را به خاک خود ضمیمه کرد. هشت سال بعد، در اسفند ۱۴۰۰، روسیه حمله نظامی به اوکراین را آغاز کرد که به دنبال آن، تاکنون حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین تحت کنترل روسیه قرار گرفته است.
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه اظهارات خود گفت مسکو فایدهای در «آتشبس ضعیف برای توقف موقت جنگ» نمیبیند.
لاوروف اضافه کرد: «مسکو به دنبال توافقی قانونی و الزامآور برای صلحی پایدار است که امنیت روسیه و همسایگانش را تضمین کند.»
در نتیجه رخدادهای پس از مناقشه اوکراین، بزرگترین شکاف در روابط روسیه و غرب از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ میلادی ایجاد شده است.
کیث کلوگ، فرستاده ترامپ در امور اوکراین، ۲۸ آذرماه اعلام کرد مسکو و کییف آماده مذاکرات صلح هستند و ترامپ در موقعیتی مناسب برای دستیابی به توافق و خاتمه دادن به این مناقشه قرار دارد.
ترامپ از زمان رقابتهای انتخاباتی آمریکا، بارها تاکید کرده است قصد دارد جنگ اوکراین را بهسرعت به پایان برساند.
ترامپ ۱۷ آذر با ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، دیدار و گفتوگو کرد. زلنسکی پس از این دیدار گفت: «همه میخواهیم این جنگ زودتر تمام شود.»
ترامپ ۲۰ ژانویه (اول بهمن) رسما قدرت را در کاخ سفید به دست خواهد گرفت.
مقامهای اوکراینی تاکید کردهاند برای جلوگیری از تهاجم مجدد روسیه به این کشور پس از پایان مناقشه کنونی، تضمینهای امنیتی، از جمله عضویت در ناتو، ضروری است.
در سوی مقابل، روسیه عضویت اوکراین در ناتو را تهدیدی امنیتی برای خود میداند و بهشدت با آن مخالف کرده است.